Medaliaţii cu aur ai învăţământului românesc vor merge la „export“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câștigătorii Olimpiadei Internaţionale de Geografie, desfășurată la Taipei (Taiwan)
Câștigătorii Olimpiadei Internaţionale de Geografie, desfășurată la Taipei (Taiwan)

Tinerii câștigători ai olimpiadelor internaţionale au realizat, în urma interacţiunii cu mediul academic din străinătate, că în ţara lor nu vor putea face performanţă în carieră . Liceenii vor să aplice la universităţi din America sau Marea Britanie, dar plănuiesc să se întoarcă în România „ca să schimbe ceva“.

Tinerii au ani de muncă asiduă în spate, aşa că nu-i de mirare că au ajuns printre primii în lume atât la ştiinţe exacte, cât şi umaniste. Liceenii spun că, dacă vor rămâne să studieze în România, la un moment dat se vor pierde în mulţime, pe când ei vor performanţă. Olimpicii visează să facă cercetare, să studieze ştiinţe care nu există în programa noastră şcolară. Şi, cu toate acestea, vor să aducă în România toată experienţa pe care o vor dobândi peste hotare. Olimpicii sunt încrezători că vor reuşi să schimbe mentalităţi şi sisteme. Poate aşa se explică o vorbă a profesorului de matematică Severius Moldoveanu, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Capitală, care „antrenează" olimpici: „Îi pregătim pentru societate". 

„În cercetare nu m-aş plictisi niciodată"

Miruna Antonia Opres­cu (foto) este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ovidius" din Constanţa. Ea a câştigat aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Beijing (China).Miruna a obţinut argintul, patru ani consecutiv, la competiţia internaţională. „Îmi doream foarte mult aurul, aşa că am învăţat mai mult şi am fost mai pregătită că niciodată. În plus, m-a ajutat şi experienţa celorlalte olimpiade", povesteşte eleva. Miruna se vede făcând cercetare în fizică, în altă ţară. Ea a aplicat deja în Anglia, la universităţi ca Oxford, Imperial College London, King's College London sau Manchester.

s


Miruna vrea să încerce şi în Statele Unite ale Americii, la Stanford, MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts), Institutul Caltech, Princeton sau Harvard. „M-am gândit să merg pe cercetare pentru că aşa cred că nu m-aş plicitsi niciodată. Până la un punct, aş putea face asta şi în ţară, dar mi-ar fi de două-trei ori mai greu. Sigur n-aş putea face în România carieră numai din cercetare. Acolo mi-aş putea pune în aplicare toate ideile, aici mi s-ar spune că sunt proaste. M-am lovit deja de indiferenţa unor profesori la ce fac şi ce vreau să fac", spune Miruna. Olimpica nu exclude posibilitatea de a se întoarce în ţară după studii, pentru a împărtăşi din experienţa acumulată în altă ţară. „Dar mai este până atunci", conchide eleva.

Cătălina, cap-compas Marea Britanie

Cătălina Jugrăvescu (foto) este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea. Eleva a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie din Taipei (Taiwan). Cătălina spune că ales această disciplină „din pură pasiune". Aşa se explică succesele obţinute: argint la Internaţionala din Tunisia în 2008, argint în Polonia în 2009 şi aur în Taiwan în 2010. „Ultima medalie nu a fost obţinută uşor pentru că este nevoie de multă muncă, sunt foarte multe cărţi de citit, iar informaţiile trebuie să fie structurate clar", spune olimpica. Cătălina îşi doreşte să studieze economia, dar într-o universitate din altă ţară. În principiu, va aplica pentru cinci facultăţi din Marea Britanie.

„Iniţial am vrut să rămân în România şi să merg la Academia de Studii Economice, dar mi-am dat seama că totul se mişcă mult prea încet, că modul de predare aici este cu totul diferit de ceea ce am învăţat la Internaţională. Am ales să plec pentru a învăţa într-un sistem competent şi pentru a acumula mai multă exeprienţă profesională", explică eleva.

Cătălina nu intenţionează să rămână toată viaţa în străinătate: „Nu ştiu cât contează faptul că studiezi în afară, să înveţi ceva util şi care se poate aplica în realitate, dar eu cred că, din păcate, România ne învaţă perfect teoria, dar uită să ne arate şi partea practică".

Matematică la Princeton

Radu Bumbăcea (foto) este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Bucureşti. El a câştigat aur atât la Balcaniada de Matematică pentru Seniori, cât şi la Olimpiada Internaţională de Matematică din Astana (Kazakhstan).

Elevul îşi doreşte, după terminarea liceului, să urmeze o carieră tot în matematică. „Din păcate, în România nu cred că există facultăţi destul de bune", spune Radu, care vrea să aplice la Universitatea Princeton, în Statele Unite ale Americii. „În primul rând, se spune că este cea mai bună facultate de matematică din lume - mulţi foşti elevi din Vianu au făcut facultatea acolo şi sunt foarte mulţumiţi - şi, în al doilea rând, sistemul este flexibil", explică olimpicul. Radu spune că vrea să se întoarcă în România, dar poate după doctorat, când „va avea realizări majore".

Vlad visează America

Vlad Alexandru Gavrilă (foto) este elev în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. El a reuşit să aibă în palmares toate medaliile: bronz la Olimpiada Internaţională de Informatică, argint la Olimpiada de Informatică a Ţărilor din Europa Centrală şi aur la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori. După terminarea liceului, Vlad se gândeşte să meargă să studieze în afară. Nu ştie precis la ce universitate, nu ştie nici măcar dacă va fi admis, dar îl tentează Institutul Tehnologic al statului Massachusetts din statele Unite ale Americii. „Dar deocamdată mai am două clase să mă decid", spune elevul. „M-aş întoarce în ţară dacă s-ar crea condiţii mai bune. De exemplu, să vină o firmă gen Google sau Microsoft. Vreau să lucrez în informatică, care e de viitor, într-o companie multinaţională", conchide Vlad.

s
s
s
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite