Liceenii români refuză uniformele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1. Elevii au făcut paradă  de ziua lor
1. Elevii au făcut paradă de ziua lor

Părinţii şi unii profesori ar prefera ca elevii să vină la şcoală îmbrăcaţi standard, însă adolescenţii consideră că hainele reprezintă o formă de exprimare a personalităţii. Aşa cum au arătat prin vestimentaţia afişată la a treia ediţie a Paradei Elevilor Bucureşteni, tinerii spun cu hotărâre „nu“ uniformei.

Discuţia se reaprinde la fiecare început de an şcolar. Regula e ca fiecare şcoală să aibă un element particular: uniforma, o eşarfă sau un ecuson, care să fie purtat în permanenţă de elevi. Şi politicienii îşi amintesc din când în când de această chestiune şi mai înaintează câte o propunere legislativă privind obligativitatea purtării uniformei şcolare. Ultima iniţiativă de acest fel aparţine deputatului PDL Cezar Preda, a fost depusă în februarie şi a fost respinsă recent de Parlament.

2. Liceenii de la UCECOM şi-au creat singuri costumele

2. Liceenii de la UCECOM şi-au creat singuri costumele

Argumentele sunt de fiecare dată aceleaşi: uniforma dizolvă discrepanţele sociale, induce mândria apartenenţei şi stimulează performanţa. Vederile politicienilor sunt însă contrazise în stradă de elevi. Adolescenţii sunt de acord să poarte un însemn al şcolii de care aparţin, dar nu o uniformă.

3. Adolescenţii au scandat numele şcolilor

3. Adolescenţii au scandat numele şcolilor

Îmbrăcaţi în tricouri cu însemnele şcolilor, în costume create de ei sau în ce-au găsit mai bun pe-acasă, adolescenţii au venit la Parada Elevilor Bucureşteni, unii dintre ei pentru prima dată.„Pentru noi e primul an şi nu ne-am pregătit. Uniforme nu avem, doar nişte insigne, dar şi pe astea le-am uitat acasă", spune Iuliana Dumitrescu (13 ani), de la Şcoala nr. 156, sectorul 6.

4. Fetele au făcut parada modei

4. Fetele au făcut parada modei

Elevii de la Colegiul Tehnic Energetic au purtat cravate roşii cu stema liceului, iar cei de la Colegiul UCECOM „Spiru Haret" aveau costume de domniţe şi cavaleri medievali. „Noi am venit să arătăm lumii ce facem la liceu", explică Andreea Parici, elevă în clasa a IX-a, la şcoala de meserii. Ea şi-a croit singură rochia de domniţă. În fiecare an, elevii acestui Colegiu au ales o altă temă pentru costumele lor. „Noi avem o clasă de design vestimentar şi am creat costumele medievale pentru că ne reprezintă", spune şi Radu Marc Florin, elev în clasa a XII-a.

5. Tinerii iubesc muzica rock

5. Tinerii iubesc  muzica rock

"Avem o clasă de design vestimentar şi am creat costumele medievale pentru că ne reprezintă.''
Radu Marc Florin elev

Îmbrăcămintea şcolară în alte ţări

6. Adolescenţii rareori ţin cont de normele sociale

6. Adolescenţii rareori ţin cont de normele sociale

Dezbateri privind obligativitatea purtării uniformei există şi în alte părţi ale lumii. În unele ţări, există o tradiţie în acest sens, iar cele mai multe şcoli le cer elevilor să o poarte. Marea Britanie este cel mai evident exemplu. Alte ţări care simpatizează uniforma sunt Australia, Irlanda, Noua Zeelandă, Singapore, Hong Kong şi Africa de Sud. Şi în Japonia uniforma este obligatorie. Mai mult, în arhipelag ea a devenit un important element al culturii pop, iar elevii o poartă cu mândrie. În schimb, în multe state europene, în SUA şi în Canada uniforma se întâlneşte rar în şcolile de stat, însă majoritatea şcolilor private o impun. Şcolile americane de stat au început s-o adopte cu precădere după discursul lui Bill Clinton de la inaugurarea anului şcolar în 1996, în care menţiona beneficiile purtării uniformei.

7. Cu această ţinută, tânăra nu ar fi primită la Bac

info
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite