Lecţii de bune maniere pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când şi cum se răspunde la salut, cum trebuie să te porţi la masă şi cum se aleg cadourile sunt doar câteva dintre lucrurile pe care copiii le învaţă la cursul de maniere elegante desfăşurat de „Clever children“. Cursul se adresează copiilor cu vârste între 6 şi 13 ani şi poate completa cu succes portofoliul educaţional al oricărui elev.

„Cu ce ocazie facem cadouri?", îi întreabă Alina, „profa" de bune maniere, pe cei şapte copii de la grupa mică. Puştii, care au între 6 şi 9 ani, cad pe gânduri. „Când e ziua unui cineva", zice până la urmă un băieţel, iar Alina îl corectează prompt: „Când e ziua cuiva". Apoi încep să vorbească toţi, care mai de care: de 8 Martie, de ziua de nume (ocazie cu care află că se mai spune şi onomastică), sau „oricând vrem să facem o bucurie". „Cui facem cadouri?" Aici lista e lungă: prietenilor, colegilor de şcoală, părinţilor, naşilor, profesorilor. „Şi ce fel de cadouri?" „Mamei îi dau o felicitare sau flori", spune Teodora. „Eu întotdeauna când e serbare la grădi îi dau educatoarei mele nişte «fori»", zice Şerban, căruia litera „l" îi cam dă bătăi de cap.

Florile sunt şi ele subiect de discuţie. Copiii află că acestea se oferă mai ales doamnelor, iar domnilor „dacă sunt bolnavi şi se află în spital" şi că numărul lor trebuie să fie „fără soţ". La lecţie totul este analizat, chiar şi modul în care se ambalează florile în funcţie de tipul de ambalaj (transparent sau opac) şi, bineînţeles, cum se oferă corect un buchet: cu florile în sus, ca să li se vadă frumuseţea şi să li se simtă parfumul. Apoi copiii exersează: Alina organizează ad-hoc o zi de naştere, iar cei mici aleg cadourile din mai multe variante pe care le au puse la dispoziţie pe o măsuţă şi oferă flori sărbătoritei.

Cursul e alcătuit din patru lecţii de câte două ore, se adresează copiilor între 6 şi 13 ani (împărţiţi în două grupe: 6-9 ani şi 10-13 ani) şi costă 390 lei. „Copiii învaţă mai mult decât să spună «bună ziua» şi «la revedere». Învaţă lucruri pentru care şi noi ne‑am documentat foarte mult. De multe ori şi părinţii află lucruri noi de la copii prin intermediul acestui curs ", explică Violeta Lupu, fondatoarea „Clever children". 

Copiii se pregătesc să aranjeze masa



La prima lecţie, copiii învaţă cum salută corect familia, profesorii şi alţi copii. Tot atunci fac şi un modul de comunicare prin care învaţă să coreleze corect mesajele verbale cu gestica şi mimica.  A doua lecţie e despre bunele maniere la masă. „Copiii învaţă cum să folosească tacâmurile, cum să aranjeze masa. Sunt lucruri de bază, dar pe care ori nu le exersează acasă, ori trebuie să li se amintească şi pe alte căi decât în familie."

Ce cadouri oferim şi cui

Lecţia despre cadouri e urmată de cea despre conversaţie: modalităţi de exprimare, formule de adresare, reguli de conversaţie la telefon, când poţi şi când nu e frumos să foloseşti telefonul mobil, eticheta pe internet. La final învaţă despre ţinuta vestimentară şi igiena corporală.  „Copiii primesc pe lângă caietul de curs şi o foaie matricolă în care e trecută prezenţa, iar la final primesc diploma de participare", spune Lupu. De asemenea instructorii alcătuiesc o caracterizare pentru fiecare copil, din care părinţii află cum au evoluat cei mici şi cât s-au implicat.

Dorinţa de a avea un copil politicos şi civilizat e principalul motiv care-i îndeamnă pe părinţi să-şi trimită copiii la acest curs. „Am tot încercat să-i explic fetei mele ce e bine şi cum ar trebui să se poarte, dar la şcoală se întâlneşte cu exact contrariul şi, ca să nu aibă impresia că «mama e fixistă», am adus-o la un curs unde să vadă cu adevărat profesionişti care predau bunele maniere, iar pe viitor să nu aibă complexul că e inferioară din simplul fapt că nu ştie când să aibă o atitudine sau alta. Vreau să aibă o relaxare care să-i permită să judece situaţia, nu să se preocupe de felul în care ar trebui să se comporte", spune Cristina, mama Ştefaniei (11 ani).

"Copiii învaţă mai mult decât să spună «bună ziua» şi «la revedere». De multe ori, şi părinţii află lucruri noi de la ei, prin acest curs.''
Violeta Lupu profesor de bune maniere

"Am tot încercat să-i explic fetei mele ce e bine şi cum ar trebui să se poarte, dar la şcoală se întâlneşte cu exact contrariul.''
Cristina părinte

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite