Elevii de 10 ai României vor să plece în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a organizat joi după-amiază, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, o festivitate de premiere a celor 70 de tineri care au luat nota 10 la examenul de bacalaureat.

Întâlnirea de azi doreşte să celebreze excelenţa, în toate formele ei: excelenţa artisitică, intelectuală, sportivă şi comportamentală", a declarat ministrul educaţiei, Daniel Funeriu. Pe lângă diplome, elevii au primit, în punguţe, şi câte un smart-phone. „Premiul e o confirmare că cineva s-a gândit să aprecieze munc şi valoarea", a spus Adriana Eliza Cozma, absolventă a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" din Iaşi. Tânăra va studia la Facultatea de Automatică şi calculatoare din Iaşi.

Printre premianţi sunt însă şi mulţi care şi-au exprimat dorinţa de a pleca la studii în străinătate. „Mă întreabă domnul ministru unde mă duc mai departe. Eu mă aflu printre cei care vor merge în străinătate, mai exact în Franţa, la Lyon, la «Institutul de Ştiinţe Aplicate»", a spus Laurențiu Victor Căpăţână, absolvent al Colegiului Naţional „Moise Nicoară" din Arad. „Aşa am ales, am fost sfătuit de mulţi apropiaţi, iar şcoala noastră a mai dat elevi la acest institut, şi toţi au fost foarte mulţumiţi. Alegerea mea nu a fost împotriva României. Consider că şi în România avem universităţi bune, numai că eu am simţit că pentru mine e mai bine acolo", a conchis tânărul.

Şi Horaţiu Todoran, din Baia Mare, urmează să plece la facultate peste hotare, mai precis la Viena, unde va studia inginerie electrică şi tehnologia informaţiei. „Am vrut să rămân însă un pic legat şi de România, şi de aceea am decis să urmez şi o a doua facultate, respectiv «Studii europene» la Cluj, învăţământ la distanță. „De ce am ales asta? Nu ştiu, a fost pur şi simplu o alegere, pentru că nu cunosc învăţământul universitar românesc, cum nu-l cunosc nici pe cel vienez. Nicidecum nu pot să zic că învăţământul românesc ar fi mai precar. Ar fi foarte urât din partea mea, pentru că părinţii mei sunt cadre universitare", a spus Todoran.

Ministrul Funeriu a declarat că „nu e nimic rău" în faptul că tinerii aleg să plece din ţară. „Eu sunt unul dintre cei care la 17 ani au plecat. Am fost printre primii din generaţia mea care au plecat. Am fost şi printre primii care s-au întors", a mai spus ministrul. „Important este ca peste câţiva ani să reuşim să facem România astfel încât voi să vă şi întoarceţi."

Pe lângă elevi şi părinţii acestora, la eveniment au participat şi personalităţi din diferite domenii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite