Doi din trei studenţi se întorc în ţară pentru familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

65% din tinerii plecaţi la studii renunţă la carierele în Occident, arată datele adunate de Liga Studenţilor Români în Străinătate. Cei mai mulţi studenţi care învaţă în străinătate spun că societatea românească este factorul care îi descurajează să se mai întoarcă în ţara natală.

Relaţiile sociale par să fie unicul motiv care îi determină pe studenţii plecaţi în Occident să se stabilească definitiv în România. Studiul realizat de LSRS mai arată că tinerii analizează o ofertă de muncă în primul rând din perspectiva salariului, apoi iau în calcul posibilităţile de promovare şi dezvoltarea personală, ţintind spre un venit de aproape 1.200 de euro pe lună. Îngrijorător este faptul că mai mult de o treime din studenţii şcoliţi în străinătate nu vor să se mai întoarcă în România, la care se adaugă 38% care nu ştiu încă unde o să-şi stabilească reşedinţa. Doar 24% din studenţi au răspuns la studiul realizat de LSRS că vor să vină înapoi în ţara natală, cei mai mulţi având ca motiv familia şi prietenii, şi nu posibilităţile de realizare în carieră.

Liga Studenţilor Români în Străinătate pledează însă pentru reîntoarcerea tinerilor în ţară, având ca motto „Meritul tău, sprijinul nostru, viitorul României".În fiecare an, LSRS îi premiază pe cei mai buni studenţi români care învaţă peste hotare pentru a-şi pune în practică în ţara de origine cunoştinţele acumulate. „Vă încurajez să vă întoarceţi acasă, nu pentru că aici vă aşteaptă o viaţă uşoară, ci pentru că România are nevoie de voi", a fost mesajul ministrului de Externe, Teodor Baconschi, în cadrul Galei LSRS.

Familia şi prietenii, factori hotărâtori

Valeria Popa (22 de ani) a câştigat premiul „Studentul Român Erasmus al Anului". Tânăra este în anul III la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice şi a învăţat anul trecut în Franţa la Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne.
Valeria vrea să urmeze un master tot în Franţa sau în Anglia după ce îşi finalizează studiile de licenţă în ţară, însă mărturiseşte că nu vrea să se stabilească definitiv peste hotare. „Nu mă lasă inima să rămân acolo din motive personale. Aici am prietenii, familia. Vreau să mă întorc în România după master", spune Valeria Popa, absolventă a Colegiului „Vasile Alecsandri" din Galaţi. Tânăra vrea să urmeze o carieră în presa economică din România. 

Alţi patru tineri au primit menţiuni la Gala LSRS. Este vorba despre Victor Adrian Prisăcariu, student la Universitatea Oxford, Anglia, Mihai Copăceanu (King's College London), Cristiana Grigore (Universitatea Vanderbilt, SUA) şi Mihai Cucuringu, student la Universitatea Princeton, Statele Unite ale Americii.  Au colaborat Andreea Ofiţeru şi Simona Soare

„Simt că României nu-i pasă de mine"

Cristina Ghenoiu (29 de ani) a câştigat marele premiu la Gala LSRS: „Studentul anului în lume". Tânăra este doctorand la Cornell University din New York, unde studiază Biologia celulară şi cromozomială şi a absolvit Mount Holyoke College din Statele Unite ale Americii în 2004. Experienţele Cristinei în străinătate au cuprins şi o specializare în Egiptologie la Cairo, în toamna anului 2002, şi o diplomă de Bacalaureat obţinută la Colegiul „Lester B Pearson" din Vancouver, Canada. Cu toate că se simte legată de România, Cristina nu ar pleca din străinătate unde se simte apreciată. „Mama s-a chinuit două săptămâni să facă rost de actele necesare pentru a pleca la studii. După ce am terminat colegiul în străinătate, am revenit în ţară şi am vrut să mă angajez profesor de engleză la clasele primare. Mi s-a spus că nu se poate, fiindcă nu am diplomă de Engleză. Simt că România este o ţară căreia nu-i pasă de mine", a spus tânăra care a plecat prima dată în străinătate la o bursă în Canada, la vârsta de 16 ani, pe când era elevă în clasa a X-a la Colegiul „George Coşbuc" din Bucureşti. Cristina Ghenoiu vrea să-şi construiască o carieră internaţională în biochimie şi spune că pentru acest lucru trebuie să rămână în SUA.

Vor să se întoarcă şi să-şi ajute ţara

image



Cosmina Dorobanţu şi Radu Beleca sunt câştigătorii premiului „Studentul Anului în Europa". Cosmina Dorobanţu (30 de ani), din Timişoara, urmează un doctorat la Oxford în economie şi lucrează pentru redactorul-şef al publicaţiei „Financial Times".

Deşi a studiat încă din vremea facultăţii în străinătate şi are o carieră, Cosmina spune că s-ar întoarce pentru a ajuta România. „Sunt legată de ţară. Dacă s-ar ivi oportunitatea de a face carieră, m-aş întoarce să-mi ajut ţara. Sunt mândră de realizările studenţilor români din străinătate", a spus Cosmina.Un alt laureat la categoria studii postuniversitare a fost Radu Beleca (27 de ani), din Oradea. Tânărul este doctorand în fizică la Universitatea Brunel din Londra, Marea Britanie. „Vreau să mă întorc în România şi să colaborez cu cei de aici, şi nu să iau locul cuiva", a declarat tânărul.

El a adăugat că atunci când a plecat i s-a cerut să rupă definitiv legăturile cu România dacă vrea să facă cercetare de performanţă în Marea Britanie, dar el nu a putut face acest lucru. Mai mult, vrea să aplice în ţara sa natală tot ce a învăţat. „Vreau să ajut la aşezarea României la masa cercetării internaţionale pentru că puţini ştiu că noi avem tehnologii pe care străinătatea nu le are", a declarat el. Radu Beleca a afirmat că sistemul de învăţământ britanic e mai performant, deoarece e finanţat şi susţinut continuu, spre deosebire de cel din România.

„Nu vreau să fiu şomeră supracalificată"

image



Ruxandra Paul, „Studenta Anului în America-nivel postuniversitar", urmează un program de doctorat în Politici Comparate la Universitatea Harvard din. Tânăra a plecat în străinătate după ce a absolvit liceul în România şi acum învaţă şi în acelaşi timp predă ştiinţe politice. Ruxandra îşi doreşte să se întoarcă în România, chiar dacă este conştientă că ţara ei natală nu a contribuit cu niciun ban la finanţarea studiilor ei în străinătate. „Am foarte multe idei proaspete cu care aş putea contribui efectiv la dezvoltarea ţării mele. Ar fi o onoare pentru mine să le pot pune în practică, să mă pot implica în procesul de schimbare a mentalităţilor, de reformare a sistemului. Însă revenirea mea în ţară depinde de oportunităţile care vor exista pe piaţa muncii la data când îmi voi termina doctoratul. În niciun caz nu voi reveni în ţară pentru a fi şomeră supracalificată. Din păcate, nu îmi pot permite luxul de a alege exclusiv pe baza considerentelor sentimentale şi emoţionale", arată Ruxandra Paul.

Patricia Florescu a fost aleasă „Studentul Anului în America- nivel licenţă". Tânăra studiază la Universitatea Harvard, SUA, specializarea Matematici Aplicate. Patricia spune că nu vrea să fugă din România, ci doar să experimenteze alte culturi şi stiluri de viaţă şi că astfel a ajuns să îşi definească mai bine identitatea de a fi român. „Vreau să mă întorc în România, dar mai întâi vreau să îmi satisfac dorinţa de a vedea lumea în timp ce îmi construiesc o carieră. Acum sunt studentă. Pasul următor este de a alege o destinaţie şi o carieră în domeniul arhitecturii, al ingineriei mecanice sau în aria mai teoretică a matematicilor aplicate", arată Patricia.

"Nu mă lasă inima să rămân acolo. Aici am prietenii, familia. Vreau să mă întorc în România după master."
Valeria Popa studentă

image
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite