Chiulangiii îşi iau scutiri de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii încearcă să găsească o soluţie pentru a stopa valul de falsuri, în timp ce elevii descoperă noi metode pentru a înşela vigilenţa cadrelor didactice.

Semnalul de alarmă a fost dat la nivelul liceelor din Râmnicu Vâlcea, când tot mai mulţi directori au observat că elevii încearcă să îşi acopere absenţele cu adeverinţe dubioase. Gabriela Ene, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea, afirmă că este în temă cu problema scutirilor false. „Directorii de licee mi-au adus la cunoştinţă acest aspect, dar nu există încă o evidenţă a numărului de adeverinţe medicale măsluite. Din câte am înţeles, fie vin pe filiera unor persoane care le vând la colţ de stradă, fie, mai des, prin internet. Din nefericire, nu există o metodă pentru a depista concret aceste falsuri", spune şefa Inspectoratului Şcolar. 

Metodă ar exista, spune directorul unui liceu în care s-au depistat adeverinţe false. Profesorul Ion Florescu, de la Colegiul Energetic, afirmă că scutirile măsluite se depistează uşor deoarece elevii nu au cunoştinţe medicale. „Găsim scutiri cu aceeaşi parafă şi ştampilă, dar cu scris diferit. Asta bate la ochi. Apoi la partea de diag­nostic trec tot felul de boli pe care un medic nu le-ar denumi astfel, gen «răceală» sau «roşu în gât»", afirmă şeful unităţii de învăţământ. 

La Colegiul Energetic, conducerea şcolii efectuează o anchetă proprie pentru a depista sursa falsurilor. Directorul spune că se va lăsa cu pedepse până la exmatriculare dacă medicii ale căror parafe certifică adeverinţele nu vor confirma că le-au eliberat. La acest liceu învaţă peste 900 de elevi, iar în ultimele zile au fost depistate cinci astfel de adeverinţe.

Chilipiruri pe Internet

Majoritatea adeverinţelor sunt cumpărate direct de pe internet, fapt cunoscut de dascăli. Mariana Comănescu, profesoară de liceu în Râmnic, spune că elevii săi chiar i-au indicat site-urile de unde se pot cumpăra scutiri la pachet de câte cinci. „I‑am chestionat pentru că doream să ştiu cum anume obţin aceste adeverinţe. Mi-au spus că pe pagina web okazii.ro sunt zilnic postate anunţuri şi licitaţii legate de scutiri în alb. Apoi am aflat că e nevoie doar de o simplă căutare pe Google pentru a-şi asigura cel puţin o zi de chiul acoperit. Din fericire, elevilor mei le cunosc scrisul şi nu pot scăpa aşa de uşor", explică dascălul vâlcean. Preţurile acestor documente, multe cu ştampile şi parafe falsificate, se încadrează între 5 şi 10 lei bucata, cu condiţia să fie cumpărate la pachet de câte cinci, potrivit cunoscutului site de vânzări on-line.

500.000 de absenţe în jumătate de an

Potrivit datelor ISJ, numai în primul semestru al acestui an şcolar s-au înregistrat, la nivel de judeţ, peste 500.000 de absenţe, din care 2.471 în învăţământul primar, 14.153 în cel gimnazial şi 11.404 la licee. O treime din aceste absenţe au fost motivate medical, dar până acum nu există o statistică a numărului de adeverinţe medicale măsluite. Şefa ISJ crede că ar putea exista soluţii la această problemă, iar prima din acestea ar fi o comunicare mai bună între medicii şcolilor şi cei de familie. „Cred că am pune capăt acestui val dacă medicii de familie ar transmite mesaje celor din şcoli cu numărul de scutiri pe care le emit pentru elevi. Astfel ar fi ţinută o evidenţă strictă", spune Gabriela Ene. A doua soluţie gândită de şefa ISJ ar fi închiderea porţilor liceelor pe timpul orelor de curs. „Dacă un elev este bolnav, asta înseamnă că nu vine la nicio oră, nu doar la cele care nu‑i plac", explică şefa învăţământului vâlcean. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite