Cel mai bun proiect educaţional din Europa, iniţiat de profesori români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul competiţiei internaţionale de proiecte educaţionale de anul acesta, a fost acordat pentru prima dată titlul de „Cel mai bun proiect". Câştigătoare a fost o echipă din România.

Berlinul a găzduit recent Conferinţa anuală eTwinning, eveniment ce a reunit cadre didactice implicate în proiecte educaţionale remarcabile, selectate dintre peste 300 de proiecte înscrise în competiţia Premiilor europene 2012.

Unul dintre cei peste 9.000 de profesori români înscrişi în eTwinning, doamna profesor Irina Vasilescu, face parte ca fondator din echipa proiectului A Taste of Maths - ATOM, câştigător al marelui premiu.

Proiectul a fost selectat printre cele mai bune proiecte didactice din 32 de ţări participante în Acţiunea eTwinning a Comisiei Europene.

Proiectul s-a bazat pe colaborarea dintre şcoli din şase ţări europene şi a urmărit creşterea motivaţiei şi interesului elevilor pentru domeniul matematicii.

Un scurt film dedicat proiectului a fost postat pe YouTube, ca exemplu la nivel european de proiect educaţional: http://www.youtube.com/watch?v=s1KTH7p9fhk

Cele 7 cadrele didactice implicate în proiect vor fi invitate să descopere şi să exploreze Future Classroom Lab, (http://fcl.eun.org), la sediul European Schoolnet, precum şi să viziteze instituţiile europene din Bruxelles.

În plus, elevii implicaţi vor avea ocazia să se întâlnească şi faţă în faţă, fiindu-le asigurată deplasarea în tabăra din Antalya, dedicată celor aproximativ 200 de copii participanţi în parteneriatele şcolare de învăţare prin Internet.

„Ideea de proiect a venit de la faptul că auzeam din ce în ce mai des de la elevi întrebarea „«Dar de ce învăţăm acest lucru, dar la ce ne poate folosi?» şi am vrut să le arătăm elevilor că matematica nu este chiar atât de departe de lucrurile mărunte din viaţa noastră de zi cu zi, de lucrurile de care ne lovim zilnic", spune Irina Vasilescu, profesor la Şcoala 195 din Capitală.

Pentru desfăşurarea proiectului a fost folosită o gamă largă de instrumentele web 2.0, selectate în funcţie de grupa de vârstă a elevilor implicaţi şi de expertiza acestora: avatare, videoclipuri, slideshow-uri, instrumente de videoconferinţă, instrumente de prezentare, instrumente de animaţie, creare de logo-uri, instrumente care permit crearea de cărţi online.

Toate acestea pot fi accesate de cei interesaţi pe platforma eTwinnng, în spaţiul virtual al proiectului, vizibil public, la http://new-twinspace.etwinning.net/web/p38463/welcome, cât şi pe blog-ul extern - http://atasteofmaths.blogspot.com/.

Din punctul de vedere al elevilor, cel mai important a fost faptul că matematica a fost abordată altfel decât la şcoală - nu era ora aceea din orar pentru care trebuie să-ţi faci temele, pentru care trebuie să înveţi lucruri şi pe care apoi să le aplici ca atare în exerciţii teoretice, principalul beneficiu fiind participarea şi implicarea elevilor în activităţile de proiect, care au condus la creşterea motivaţiei acestora pentru învăţarea matematicii.

„Mi s-a întâmplat ca elevi care la început nu au vrut să participe la proiect să vină după aceea să îmi spună: Data viitoare când vom mai face un proiect vă rog să ma luaţi şi pe mine, chiar dacă nu mă descurc la matematică...", spune Irina Vasilescu.

eTwinning este o acţiune a Comisiei Europene dedicată parteneriatelor şi colaborărilor dintre şcoli din Europa, este coordonată de European Schoolnet şi face parte din Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii - Componenta Comenius.

Acţiunea eTwinning a fost lansată în 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa.

Ulterior, scopurile acţiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a şcolilor din Europa, reunind peste 163.000 de cadre didactice din peste 93.000 de şcoli.

În România, acţiunea eTwinning este coordonată de TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educaţie (www.tehne.ro), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (www.ise.ro).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite