Ce face profu’ când studentul doarme la ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am întrebat mai mulţi profesori cum reacţionează atunci când Moş Ene vine pe la genele cursanţilor chiar în timpul orelor. „Mi s-a întâmplat mai demult ca un student să adoarmă la curs“, povesteşte Emil Scarlat, profesor la Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

„Studentul respectiv lucra noaptea şi venea dimineaţa la cursuri. Şi când m-am dus şi am discutat cu el mi-a explicat: «Ştiţi, am lucrat opt ore şi, ca să nu pierd cursul dumneavoastră, am venit aici, dar n-am mai putut să rezist». Ce puteam să-i spun la motivul acesta?" Profesorul povesteşte însă că în ultima vreme studenţii nu mai au şansa să moţăie la cursurile de dimineaţă pentru că nu mai vin deloc la ele, pretextând că lucrează.

Explicaţii absurde

„În orice caz, nu i-aş face morală unui student care doarme, deoarece în viaţa omului se întâmplă multe: ba munceşte, ba a fost la o petrecere. Trebuie să fii gata oricând să primeşti explicaţii care ţi se par mai deplasate, mai absurde, dar trebuie să-i înţelegi în orice situaţie, pentru că sunt tineri, şi la tinereţe mai exagerează", adaugă Scarlat.

Marian Petcu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, are o abordare diferită: „Dacă s-ar întâmpla ca un student să doarmă la curs, fireşte că l-aş sancţiona, expunându-l la ridicol!"

Florin Moscalu, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, e de părere că profesorul trebuie să facă tot ce poate pentru a trezi interesul studenţilor. „Dacă dorm, fac giumbuşlucuri să-i trezesc! Trebuie să le captezi atenţia ca să nu adoarmă", explică Moscalu. 

Wladimir Boskoff, decanul Facultăţii de Matematică de la Universitatea Ovidius din Constanţa, susţine că în instituţia sa niciun student nu a dormit vreodată. „La noi la facultate nu prea se întâmplă ca studenţii să doarmă. Cei care fac matematică sunt, în general, foarte dedicaţi. La noi nu există vorbe, există doar exerciţii, e ca un joc al minţii care te ţine treaz. Dacă nu poţi să stai treaz la curs, nu ai ce căuta la facultatea asta", explică Boskoff. Facultatea de Matematică este pesemne excepţia care confirmă regula.

În general, e lucru obişnuit ca studenţii să fie toropiţi, mai cu seamă la cursurile de dimineaţă. Foşti studenţi îşi amintesc amuzaţi de propriile episoade somnolente.

„Am dormit şi eu în facultate, la cursul de construcţii. Eram după un chef. M-am întins pe bancă şi-am dormit buştean. Îmi amintesc că s-a ridicat colegul de lângă mine să mă pună prezent. Profesorul a observat, dar n-a zis nimic. Şi după trei ani, un prieten de-al nostru făcea acelaşi curs, cu acelaşi profesor. Şi l-a întrebat: «Tu de unde eşti?». «Din Arad». «Aaa, din Arad», zice profu'... «am avut eu doi din Arad ...» Şi-a adus aminte că ne-am pus prezenţi unul pe altul, după trei ani! Dar atunci n-a zis nimic", povesteşte Raul (30 de ani).

„Treziţi-vă, derbedeilor!"

Oana (28 de ani) îşi aduce aminte de cursurile unui „anumit profesor" de la Universitatea din Bucureşti. „Îmi era foarte drag pentru că venea la seminarii dimineaţa şi ne lua la rost că dormim pe mese. «Treziţi-vă, derbedeii dracului (expresie pe care o rostea zâmbind complice), mâine-poimâine vă trece viaţa dormind! Sunteţi tineri, ce dracului vă e somn la 8 dimineaţa?! A, poate că aţi petrecut noaptea aprofundând materia în vreun club, derbedeilor!»", povesteşte fosta studentă. „Un alt profesor avea o vorbă care mă distra teribil", spune tot Oana. „Când remarca pe cineva că moţăie la curs sau că nu e atent, îl ridica în picioare pe respectivul student, îi punea o întrebare grea la care cu siguranţă nu ştia ce să răspundă şi apoi îl admonesta cu: «Mai ţii minte ce ai visat azi-noapte? Cred că rufe întinse. Ei, să ştii de la mine că e de rău, azi îţi merge prost. Stai jos!», şi pe urmă îl depuncta trecându-i în dreptul numelui un minus, într-un carneţel cu copertă roşie. După care ne sfătuia: «Vă văd tineri, aşa, şi fără ţinere de minte. Consumaţi, măi, peşte, conţine fosfor, ca să nu mai aveţi probleme cu memoria!»."

"Dacă s-ar întâmpla ca un student să doarmă la curs, fireşte că l-aş sancţiona, expunându-l la ridicol!"
Marian Petcu
conferenţiar universitar

"Am dormit şi eu în facultate, la cursul de construcţii. Eram după un chef. M-am întins pe bancă şi-am dormit buştean. Îmi amintesc că s-a ridicat colegul de lângă mine să mă pună prezent. "
Raul
fost student

Somnul în şcoala generală şi în liceu

Dacă în mediul universitar se întâmplă mai des ca studenţii să adoarmă în timpul cursurilor, în celelalte cicluri de învăţământ aceste cazuri sunt mai degrabă excepţii.

„Nu mi s-a întâmplat şi nici nu am auzit de cazuri, elevii mei sunt chiar vioi. Poate numai dacă elevul ar fi grav bolnav sau s-ar simţi rău. Oricum aş lua legătura cu părinţii să aflu dacă s-a întâmplat ceva care să-l afecteze", spune Luminiţa Boţârcă, învăţătoare la o şcoală din Piteşti.

„Nu ştiu ce aş face, e o chestiune de moment, depinde în ce toane sunt. Probabil l-aş lăsa să doarmă. Oricum aş avea o discuţie cu el după oră, să văd care e treaba. Poate a avut probleme acasă. Sau poate doarme pentru că nu-l interesează lecţia. Eu încerc să-i mai activez. Unii dorm cu ochii deschişi. Imediat îmi dau seama când nu sunt atenţi, şi atunci îi ridic în picioare, îi scot la tablă, unii mai tresar", povesteşte o profesoară din mediul rural, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„A fost mai demult un caz, la ora unui coleg. Când a vorbit cu elevul, a aflat că în noaptea dinainte tatăl lui venise beat, o bătuse pe maică-sa, iar el stătuse toată noaptea ascuns în grădină", îşi aminteşte profesoara.

Laurenţiu Bădicioiu, profesor de limba română la Liceul „Grigore Tocilescu" din Mizil, are o abordare diferită. El consideră că nu e indicat să confrunţi elevul, să-l întrebi ce-a păţit.

„Dacă e unul care doarme, aş încerca să fiu bun cu el, pentru că agresivitatea blochează. N-aş vrea să-l iau la întrebări. Mai întâi l-aş băga în lecţie. Dacă l‑am salvat pentru oră, nu mă mai interesează lucrurile personale. Nu-i indicat să-i întrebăm frontal pentru că sunt retractili sau evazivi. Dacă pot să-l atrag spre oră, sunt mulţumit", explică profesorul.

"Dacă e unul care doarme, aş încerca să fiu bun cu el. N-aş vrea să-l iau la întrebări. Mai întâi l-aş băga în lecţie."
Laurenţiu Bădicioiu
profesor

La cursuri, în stare de ebrietate

Mai grav decât să-ţi adoarmă elevul la oră, e să vină beat. „Am avut un elev de clasa a VIII-a care a venit beat la oră, chiar zilele trecute. În perioada asta oamenii fac ţuica, vinul, şi un băiat a adus ţuică la şcoală, a băut cu un coleg şi s-au îmbătat. Cel care a adus ţuica n-a mai intrat la oră. Despre celălalt mă avertizase profesorul care avusese oră înaintea mea să am grijă, că elevul e beat. N-a adormit, dar pusese capul pe bancă. M-am uitat insistent la el, iar colegii din faţa lui l-au zgâlţâit ca să-şi revină", povesteşte profesoara din provincie.

Dascălul şi-a continuat ora, apoi a anunţat părinţii. „Uneori nu ai ce să le faci, pentru că beau şi acasă. Îmi zicea odată un băiat că el nu fumează, spre deosebire de majoritatea colegilor lui, dar că de băut mai bea acasă «cu mami şi cu tati», şi vin, şi bere, şi că părinţii îl lasă să bea cât poate. În cazul acesta, ce mai putem să le zicem noi la şcoală?"

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite