Cât valorează o diplomă afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În SUA, ingineria este cel mai profitabil domeniu de activitate
În SUA, ingineria este cel mai profitabil domeniu de activitate

Cercetătorii de la Universitatea americană „Georgetown“ au analizat diferenţele de salarizare între absolvenţii mai multor specializări. O diplomă bine aleasă poate atrage un post cu 300% mai bine plătit decât în cazul celor mai puţin profitabile.

În America, tinerii care au absolvit o facultate câştigă, per total, de-a lungul vieţii, cu 84% mai mult decât cei care deţin doar diploma de liceu. Însă, mai mult decât a absolvi o facultate, contează, la salariu, şi specializarea studentului. Cei care caută să se specializeze într-un domeniu profitabil ar trebui să evite psihologia, care aduce un salariu mediu de numai 29.000 de dolari pe an (2.416 dolari pe lună), spre deosebire de ingineria petrolieră unde cifra urcă la 120.000 dolari pe an, arată studiul „What's it worth? The Economic Value of College Majors"(Care e valoarea economică a diplomelor universitare), publicat anul trecut de „Georgetown University" (Washington).

„E important să faci o facultate şi să obţii o diplomă, însă ce anume termini e de până la patru ori mai important", spune Anthony Carnevale, directorul Centrului de Educaţie şi Forţă de Muncă din cadrul Universităţii „Georgetown", citat de „The Chronicle". „Cele mai popu­lare specializări nu sunt şi cele care aduc cei mai mulţi bani", adaugă Carnevale. 

Cea mai populară specializare printre tinerii americani este, ca şi în România, managementul şi administrarea afacerilor (aleasă de 25% din totalul studenţilor). Absolvenţii câştigă între 40.000 şi 58.000 dolari pe an. În topul preferinţelor studenţilor americani intră şi contabilitatea care aduce salarii medii de 60.000 dolari pe an. Cele mai puţin populare specializări sunt artele industriale şi agricultura (alese de doar 1,6% din studenţii din SUA).

Albii au cel mai bine plătite joburi

Studiul, primul de acest fel, arată şi că alegerea specializărilor se face în funcţie de rasă şi de sex. De pildă, majoritatea bărbaţilor albi pot fi găsiţi în cele mai profitabile specializări, incluzând ingineria şi industria farmaceutică, în timp ce femeile gravitează în jurul specializărilor cel mai puţin lucrative precum educaţia, arta şi munca socială.

Asiaticii aleg ingineria IT (30%), statistica (30%) şi neuroştiinţa (27%). Africanii optează pentru consiliere şcolară (38%), servicii sociale (21%) şi psihologie (20%), iar hispanicii merg pe inginerie biologică (22%), afaceri internaţionale (21%) şi psihologie socială (19%). În ceea ce priveşte piaţa din Europa, cele mai căutate specializări sunt medicina şi tehnologia informatică. Money.ro a realizat un top al celor mai bine plătite joburi pentru experţii români. Clasamentul a fost realizat în funcţie de salariul declarat de angajatori pe site-urile Myjob, BestJobs şi eJobs, pentru locurile de muncă adresate specialiştilor români.

Cele mai multe oferte care pornesc de la 3.000 de euro pe lună vizează poziţii de medici în Marea Britanie, Franţa, Belgia şi Germania. Cel mai bine plătiţi sunt însă dentiştii din Marea Britanie, medicii care lucrează în Finlanda şi experţii în tehnologie informatică, angajaţi în Olanda. Dentiştii din Regatul Unit au un salariu lunar de 7.083 de euro. Experţii ICT la Haga primesc între 4.828 şi 6.181 de euro, iar medicii generalişti şi specialiştii primesc, în Belgia şi în Franţa, un salariu de 4.000 de euro pe lună.

"E important să faci o facultate şi să obţii o diplomă, însă ce anume termini e de până la patru ori mai important.''
Anthony Carnevale „Georgetown" University


INFO
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite