Campionii Bac-ului vor la studii afară din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performerii sunt din 26 de judeţe ale României. Nici unul dintre elevii de 10 pe linie nu e din Bucureşti.

Nu mai puţin de 136 de note de 10 - reprezintă recordul pozitiv al Bacalaureatului marcat în acest an de fraude şi de cea mai scăzută rată de promovare din ultimii ani. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, împărţirea este perfectă între uman şi real.

Au luat 10 la toate probele scrise 68 de absolvenţi ai ştiinţelor exacte, care au dat Bac-ul la Română, Matematică, Fizică sau Chimie, şi alţi 68 de liceeni care au terminat „umanioarele" şi care au fost examinaţi la Română, Istorie, Filosofie sau Geografie. Recordul absolut îl deţine judeţul Dolj: 23 de note de 10, mai ales la Colegiul Naţional „Carol I". Pe a doua treaptă a podiumului se află Clujul, cu 19 calificative maxime, iar pe trei - Iașiul cu 18 note de 10.

TOTUL DESPRE BAC: Note de 10 pe linie, multe contestaţii şi topul liceelor fruntaşe

Oltenia: Diana, 10 pe linie, aplică la Cambridge

Diana-Patricia Danciu (18 ani), absolventă a Colegiului Naţional „Carol I" din Craiova, a promovat examenul de Bacalaureat cu 10 pe linie. Nicio surpriză, ţinând cont că, în cei 12 ani de şcoală, Diana a avut o singură medie mai mică: 9, la fizică. „Nu ştiu cum s-a întâmplat, aşa a fost să fie", spune tânăra.

Eleva este de părere că punctul său forte este matematica, materia care a purtat-o din clasa a VII-a până în clasa a X-a la toate olimpiadele naţionale. „De trei ori am luat medalia de bronz, iar o dată am luat argint cu menţiune", explică Diana. Ea îşi vede viitorul în străinătate, mai ales că a fost deja admisă la mai multe universităţi europene.

„Am intrat la două universităţi din Anglia, una dintre ele fiind cea de la Southampton, la Universitatea din Bremen, Germania, şi la cel mai important liceu din Franţa, unde ar trebui să fac doi ani de pregătire pentru studiile universitare", explică tânără. Ca să fie admisă la prestigioasele instituţii de învăţământ, ea a susţinut mai multe interviuri şi examene. Dintre toate, Diana ar alege să meargă la Cambridge, britanicii urmând să o anunţe sigur spre sfârşitul lunii august.

Diana-Patricia Danciu nu ştie dacă se va mai întoarce în ţară după finalizarea studiilor superioare. „Nu am luat încă o decizie în acest sens", spune eleva. Un factor important în decizia ei viitoare, pentru că-şi doreşte să profeseze în domeniul cercetării.

Moldova: Mădălina, notă maximă la Bac, pleacă din ţară

Mădălina Secăreanu, absolventă a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" din Iaşi, a avut în toată viaţa ei şcolară doar medii cuprinse între 9,89 şi 9,97. A particpat aproape an de an la olimpiade, iar în clasa a X-a a luat locul doi la competiţia de Limba Română pe ţară.

„M-am pregătit constant pentru acest examen, chiar de la începutul anului, pentru că nu am vrut să intru în criză pe ultima sută de metri. Probele de la Bacalaureat mi s-au părut foarte, foarte accesibile", mărturiseşte Mădălina.
Adolescenta ştia deja de ceva timp că nu va rămâne la studii în ţară după liceu. „Mi-am depus dosarul din septembrie anul trecut la Universitatea York din Marea Britanie şi am fost acceptată. Iniţial am dorit să fac medicină, dar până la urmă am ales economia", spune Mădălina.

Ardeal: Fetele de 10 acuză temele neimportante

Cristina Rădulescu şi Roxana Zăpârţan au urmat Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu", una dintre instituţiile de învăţământ de prestigiu din Cluj-Napoca, şi sunt două dintre cei 19 absolvenţi „perfecţi" de aici.

Chiar dacă au urmat profiluri diferite, Cristina Rădulescu - mate-info, iar Roxana Zăpârţan - filologie, fetele spun că pe parcursul anilor de liceu s-au confruntat cu oboseala survenită în urma orelor „stufoase", dar şi cu unele materii pe care le consideră mai puţin importante.
„La Bac, dificultatea subiectelor a fost acceptabilă. Sunt fericită că am luat 10, dar ştiu că am învăţat pe întreaga perioadă a liceului. Unde am învăţat eu, profesorii sunt excepţionali. Vreau să urmez «Politehnica» la Cluj, pentru că mi-ar asigura viitorul ", spune Cristina.

Nici Roxana nu vrea să plece din ţară, cel puţin până la absolvirea facultăţii. Ea doreşte să urmeze cursuri de drept, dar o specializare în criminalistică. „Poate că în timpul facultăţii, prin programele de schimburi de experienţă, să merg un an afară. Sistemul de învăţământ poate fi îmbunătăţit, iar un fapt care arată acest lucru sunt rezultatele negative la Bac, din acest an", mai spune Roxana.

Tânăra este nemulţumită şi de multitudinea de ore. „De exemplu, avem multe obiecte de importanţă îndoielnică, iar unele materii nu sunt în aria noastră de interes. Sunt opţionale, dar, de fapt, obligatorii", spune Roxana.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite