Barbie şi Fulger sunt vedetele ghiozdanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul cumpărăturilor pentru noul an şcolar este în toi. Copiii au pretenţiile lor când vine vorba de alegerile părinţilor. „Weekend Adevărul“ vă prezintă pachetul esenţial de rechizite, de la cel mai ieftin, până la varianta de lux.

Într-un supermarket din mijlocul Capitalei, pe zeci de metri pătraţi, se găsesc tot felul de rechizite, care mai de care mai colorate. Reducerile nu lipsesc, iar preţurile mici sunt scrise cu cifre mari. Vedetele noului an şcolar - Barbie şi Fulger McQueen, din cel mai nou desen animat „Cars" („Maşini"). Tendinţa este imediat confirmată de copiii aflaţi la cumpărături cu părinţii lor. „Era" Hannah Montana pare că a apus. Aflată pe culmile gloriei anul trecut, cântăreaţa cu plete blonde şi costume fistichii stă acum retrasă pe rafturile de jos. Barbie este urcată din nou la loc de cinste, iar rechizitele roz îţi fură privirea din prima. Băieţii au şi ei moda lor. Campionul roşu din animaţia „Cars" poate fi văzut nu numai la cinematograf, ci şi la şcoală, pe coperţile caietelor.
 
Moda, dictată la şcoală

„Îmi place de Mickey Mouse. Îmi place şi cu maşini. Cu «Cars», cu Fulger McQueen. Vreau ghiozdănel cu Fulger", spune un băieţel în timp ce se uită la raionul cu ghiozdane. „Vreau cu Barbie, asta e moda la noi la şcoală", confirmă şi Raluca Bordeianu (11 ani) noile tendinţe. Ioana Avădanei, elevă în clasa a IV-a la Şcoala nr. 97 din Bucureşti, a ieşit cu mama ei la cumpărături. Ţinta: rechizite, modelul: Barbie şi prinţese din desenele animate.

Sonia are nevoie de un ghiozdan pentru noul an

image

„Vreau ghiozdan cu Disney, e la modă acum şi colegele mele au!", spune eleva. Cristina, mama Ioanei, a alocat 200 de lei pentru rechizite, doar pentru strictul necesar, până când primeşte instrucţiuni de la profesori. „Ne-am uitat în general la ghiozdane, stilouri, penare, caiete. Avem cam 200 lei pentru rechizite. Uniformă la noi la şcoală nu avem. Bluziţă albă, fustiţă neagră, decent. Ne uităm şi la calitate, şi la preţ. Ea fiind în clasa a IV-a, mai avem şi din urmă, iar acum luăm doar din ce-am rămas fără", spune Cristina Avădanei.

Elevele mai mari au alte preferinţe. Desenele sunt pentru copii, iar modele serioase sau cu flori sunt mult mai potrivite pentru liceu. Iuliana Năstăilă intră anul acesta în clasa a IX-a la Liceul „Viilor" din Bucureşti şi vrea să-şi înnoiască toate instrumentele şcolare. Ghiozdanul este prima achiziţie şi trebuie să fie musai cu flori, şi nu cu desene.

Sonia şi Diana Lungan au ieşit la cumpărături cu mama lor. Bugetul nu este unul limitat, iar calitatea rechizitelor primează. Sonia este în clasa a III-a la Şcoala nr.1 Bragadiru, iar sora ei, Diana, în ultimul an de liceu. Preferinţele se schimbă în funcţie de vârstă. Dacă Sonia încă se mai uită după creioane cu prinţese şi personaje din desene, Diana caută modele simple, dar neapărat în nuanţe de roşu şi negru.„Cumpărăm în fiecare an rechizite. Pachetul de şcoală ne costă câteva sute de lei pe an. Anul acesta, pentru amândouă fetele, am bugetat cam 1.000-1.200 de lei. De regulă sunt mai scumpe pentru copilul mai mic", spune mama fetelor.

Lista de rechizite, de la profesori

Eleva preferă caietele cu modele din desene animate



Modelul ghiozdanului este foarte important şi naşte adevărate dezbateri pe tema calităţii. „Vroiam să-i iau un ghiozdan pe roţi, dar nu mai vrea. A zis că o colegă de-a ei a avut probleme cu ghiozdanul ăla, i s-a stricat o rotiţă şi s-a chinuit tot anul, că n-au avut părinţii bani să-i cumpere altul. Aşa că vom lua un ghiozdan simplu, de umăr. Noroc că stăm aproape de şcoală şi nu cară prea mult, că altfel, la ce cărţi şi caiete iau după ei, îi cocoşează." Familia Lungan a mai pus în coş pixuri, stilouri, rezervă de stilou, caiete de matematică, bloc de desen şi tempera. O nouă sesiune de cumpărături urmează să se desfăşoare după prima şedinţă cu părinţii, atunci când profesorii vor da părinţilor lista cu rechizitele necesare pentru noul an şcolar.

image

Luate şi de pe internet

Fulger McQueen este printre personajele cele mai cerute şi în lanţurile de librării din marile oraşe. La una din aceste reţele, există o promoţie care propune trei „ghiozdane echipate cu de toate". Pachetul de bază costă aproape 40 de lei, ghiozdanul care conţine produse care-l înfăţişează pe Spiderman (Omul Păianjen) valorează aproape 100 de lei, iar cel pentru domnişoarele care o admiră pe Barbie - aproape 110 lei. Toate acestea pot fi comandate şi online.

Structura anului şcolar

image

Primul semestru începe luni, 12 septembrie, şi se încheie pe 23 decembrie. Prima vacanţă pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar este programată în perioada 22 - 30 octombrie 2011. Anul şcolar 2011 - 2012 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Al doilea semestru începe pe 16 ianuarie 2012 şi se termină pe 22 iunie 2012.

Uniforme pentru toate buzunarele

Preţul uniformelor porneşte de la 35 de lei Foto: Marian Iliescu

Dacă părinţii trebuie să cumpere uniforme pentru copiii lor, asta depinde numai de şcoală. Cu toate că autorităţile au ameninţat cu proiecte de legi care îi obligă pe elevi să poarte uniformă, nicio iniţiativă nu a fost momentan aprobată. În comerţ încă se mai găsesc vechile uniforme pentru clasele primare la preţuri începând cu 35 de lei pentru ţinuta de fete, cu rochiţă în carouri şi şorţ albastru. Părinţii de băieţi trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Costumul bleumarin cu cămaşă în pătrăţele costă minimum 50 de lei.

Ţinute personalizate

Alte şcoli au adoptat ţinuta proprie, diferită de alte instituţii. De exemplu, pentru domnişoare, un costum compus din cămaşă albă, fustă în carouri şi un sacou costă în medie 120 de lei. Băieţii se încadrează şi ei în aceeaşi sumă, adăugându-se cravata sau vesta. Opţional, elevele pot purta pantaloni, în general în culori ca negru, gri sau bleumarin. Cămăşile şi pantalonii pot fi cumpăraţi şi din comerţ, însă dacă şcoala adoptă o uniformă cu carouri, uniforma trebuie făcută la croitorul instituţiei. Ministerul Educaţiei este pe cale să adopte un regulament şcolar nou prin care să-i oblige pe elevi să poate un obiect specific şcolii: o cravată (3-10 de lei), o vestă (20-40 de lei), o insignă sau o eşarfă (10 lei).

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite