Bacalaureat la 40 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seraliştii de la Colegiul UCECOM „Spiru Haret" din Capitală au avut  emoţii mari la prima probă a BAC-ului. Dintre cei 491 de liceeni care au dat săptămâna trecută examenul oral pentru limba română, 311 erau trecuţi bine de 30 de ani.

Elevii trecuţi prin viaţă au fost mult mai timoraţi decât colegii lor de 18 ani. Mihai Durea, în vârstă de 40 ani, a ieşit din sala de examen îmbujorat şi cu palmele transpirate. „A fost dificil. Mi-a picat Creangă. E greu la 40 de ani să mai comentezi «Amintirile din copilărie»... Şi-n continuare am emoţii, că sunt cam emotiv din fire."  Doina Săndulescu, profesoară de limba română, membră în comisia de evaluare, a observat la rândul ei că seraliştii au mai multe emoţii. „Eu le-am spus: foarte bine, tremuraţi, puteţi să şi plângeţi, e normal, doar e un examen, mai ieşiţi din cotidian!"

Însă, în general, elevii s-au descurcat bine, în parte şi datorită cunoştinţelor acumulate în afara şcolii. „Cei de la seral, fiind mai în vârstă, au o experienţă de viaţă care le permite să se exprime mai bine decât cei de la zi care sunt mai copilăroşi", spune Săndulescu. De altfel, acesta a fost şi scopul examenului: să ateste competenţele de comunicare şi exprimare în limba română. „Acesta e un examen de competenţă lingvistică. Nu sunt probleme de literatură. Prima competenţă pe care o evaluăm e cititul. Din cauza emoţiilor, unii se mai încurcă, dar nu suntem la teatru, nu am nevoie de dicţie, vreau să văd că ştiu să citească", explică Săndulescu.

Miză importantă

Pentru elevii înscrişi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, miza examenului e mai mare decât pentru elevii la zi. „Majoritatea elevilor noştri sunt la seral. Acum nu mai angajează nimeni fără diplomă de absolvire a liceului şi de-aia vin să-şi completeze studiile", explică Păuniţa Vlădăianu, directorul adjunct al liceului.

Pentru Emil Băltăreţu, diploma înseamnă chiar mai mult decât asigurarea unui loc de muncă. „Am 32 de ani şi am constatat că niciodată nu e târziu să-mi completez studiile", spune bărbatul care a fost nevoit să renunţe la şcoală cu mult timp în urmă. „Chiar în clasa a XI-a am avut un accident grav şi a trebuit să întrerup anul. Acum am reluat liceul. Am făcut 5 ani la frecvenţă redusă şi am terminat specializarea tehnician mecatronist", povesteşte absolventul.

Pe lângă satisfacţia personală, diploma îi va aduce şi importante beneficii financiare. „Îmi va fi de mare folos. Lucrez la o societate de instalaţii gaze şi câştig deja destul de bine, dar cu diploma de Bac voi trece în altă grilă de salarizare şi voi câştiga mai mult." Emil a avut emoţii la Română, dar aşteaptă cu nerăbdare şi restul probelor. Doar matematica îi creează palpitaţii, şi nu doar lui. Proba scrisă la matematică îi sperie pe seralişti la fel de mult ca pe mai tinerii lor colegi. „La competenţele digitale, la engleză, la proba scrisă la română şi la geografie nici nu-mi fac probleme.

Dar de proba scrisă la matematică mă tem pentru că anul trecut au fost nişte subiecte foarte grele, iar eu nu mă împac deloc cu matematica", spune Cezar Păun, un elev de la zi.  Înainte de a deveni colegiu, vechea şcoală meşteşugărească UCECOM a trecut prin mai multe transformări. Întâi a fost şcoală profesională cu durata de trei ani. Apoi a devenit şcoală de arte şi meserii (SAM), cu aceeaşi durată a studiilor.

„După şcoala profesională, elevii fie renunţau la şcoală, fie se înscriau la liceu la seral, ori se transferau la zi şi mai dădeau nişte diferenţe. Acum, după ce termină SAM, pot merge mai departe pe ruta progresivă şi fac încă doi ani. La final, toţi dau acelaşi bacalaureat", explică Vlădăianu. Pe lângă colegiul din Bucureşti, reţeaua UCECOM cuprinde alte 11 licee în ţară, la Arad, Brăila, Breaza, Baia Mare, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi, Odorhei, Ploieşti şi Timişoara.

"A fost dificil. Mi-a picat Creangă. E greu la 40 de ani să mai comentezi «Amintirile din copilărie»...''
Mihai Durea absolvent

"Eu le-am spus: foarte bine, tremuraţi, puteţi să şi plângeţi, e normal, doar e un examen, mai ieşiţi din cotidian!''
Doina Săndulescu profesoară

A doua săptămână de foc la Bacalaureat

Un elev a fost eliminat în prima săptămână de examen 



Examenul de maturitate continuă şi săptămâna aceasta cu probele orale la competenţe digitale şi la o limbă străină. În perioada 27 iunie-1 iulie, absolvenţii de liceu vor susţine probele scrise. Elevii vor afla primele rezultate pe 3 iulie. Prima săptămână de Bacalaureat s-a terminat fără incidente majore. Un elev de la Liceul „Jean Monnet" din Bucureşti a fost însă eliminat din examenul oral de limbă română după ce i-a sunat telefonul în timpul evaluării. El va putea să susţină din nou Bacalaureatul abia peste două sesiuni.

7 olimpici picaţi la Bac

Bac cu ghinion şi în sesiunea specială. Şapte elevi olimpici dintre cei 600 care au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea specială organizată la Râmnicu Vâlcea nu au reuşit să promoveze examenul. Orice neregulă din timpul examenului de Bac poate fi sesizată la Tel Verde 0800801100 (telefon gratuit), pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2011

Sesiunea iunie-iulie

- 14- 17 iunie - Evaluarea competenţelor digitale
- 20 - 23 iunie - Probă orală, Limbă străină
- 27 iunie - Limba şi literatura română
- 28 iunie - Limba şi literatura maternă
- 29 iunie - Matematică sau Istorie
- 1 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării
- 3 iulie - Afişarea rezultatelor
- 4 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 8.00 - 12.00)
- 5 - 7 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
- 8 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Bac-ul filmat devine obligatoriu în Bucureşti

Fiecare şcoală desemnată centru de examen în sesiunea iunie-iulie 2011 trebuie să doteze sălile de examinare şi spaţiile unde îşi desfăşoară activitatea comisia de Bacalaureat cu camere de supraveghere. Şi asta până pe 20 iunie, este dorinţa expresă a Inspectoratului Şcolar Bucureşti.Toate centrele de examen au fost informate abia în a doua zi a examenului de Bacalaureat printr-o circulară a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Un elev a fost eliminat în prima săptămână de examen

Comunicare deficitară

Reprezentanţii Inspectoratului au invocat o prevedere din metodologia de organizare a Bacalaureatului publicată încă din luna august a anului trecut. Norma invocată, respectiv articolul 11 (2) din Metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat arată că la stabilirea centrelor de examen se vor avea în vedere, cu prioritate, unităţile de învăţământ ale căror săli de clasă sunt dotate cu camere de supraveghere. Centrele de examen au fost stabilite încă din 15 aprilie, însă nu au fost anunţate că e musai să filmeze în clase.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei arată că acestă cerinţă nu are caracter naţional şi că reprezintă doar „modul în care a înţeles Inspectoratul Bucureşti aplicarea prevederilor din metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat". „Mi-e greu să vă spun de ce a fost dată această circulară abia acum", recunoaşte Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Primăriile trebuie să rezolve problema

Instituţiile de învăţământ au făcut solicitări la Primăriile de care aparţin pentru a se găsi o soluţie. Surse din Inspectoratul şcolar au dat ca soluţie montarea în fiecare clasă a unui calculator cu o cameră web, însă chiar şi aşa unele şcoli s-ar afla în impas din lipsă de fonduri şi de dotări. „Avem şcoli în Bucureşti care sunt dotate cu camere de filmat în clase, dar nu sunt foarte multe. Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla dacă până la 20 iunie vor fi centre de examen fără aceste dotări. Nu ştiu. Cred că se vor găsi soluţii", arată Marian Banu. 

INFO
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite