Au intrat în Academia Şcolilor din Europa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala „Tudor Vladimirescu“ din Târgovişte (Dâmboviţa) şi Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu“ din Bălan (Harghita) au câştigat premiile pentru cel mai bun proiect la categoriile Bonus special, respectiv Angajament civic. Elevii de gimnaziu şi de liceu implicaţi în proiectele premiate au învăţat cum să rezolve eficient conflictele apărute în şcoală, ce înseamnă voluntariatul şi toleranţa.

Dezvoltat în parteneriat cu o şcoală din Bosnia Herţegovina, proiectul elevilor din Târgovişte, intitulat „Messengers of a peaceful way of living" a încercat  să le explice elevilor despre abandonul şcolar, consumul de droguri sau conflictele din şcoală.

Elevi de la Şcoala „Tudor Vladimirescu“ din Târgovişte (Dâmboviţa)  Foto: Alina Safta



Profesoara de limba română Alina Safta, care a coordonat proiectul, spune că elevii „şi-au asumat un rol important, acela de a fi mesagerii păcii". „M-a impresionat efortul lor de a găsi soluţii pentru conflicte, modul în care au abordat anumite probleme şi faptul că au tratat cu seriozitate fiecare situaţie. Am descoperit că deşi sunt foarte tineri ei pot da soluţii pentru conflictele din jurul lor şi sunt dispuşi să se implice".

În proiect au fost aleşi 15 elevi voluntari responsabili cu desfăşurarea activităţilor, cărora li s-au alăturat alţi  40 de elevi. Au găsit împreună soluţii alternative pentru conflicte: dans, muzică, joc de rol, piese de teatru puse în scenă de ei. „Evaluarea proiectului a evidenţiat faptul că elevii au participat intens la activităţile proiectului şi aceasta a reieşit din spusele lor: spre exemplu „am avut emoţii", „puteam să fac mai mult". Acest fapt m-a convins că elevii au luat în serios activităţile, a propune soluţii pentru conflicte implică o muncă grea şi îndelungată".

Liceenii din Bălan au creat Clubul Disputei 

image

Liceenii şi profesorii de la Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu“ din Bălan (Harghita)  Foto:  Aurora Panaite



Liceenii şi profesorii de la Grupul Şcolar din Bălan au lucrat în proeict alături de colegii lor de la Gimnaziul Bocskai István din Biharkeresztes, Ungaria. La lecţiile interactive, tinerii au vorbit despre voluntariat şi au încercat să găsească soluţii la posibile conflicte în şcoală. Astfel, copiii s-au gândit să înfiinţeze un Club al Disputei, iar ca să înţeleagă practic ce înseamnă voluntariatul au ajutat bătrâni, copii cu dizabilităţi sau de etnie rromă.

„ACES ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă voluntariatul, toleranţa şi cooperarea. Munca în echipă a funcţionat extraordinar, iar rezultatele nu fac decât să reflecte acest lucru. Activităţile noastre au vizat integrarea grupurilor dezavantajate (rromi, minorităţi, copii din familii dezorganizate) şi înţelegerea stilului de viaţă al acestora. Doar integrându-i în proiecte de acest gen, putem să-i înţelegem mai bine şi să găsim soluţii pentru orice conflict sau situaţie", a declarat Erzsebet Iacob, profesor la Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu", Harghita.

„Importanţa clubului de dezbatere era că trebuia să se găsească atât argumente cât şi contra argumente pentru soluţionare unor probleme. Îndrumaţi de un psiholog şi un sociolog, elevii şi-au dezvoltat aptitudinile de comunicare şi de rezolvare a problemelor. Au învăţat să nu se sperie de un obstacol şi să încerce să evite sau să depăşescă obstacolele", explică profesoara Aurora Panaite. Ea povesteşte că elevii din cele două şcoli partenere au păstrat legătura pe internet, iar luna trecută s-au vizitat.

Aproximativ 350 de elevi şi profesori,  din 15 ţări diferite s-au reunit la începutul lunii la Praga, la ceremonia de închidere a  Academiei Şcolilor din Europa Centrală ediţia 2010-2011. Reţeaua de şcoli ACES a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE, cu scopul de a aduce laolaltă profesori şi elevi din şcolile din Europa centrală şi de sud-est, pentru a participa în parteneriat la competiţia de proiecte.

Cine se poate înscrie

Academia Şcolilor din Europa Centrală (ACES) organizează pentru a cincea oară un concurs de proiecte dezvoltate în parteneriat de şcolile din regiune în cadrul Anului European al voluntariatului. Tema ediţiei de anul acesta este: „Să construim punţi de legatură în societate - fii voluntar în comunitatea ta!". Şcolile şi liceele din România, cu elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, sunt invitate să se înscrie în competiţie. Propunerile de proiecte pot fi trimise până pe 30 aprilie.

Şcolile se pot înscrie la următoarea competiţie ACES până pe 30 aprilie

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite