Arta de a te mişca „mai cu talent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum îţi construieşti cariera dacă eşti un tânăr artist cu posibilităţi modeste? Poţi începe prin a-ţi căuta o bursă. Apoi lucrurile se vor desfăşura de la sine. Patru fete povestesc despre avântul pe care l-a luat pregătirea lor artistică odată ce au intrat într-un program care îi sprijină pe tinerii talentaţi.

Sânziana Dobrivicescu (17 ani), Luisa Balaban (17 ani), Cosmina Stancu (18 ani) şi Luminiţa Dumitrache (19 ani) fac parte din cei 26 de muzicieni şi artişti plastici, beneficiari ai programului „Tinere Talente", prin care, pe parcursul unui an, Fundaţia „Principesa Margareta a României" îi ajută financiar să-şi dezvolte potenţialul artistic şi le creează contexte în care să se promoveze. Tinerii s-au întors de curând dintr-o tabără de creaţie, la Tescani, un tărâm de vis, la 35 de kilometri de Bacău. Acolo, pe un deal umbrit de copaci seculari, se află conacul în care a copilărit Maruca, marea dragoste a lui George Enescu.

Sânziana e violonistă în orchestra de tineret a Uniunii Europene

Inspiraţie în vârful colinei

Conacul de la Tescani, în care marele muzician a cântat adeseori, i-a inspirat şi pe elevii şi studenţii care au participat la tabără. Sub îndrumarea unor mentori, artişti consacraţi, tinerii şi-au exersat talentul: au cântat şi au pictat, uneori până târziu în noapte. „Mi-a plăcut că puteam să pictez oricând şi oriunde vroiam. Am fost foarte inspirată de tabără, de loc, de atmosferă", spune Luisa, elevă în clasa a XI-a la Liceul de artă „Nicolae Tonitza", din Bucureşti. „Şi muzica a fost importantă pentru câteva lucrări pe care le-am făcut. Cineva de la flaut studia undeva într-un vârf de colină şi se auzea în toată tabăra."

image

Sejurul la Tescani a fost, de fapt, un pretext ca muzicienii şi artiştii plastici să se întâlnească şi să se inspire unii pe alţii. Ideile astfel materializate vor fi prezentate în perioada următoare în diferite concerte şi expoziţii, culminând cu gala de absolvire a programului, în luna noiembrie.

image

Aceasta e un bilanţ a ceea ce au făcut în cursul anului, graţie bursei pe care au primit-o. Pe parcursul anului, bursierii participă şi la ateliere de mentorat cu personalităţi din domeniu. „L-am cunoscut pe criticul muzical Costin Popa, care ne-a explicat cum trebuie să ne gestionăm talentul, ca să facem şi bani din ce muncim", spune Cosmina, elevă în clasa a XII‑a la Liceul de muzică „George Enescu" din Capitală.

„Cred că noi, artiştii, nu vom avea niciodată un salariu fix. Mereu vom lucra în mai multe direcţii", adaugă Luminiţa, studentă în anul I la Facultatea de Artă din Bucureşti. Fetele au strâns deja numeroase premii şi sunt angrenate în diverse proiecte. Pentru toate acestea, bursa a reprezentat motorul. „Fără suportul financiar, nu aş fi putut participa la concursurile internaţionale. Costurile sunt foarte mari", confirmă Sânziana, elevă în clasa a XI‑a la Liceul de muzică „Dinu Lipatti", din Capitală. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite