Alege o specializare diferită la masterat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu obţin un loc la buget, viitorii masteranzi trebuie să  plătească între 2.200 şi 3.600 de lei pentru un an universitar de studii. Însă, pentru performanţă reală, specialiştii recomandă un masterat în afara ţării. Sesiunea cea mai importantă de admitere la master începe în septembrie. Interviul şi eseul sunt cele mai folosite metode de evaluare.

Specialiştii recomandă ca la masterat să alegi o specializare diferită de cea în care eşti licenţiat. Cristian Ciucu, expert în educaţie la Centrul Român de Politici Europene, spune că îmbinarea domeniilor aduce flexibilitate pe piaţa muncii: „De exemplu, licenţa în studii juridice şi master în studii economice sau invers. E bine să găsească permutări compatibile. Aşa vor avea şansa să îşi găsească mai uşor intrări pe piaţa muncii".

Majoritatea universităţilor din ţară organizează două sesiuni la admiterea de masterat, în lunile iulie şi septembrie, păstrând cifre separate de şcolarizare. Spre exemplu, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, pentru sesiunea din toamnă sunt disponibile 165 de locuri finanţate din bugetul statului, pentru un masterat de doi ani.

Durata studiilor masterale a crescut la 24 de luni după introducerea sistemului european de educaţie Bologna, când licenţa s-a scurtat de la patru la trei ani. Ciprian Ciucu, expert în educaţie şi lector în cadrul Departamentului de Studii Europene al Facutăţii de Litere, recunoaşte că masteratul este necesar pentru studenţii Bologna: „E bine că a devenit o diplomă «obligatorie». Studenţii nu sunt pregătiţi ca în anul III sa păşească în «câmpul muncii». Eu îi simt pe ai mei. Nici măcar pentru poziţii de junior nu sunt pregătiţi".

Profesorii caută motivaţie

Majoritatea comisiilor de admitere analizează CV-ul candidatului, eseul sau proiectul de cercetare, care urmează a fi prezentate la interviu. Alte facultăţi organizează examen în schimbul interviului, cum este la Psihologie, la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj.

Vintilă Mihăilescu, coordonatorul masteratelor de Antropologie şi Politici de dezvoltare locală si regională de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, caută motivaţia la cei care aplică: „Nu tema sau subiectul sunt decisive, ci modul de abordare. Condiţia nu este să facă dovada că ştie antropologie, ci că este apt să înveţe antropologie. Sunt avantajaţi cei care au deja cunoştinţe, dar totdeauna au existat destul de mulţi candidaţi acceptaţi, veniţi de la medicină, economie, arhitectură şi chiar electronică".

Economie şi afaceri, pe primul loc

Masterele de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi au atras cei mai mulţi studenţi, cele mai căutate specializări fiind Afaceri internaţionale, Marketing şi comunicare în afaceri sau cele în Finanţe. Pe locul doi se clasează Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice, urmată de Relaţii publice şi publicitate sau Studii Europene.

Şi la Universitatea de Vest din Timişoara, cei mai mulţi au căutat Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, unde s-au înscris peste 900 de masteranzi pentru cele opt profile.

Directorul Centrului de Politici Europene, Ciprian Ciucu, crede că programele de master din România nu se pot compara încă cu cele din afară, iar calitatea actului de educaţie a scăzut o dată cu introducerea sistemului Bolo-gna: „Dacă vrei să faci pe bune un master la care sa înveţi ceva, nu-l face în România. Iar acest lucru e şi mai valabil pentru un doctorat! Un master îţi deschide o cale. Competenţele reale în România, din păcate sunt cele obţinute după ce te angajezi, după ucenicia la angajator", subliniază expertul.(Au colaborat Gabriela Toma, Vali Silaghi)

Caută consiliere când îţi alegi masterul

În primul rând, trebuie să decizi în ce domeniu ai vrea să-ţi continui studiile. Poţi alege domeniul în care eşti deja specializat prin licenţă, însă există şi alte programe de masterat diferite decât cele tradiţionale, mult mai specializate. Spre exemplu, la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei există masterul „Educaţie civică" sau „Terapia limbajului şi audiologie educaţională".

În domeniul politicilor internaţionale, anul acesta au apărut cinci programe de master pe „Dezvoltare internaţională", în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara, finanţate de Ministerul de Externe. Cel mai important e să nu uiţi că trebuie să găseşti specializarea care se potriveşte cel mai bine cu nevoile tale profesionale. După ce alegi domeniul de interes, urmează cercetarea facultăţilor. Studiile de până acum arată că este bine să urmezi o altă facultate decât cea în care eşti licenţiat: găseşti metode de predare diferite, alţi profesori şi alte perspective academice.

Pasul al treilea ar fi să găseşti un consilier în facultatea unde vrei să aplici. La noi în ţară instituţia consilierului nu este implementată, însă poţi încerca să contactezi coordonatorul de masterat. Unele facultăţi au postate pe site contactele profesorilor. (sfaturi adaptate de pe ehow.com).

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite