Absolvent de MBA: „Şcoală am făcut, acum hai să facem şi bani!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursanţii WU Executive Academy, la ceremonia de absolvire
Cursanţii WU Executive Academy, la ceremonia de absolvire

27 de manageri români au absolvit la sfârşitul lunii ianuarie un program de Executive MBA la WU Executive Academy din cadrul Universităţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din Viena - una dintre cele mai bune şcoli de business din Europa.

Oamenii au funcţii importante în companii mari de pe piaţa românească, dar tot au sacrificat 14 luni din viaţă, cât durează programul, şi 35.000 de euro - cât costă, iar acum sunt chitiţi pe succes.

„Doctore, ce faci mai departe?", îl întreabă un proaspăt absolvent pe colegul său, în timp ce soarbe din paharul cu vin, la petrecerea de după ceremonia de absolvire. „Şcoală am făcut, acum hai să facem şi bani", vine imediat răspunsul, deşi unii dintre ei câştigă deja suficient cât să-şi permită mai mulţi ani sabatici, dacă şi-ar dori.

Manageri mai educaţi

„Angajatorii caută oameni tot mai educaţi. Când aleg un manager, întâi se uită la cine are un MBA, iar apoi caută să vadă cine-l are pe cel mai bun. Mai contează şi câte limbi vorbeşti, dacă ai mai lucrat pe poziţii asemănătoare, dar MBA-ul e parte importantă a selecţiei", spune profesorul Bodo Schlegelmilch, decanul WU Executive Academy.

Goana după MBA-uri poate fi explicată printr-o tendinţă regională observată de academicienii de la WU, respectiv ca managerii locali cu MBA să-i înlocuiască în viitorul apropiat pe expaţi la cârmele marilor companii. Asta da şansă! Iar România nu face excepţie.

Salarii mai mari

Conform unui studiu realizat de WU Executive Academy în rândul propriilor studenţi, aproximativ 35% dintre aceştia ocupă funcţii de top management (preşedinte, CEO, managing director, etc.) după terminarea studiilor, faţă de doar 20% în momentul începerii programului. Şi creşterile salariale sunt substanţiale: peste 25% dintre absolvenţii WU au primit o majorare de peste 50%, iar pentru 7% onorariul s-a dublat.

Schlegelmilch consideră însă că e greşit să faci un MBA motivat doar de creşterea salariului. „Ideea e să-ţi lărgeşti perspectiva. A reduce valoarea unui MBA la bani e greşit."

„Sacrifici mult şi trebuie să ai o motivaţie bună", spune şi Barbara Stöttinger, directorul modulului de marketing şi vânzări, din cadrul programului.

„Majoritatea cursanţilor spun că au învăţat meserie lucrând, iar acum vor să afle ce e nou în domeniu. Aici înveţi nu doar de la profesori, ci şi de la ceilalţi colegi", adaugă Stöttinger.

image

Daniela Budurea (foto sus), 34 de ani, este una dintre absolvente. Pentru ea un MBA era imperios, mai ales că grupul la conducerea căruia se află a fost predat anul trecut unui mamut financiar. „M-am gândit că dacă noua conducere ar alege să schimbe managementul companiei, MBA-ul îmi va oferi oportunitatea de a cunoaşte oameni din varii industrii. La noi a fost cazul fericit, managementul a rămas neschimbat în urma preluării, deşi, în general, 90% din achiziţii sunt urmate de schimbări de management."

image

Raluca Raitan (foto sus), 32 de ani, a vrut să facă MBA-ul tocmai pentru a promova pe o poziţie de management în banca la care este angajată. „Pentru acest lucru, am nevoie de mai multe cunoştinţe care să mă ajute să-mi structurez ce am învăţat până acum şi să-mi îmbunătăţesc abilităţile de leadership", spune tânăra.

„E clar că România se va dezvolta în următorii 5 sau 10 ani şi va avea nevoie de manageri bine pregătiţi, iar noi asta facem, îi educăm, pregătim viitorii lideri", mai spune decanul WU Executive Academy.

Peste 100 de cursanţi români

Peste 120 de antreprenori, directori executivi şi manageri de top ai companiilor locale şi multinaţionale au absolvit cursurile de MBA ale WU Executive Academy, de la lansarea programului în România.

Conform publicaţiei britanice Financial Times, care a inclus programul de EMBA al WU Executive Academy printre cele mai bune din lume, absolvenţii şcolii de business au, în medie, un salariu de 112.000 de euro pe an.

Următorul program MBA al WU Executive Academy va începe în luna noiembrie a acestui an. Cursurile sunt susţinute în limba engleză, numai de profesori străini, membri ai unor prestigioase universităţi precum Harvard, Thunderbird sau Leeds.

Programul se axează pe partea practică a unei afaceri, punând accent pe situaţia economică actuală şi pe o serie de studii de caz. Munca în echipă este, de asemenea, una dintre componentele esenţiale ale MBA-ului.

Cursurile se desfăşoară part-time (o dată pe lună, de joi până duminică), astfel încât să nu afecteze programul de muncă al managerilor. Programul se desfăşoară la Bucureşti, însă sunt incluse şi două sesiuni de cursuri în SUA şi în Austria.

Diploma de absolvire este acordată de către Universitatea Economică şi de Afaceri din Viena (Vienna University of Economics and Business - WU Wien).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite