Mişcarea antiteste din New York. Părinţii americani refuză să-şi lase copiii testaţi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ILUSTRAŢIE: VALI IVAN
ILUSTRAŢIE: VALI IVAN

Tot mai mulţi părinţi din oraşul american refuză să-şi lase copiii să dea testele de ale căror rezultate depinde şi viitorul profesorilor

Copiii din şcolile primare şi gimnaziile din New York au programate în această lună o parte dintre testele pe materii, un fel de teze la arte, limba engleză şi matematică. Cu ajutorul acestor teste de parcurs se determină care dintre sutele de întrebări concepute pentru sesiunile de evaluare ale elevilor americani vor fi incluse în testul anual generalizat, cu probleme care integrează cunoştinţele acumulate de copii prin asimilarea mai multor discipline.
Nu toţi elevii care ar trebui să susţină tezele din octombrie se vor prezenta însă la şcoală, în ziua de examen, iar asta fără să chiulească, informează „The New York Times". Potrivit unei anchete publicate de ziar, un număr tot mai mare de părinţi newyorkezi se arată complet nemulţumiţi de sistemul de testare din şcolile oraşului şi i-au anunţat pe profesori că nu le vor permite copiilor lor să dea examenele. Printre ei se numără părinţii elevilor de la Şcoala Publică 321, din Park Slope, Brooklyn, cei de la Şcoala Publică 261 din Boerum Hill, Brooklyn, sau cei ai copiilor care învaţă la şcolile din Districtul nr. 6, din nordul Manhattanului.

Precedentul boicot, la tezele din iunie

Obiecţiile sunt legate nu atât de teste, cât de modul în care sunt folosite rezultatele acestora la evaluarea şcolilor şi a profesorilor. „Vreau ca profesorii să afle din aceste teste dacă elevii au înţeles şi ştiu cum să folosească fracţiile, astfel încât să-şi adapteze modul de predare. Nu vreau ca fiica mea să se simtă ca şi cum de modul în care ea rezolvă problemele se va decide dacă profesorul ei are un loc de muncă sau nu, iar şcoala ei va continua sau nu să existe", explică Lori Chajet, unul dintre „părinţii-activişti" al căror număr a crescut de câteva ori în ultimii ani. Mulţi dintre aceşti părinţi, organizaţi pe cartiere, şcoli sau pe diverse alte criterii, au luat parte deja la un boicot al tezelor din iunie, când părinţii de la 47 de şcoli publice elementare şi medii nu şi-au lăsat copiii să participe la teste.
Elevii nu au avut de suferit, pentru că testele pe materii nu sunt obligatorii, spre deosebire de cele anuale, generalizate, fără de care un elev american nu poate promova anul şcolar, cu alte cuvinte „nu poate trece clasa".

Activiştii sunt albi, cu standard peste medie

Potrivit ziarului „The New York Times", cele mai multe din şcolile unde s-a manifestat mişcarea anti-teste sunt în comunităţi albe, din clasa de mijloc educată şi cu un standard de viaţă mai ridicat decât media.
Cu toate acestea, speră activiştii, mişcarea va deveni populară şi printre părinţii de origine africană ori hispanică, mai săraci şi mult mai puţin vocali în privinţa nemulţumirilor lor decât primii, tocmai pentru că şcolile lor sunt acelea care riscă să fie desfiinţate dacă rezultatele la testări sunt slabe. Şi, chiar dacă nu o spun foarte direct, dacă politicile publice nu se schimbă - activiştii iau în calcul şi boicotarea testelor naţionale
anuale, perfect conştienţi de riscurile la care-şi supun propriii copii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite