Violenţa copiilor faţă de părinţi, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit cercetării, aproximativ 22.000 de părinţi s-au plâns de probleme în relaţia cu copiii lor
Potrivit cercetării, aproximativ 22.000 de părinţi s-au plâns de probleme în relaţia cu copiii lor

În Marea Britanie, 22.500 de părinţi au reclamat în ultimii doi ani, la o linie specială de telefon - „Parentline Plus“, abuzuri emoţionale sau chiar fizice din partea copiilor lor. Pentru ca măcar actualii copii să se descurce mai bine ca părinţi, autorităţile britanice vor să introducă în şcoli cursuri de creştere a micuţilor.

Aproape 7.000 dintre părinţii care au apelat linia specială de telefon „Parentline Plus", o treime din total, s-au plâns şi de abuz fizic. Cifrele fac parte dintr-o cercetare a asociaţiei britanice Parentline Plus. Din studiu, reiese că perioada critică este când cei mici ajung la adolescenţă, între 13 şi 15 ani.

Statisticile alarmante au devenit publice în acelaşi timp cu o propunere formulată de un consilier guvernamental. Frank Field doreşte ca elevii să înveţe încă din şcoală cum să devină părinţi buni. Propunerea va ajunge la Michael Gove, secretar de stat pe educaţie, care va stabili în ce măsură astfel de abilităţi ar putea fi incluse în programa şcolară britanică.

Reducerea sentimentului de vinovăţie

„Astăzi este mai dificil decât oricând să creşti copii, mai ales că nimeni nu ne învaţă niciodată despre cum să fim părinţi. Se presupune, prin tradiţie, că odată ce devin părinţi, oamenii se comportă ca atare şi-n plus ştiu ce trebuie să facă şi ce trebuie să nu facă", a declarat Field. Politicianul susţine că în sesiunile pentru părinţi dinaintea naşterii copilului, informaţia nu se concentrează pe abilităţile de creştere a copilului.

„A-i învăţa pe copii să devină părinţi buni ar reduce sentimentul de vinovăţie al generaţiilor adulte", a adăugat el. „Noi propunem o apropiere mai subtilă decât să acordăm o oră anume pentru acest lucru", spune una dintre profesoarele britanice care susţin această iniţiativă. Ea a pus la punct un plan interdisciplinar pentru materia „cum să-ţi creşti copilul".

Neputinţa părinţilor

„La engleză, copiii pot studia mai multe nuvele despre viaţa de familie, la limbi străine, ar putea învăţa despre tradiţii diferite, iar la ştiinţe ar putea discuta despre dezvoltarea copilului". Profesoara susţine că pot fi studiate şi câteva secvenţe din seriale cunoscute.
Parentline Plus recunoaşte că părinţii au nevoie de mai multă susţinere. „În timp ce ieşirile emoţionale fac parte din dezvoltarea copilului, multe dintre familiile cu care suntem în contact au de-a face cu probleme mult mai serioase, spune Jeremy Todd, director executive al Parentline Plus. Mai mult, cercetarea arată că mamele singure sunt predispuse la astfel de incidente. Todd susţine, totodată, că mulţi copii suferă de unele tulburări, dar nu sunt diagnosticaţi.

"A-i învăţa pe copii să devină părinţi buni ar reduce veşnicul sentiment de vină."
Frank Field consilier guvernamental

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite