Albinuţele dau de lucru şcolarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt fascinaţi de albine
Copiii sunt fascinaţi de albine

Depăşindu-şi teama de înţepături, profesorii de la o şcoală britanică au reuşit să integreze un roi de albine în viaţa elevilor. Întâmplarea şi ingeniozitatea profesorilor i-au transformat pe copii din simpli elevi în apicultori.

Când un roi de albine a poposit în curtea şcolii primare „Charlton Manor" din Greenwich (un cartier din sud-estul Londrei), profesorii au fost cuprinşi de îngrijorare, notează cotidianul „The Guardian". Unii s-au temut chiar că va fi nevoie să închidă şcoala. Însă reacţia copiilor i-a mirat pe toţi: nu numai că nu s-au speriat, dar au fost fascinaţi şi calmi în preajma albinelor.

Această reacţie i-a determinat pe directorul Tim Baker şi pe alţi doi profesori să urmeze un curs de apicultură. Un an mai târziu, şcoala avea propriul său stup. Apicultura face acum parte din programa şcolii „Charlton Manor". La educaţie fizică elevii studiază dansul pe care albinele cercetaşe îl execută pentru a da de ştire celorlalte albine unde se află nectarul. La lecţiile de gătit folosesc miere, iar la geografie învaţă despre cum se folosesc de albine diferite popoare.

Vând miere la şcoală

Consilierii de afaceri i-au ajutat pe copii să deschidă un magazin în curtea şcolii, unde vând mierea. Copiii cântăresc mierea, calculează preţurile, fac reclame pentru magazin şi concep designul borcanelor. Albinele au avut un efect neaşteptat asupra comportamentului copiilor. „Am reuşit să-i facem pe copii să se gândească la ceilalţi, să fie conştienţi de responsabilitatea pe care o poartă altora. Pe unii dintre ei e greu să-i facem să înţeleagă asta în raport cu alţi copii, dar le putem arăta folosind albine, animale sau plante", explică Baker.

Un copil care avea accese de furie, lovindu-şi colegii şi răsturnând mobila, şi care nu avea rezultate şcolare prea bune şi‑a schimbat radical comportamentul când a început să aibă grijă de stup. A descoperit că se pricepea la construirea căsuţelor şi extragerea mierii din faguri. „Albinele m-au ajutat să fiu calm", a spus băiatul. Povestea nu se opreşte aici. Chris Deaves, de la „Asociaţia apicultorilor britanici", a întocmit un ghid pentru profesorii de la alte şcoli care ar vrea să urmeze modelul şcolii „Charlton Manor". Încă nu s-au anunţat doritori. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite