Voluntariatul sporeşte şansele de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa BYP: Irina, Claudiu, Doina, Alex, George, Veronica şi Alexandra (de la stânga la dreapta)
O parte din echipa BYP: Irina, Claudiu, Doina, Alex, George, Veronica şi Alexandra (de la stânga la dreapta)

Activităţile în care se implică mulţi tineri furnizează la CV „experienţa“ pe care o cer angajatorii. Un grup de tineri din Drobeta-Turnu Severin a înfiinţat o asociaţie în ultimul an de şcoală şi muncesc voluntar şi în timpul facultăţii.

Acum trei ani, liceenii Alexandru Molea, Irina Mihălcescu şi Loredana Ulceluşe din Drobeta-Turnu-Severin simţeau că au prea mult timp liber şi ar fi vrut să ajute comunitatea şi, în acelaşi timp, să înveţe lucruri noi şi în afara şcolii. Alexandru participase la un proiect în Polonia, într-un schimb de tineri, unde a aflat cum funcţionează organizaţiile neguvernamentale şi cum se poate implica.

Alături de cele două colege de clasă, a contactat Direcţia de Tineret din oraş şi i-a ajutat voluntar pe angajaţii instituţiei să organizeze Noaptea albă a Muzeelor. „Când am fost în Youth Exchange în Polonia, aveam 17 ani, eram la liceu. La 18 ani am zis «Ok, acum putem din punct de vedere legal, hai să facem şi noi chestia asta». Până atunci, ne-am zbătut puţin, am mers pe la Direcţia generală de Tineret, le-am trimis mailuri, le-am spus că vrem să ne implicăm".

Responsabilizare profesională

După majorat, Alexandru a pus bazele asociaţiei proprii „Beyond Youth Potential", proiect pe care l-a continuat după ce a ajuns la facultate în Bucureşti. Grupul militează pentru dezvoltarea profesională a tinerilor, adică încearcă să-i responsabilizeze pentru a deveni angajaţi cu iniţiativă. „Cel mai mult ne dorim aceea responsabilizare profesională la job, pentru că mulţi îşi imaginează că stau acolo la birou şi gata, nu vor să iasă din fişa postului, să vină cu idei.

Ori, în societatea de azi, nici un şef nu vrea doar oameni care lucrează după fişa postului, are nevoie de propuneri, de schimbare", spune Alexandru, care este student în ultimul an la Academia de Studii Economice şi angajat la o companie multinaţională de telefonie mobilă. „Am constatat că lucrând, având partea de job, dar şi facultate, nu sunt destul de satisfăcut. Vreau şi altceva", subliniază tânărul.

Pe teren, la filmare

Zilele acestea, echipa se ocupă de ultimele pregătiri la evenimentul Voluntising, care a început săptămâna trecută şi se termină la sfârşitul lui noiembrie. Au selectat în jur de 30 de participanţi, i-au împărţit în echipe şi îi vor trimite în curând pe teren, la filmare. Tinerii vor realiza un film scurt despre importanţa voluntariatului, fie că este vorba despre acitivităţi de mediu sau educaţie - toate acestea după ce vor fi învăţaţi să filmeze de la masteranzi în domeniu. „Timp de o lună trebuie să promoveze cele cinci filme, fie că e vorba de reţele sociale, bloguri.Vrem astfel să conştientizeze că voluntariatul este important în activitatea lor viitoare şi că au multe de învăţat din asta", spune Veronica Dumitru, unul dintre coordonatori.

În organizaţia Beyond Youth Potential din Bucureşti, activează mai mulţi studenţi de la Academia de Studii Economice, dar şi de la Matematică sau Ştiinţe Politice. Alexandru spune că voluntariatul reprezintă pentru el „o nevoie", în timp ce Veronica este încântată că învaţă foarte mult din postul ei de coordonator-voluntar.

62.000 de organizaţii

Majoritatea românilor preferă mai degrabă să facă donaţii decât să se implice în activităţi de voluntariat. Cel puţin asta arată datele unei cercetări recente: „Raportul România 2010. Sectorul neguvernamental", recent lansat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Respondenţii sondajului au preferat munca voluntară pentru biserică sau comunitate - în proporţie de aproape 19% - mai mult decât activităţile pentru organizaţii neguvernamentale, care ajung la aproximativ 4%.

Persoanele cu vârsta între 30-44 ani şi peste 60 de ani (în general bărbaţi) preferă voluntariatul în folosul bisericii şi al comunităţii, pe când tinerii şi persoanele de vârstă mijlocie preferă voluntariatul pentru organizaţii neguvernamentale, în proporţie egală bărbaţi şi femei. Experienţa de voluntariat a respondenţilor creşte proporţional cu nivelul de educaţie. Voluntarii pentru biserică şi comunitate sunt mai ales absolvenţi de zece clase sau de şcoală profesională şi au venituri mici. Cei care lucrează voluntar pentru organizaţiile neguvernamentale au în mai mare procent venituri medii şi peste.

În momentul de faţă, în România sunt înregistrate peste 62.000 de organizaţii, iar numărul angajaţilor cu carte de muncă din sectorul neguvernamental este de 90.000. Numai în anul 2008, ONG-urile au atras resurse financiare de aproximativ 1,25 miliarde de Euro, potrivit cercetării FDSC.

2011 este anul european al voluntariatului

Anul 2011 va marca aniversarea a 10 ani de la Anul Internaţional al Voluntariatului, celebrat în 2001, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Există şi Serviciul European de Voluntariat, un program cu finanţare europeană, care poate fi accesat de organizaţii de tineri (mai multe detalii pe www.anpcdefp.ro/programe/tineret).

În România, evenimentele tradiţionale din domeniul voluntariatului în România sunt Conferinţa Naţională cu privire la Voluntariat, Săptămâna Naţională a Voluntariatului, Ziua Internaţională a Voluntarilor (5 decembrie). Informaţii despre legislaţia în domeniul voluntariatului sunt disponibile pe pagina www.voluntariat.ro, www.provobis.ro.

" Voluntariatul mă atrage pentru că mie îmi place să învăţ mereu, asta contează pentru mine. "
Veronica Dumitru studentă ASE

" Cel mai bine mă simt când cineva învaţă de la mine. Şi asta fac în voluntariat."
Alexandru Molea preşedinte BYP

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite