Tânăr implicat, viitor asigurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Gîlea a descoperit bucuria de a se face util prin voluntariat încă din clasa a VII-a. Băiatul este elev în clasa a XII-a la Liceul Naţional Ghorghe Roşca Codreanu din Bârlad şi bursier al Fundaţiei Dinu Patriciu.

„Mila te face doar să-ţi pară rău. Compasiunea te face să treci la fapte!", este motto-ul pe care Dan îl afişează pe pagina sa de Facebook. Într-o zi, pe când era în şcoala generală, diriginta le-a propus elevilor din clasa în care învăţa Dan să meargă la o plantare de copaci în localitate.

Aceea a fost prima lui acţiune de voluntariat. Acum plantează copaci în fiecare an şi s-a implicat în proiecte precum „Ţara lui Andrei" şi „Let's Do It Romania!", ba chiar a organizat el însuşi o acţiune de plantare, cu ajutorul Primăriei din Bârlad. „Una dintre valorile în care cred e implicarea socială. Tot ce fac vine din dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi, dar şi de a mă dezvolta personal." Când a intrat la liceu, sentimentul că trebuie să facă mai mult pentru comunitate i-a dat ghes să se înscrie într-o organizaţie non-profit. „Aveam prieteni care voluntariau deja la diferite ONG-uri, aşa că am început să le pun întrebări, să aflu ce fac ei şi ce mi s-ar potrivi." A ales să devină voluntar al Asociaţiei Myosotis, într-un program dedicat copiilor cu dizabilităţi. „Sunt copii cu un grad accentuat de handicap, mai ales cei mai mari de vârstă, unii au autism, alţii sindromul Down, iar noi îi învăţăm lucruri simple care îi pot ajuta în viaţa de zi cu zi, prin diverse activităţi ludice."

Şansă unică

În clasa a X-a a devenit bursier al Fundaţiei Dinu Patriciu. „Am aflat despre bursă de la un prieten. Când am aplicat, a trebuit să scriu un eseu de motivaţie, în care să explic de ce consider că ar trebui să primesc bursa şi la ce m-ar ajuta. Am scris că vreau să investesc în mine, în educaţia mea, iar asta înseamnă diferite examene care presupun costuri de pregătire."

Dan provine dintr-o familie cu venituri modeste, un motiv în plus pentru a face tot ce-i stă în putere să-şi depăşească statutul. „E şi acesta unul dintre motivele care mă impulsionează să fiu activ. Uneori simţeam că nu aveam nimic care să mă facă special, prin care să mă evidenţiez şi de-asta am ales să fac ceva mai mult pentru comunitate şi, implicit, pentru mine."

Tabăra olimpicilor



Dan a participat la două dintre ediţiile Taberei Olimpicilor, un proiect organizat de Fundaţia Dinu Patriciu. Bursierii au învăţat, printre altele, şi cum se face o campanie socială. Folosindu-şi cunoştinţele astfel acumulate, Dan a organizat apoi un proiect în care i-a implicat pe copiii de la Myosotis, care au meşterit cadouri de Crăciun pentru copii săraci dintr-o comună vasluiană.

Participarea la Tabăra Olimpicilor i-a oferit lui Dan oportunitatea de a se implica în noi proiecte. Aşa a ajuns să participe la Şcoala de vară „Force", organizată de Asociaţia Studenţilor Economişti din Bucureşti. Acolo l-a întâlnit pe unul dintre fondatorii „Youth Academy", un ONG bucureştean care se ocupă, printre altele, şi cu susţinerea în licee a unor traininguri de planificare a carierei, organizarea timpului, lucru în echipă, comunicare sau public speaking. „Mi-am dorit să aduc şi în oraşul meu un astfel de training, să dau şansa şi altor liceeni să participe şi să se dezvolte." Dan a reuşit să organizeze două traininguri, unul în noiembrie 2010 şi al doilea la sfârşitul săptămânii trecute. El a reuşit să convingă aproximativ 100 de liceeni să plătească taxa de înscriere necesară participării.

Deşi se pregăteşte pentru Bac, Dan nu neglijează voluntariatul, ba chiar vrea să se implice şi în organizarea şcolii de vară Force şi a unei tabere pentru copiii cu dizabilităţi de la Myosotis. Reuşeşte să jongleze cu toate aceste activităţi datorită abilităţilor dobândite la trainingurile de management al timpului. „Umblu mereu cu o agendă după mine, îmi programez fiecare activitate şi încerc să nu deviez de la ce-mi propun."

Pe viitor, îşi doreşte să studieze marketingul la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi să lucreze într-o bancă sau la o agenţie de publicitate. „Mi-ar plăcea să mă ocup de promovarea pentru diferite proiecte." 

Pasionat de istoria ţării

Deşi studiază la profil real, Dan e pasionat de istorie. Anul trecut a participat la o şcoala de vară la Sighet, unde conferenţiari din mai multe ţări au discutat despre comunism. „Am avut ocazia aflu lucuri noi şi am obţinut şi un premiu pentru intervenţiile mele în cadrul conferinţelor, care a constat într-o diplomă, un pachet cu cărţi pe teme istorice şi trei audiobookuri."

"Tot ce fac vine din dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi, dar şi de a mă dezvolta personal."
Dan Gîlea elev

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite