Profesorii doresc înfiinţarea unei Poliţii a şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii își „rezolvă“  problemele, tot mai frecvent, în apropierea şcolii
Tinerii își „rezolvă“ problemele, tot mai frecvent, în apropierea şcolii

Paznicii din instituţiile de învăţământ nu mai sunt de ajuns ca să asigure securitatea elevilor, în eventualitatea unor scandaluri. Directorii se simt depăşiţi de situaţie, iar bătăuşii atacă, deopotrivă, elevi și profesori.

Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu" din Târgu-Jiu, şi-a luat toate măsurile ca să prevină violenţa în şcoala pe care o conduce. „Am limitat intrările la o singură poartă, am pus barieră şi există şi un portar care îi legitimează pe cei care intră în incinta instituţiei. Există camere de supraveghere atât pe holurile colegiului, cât şi la intrarea în unitate", a declarat directorul.

Dorin Taşcău nu s-a oprit aici, iar în prezent face demersuri pentru înfiinţarea Poliţiei Şcolilor. „Am discutat deja cu prefectul judeţului Gorj, care a fost încântat de idee. Urmează şi o discuţie cu primarul municipiului Târgu-Jiu. Ştiu că primăria a primit bani pentru un proiect care asigură securitatea în şcoli, aşteptăm să fie pus în practică", a declarat Taşcău. Poliţia Şcolilor se doreşte a fi „un segment" al Poliţiei Comunitare, care să ofere informaţii despre anumite conflicte între diferite găşti de cartiere din care fac parte elevi, să aibă grijă ca barurile să nu fie populate cu elevi şi să asigure o oarecare supraveghere a unităţilor şcolare, în special licee. Până la implementarea unei astfel de măsuri la nivel naţional, unii profesori consideră că trebuie să dea note mici „cu măsură", dacă vor să predea în linişte.

Înjurată în clasă de elevul său

O profesoară de fizică de la Grupul Şcolar „Traian" din Galaţi a fost ameninţată, săptămâna trecută, de un licean din clasa a XI-a, nervos că a primit nota 2. El a început s-o înjure pe Anica Acatrinei, a aruncat cu stiloul spre profesoară, după care a ieşit din clasă trântind totul în cale: scaune, mese, rechizite. Scena a fost filmată de către unul dintre colegii agresorului şi apoi postată pe site-ul Youtube. Inspectoratul Şcolar a demarat o anchetă.

Laurenţiu Nastea, elevul care a aruncat cu stiloul, va fi mutat disciplinar la alt liceu, la fel şi colegul lui care a filmat tot incidentul. Alţi doi elevi implicaţi în scandal au primit nota 4 la purtare. „Am avut zeci de cazuri de genul acesta de-a lungul carierei. Nu sunt supărată pe ei. Ăştia sunt viitorii puşcăriaşi. Când erau jandarmi în şcoală, elevilor zurbagii le era mai teamă. Acum nu se mai feresc", a declarat profesoara agresată. În acest moment, Colegiul Tehnic „Traian" este păzit de o firmă privată, ai cărei agenţi nu au însă posibilitatea de a aplica amenzi elevilor recalcitranţi.

Educaţie fără violenţă

Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative (FICE) România consideră că fenomenul este tot mai prezent în sistem şi a dus la apariţia nesiguranţei în rândul elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, care solicită protecţie. Instituţiile şi campusurile sistemului de învăţământ, zonele înconjurătoare ale acestora, drumul de acasă la şcoală şi înapoi, precum şi bazele sportive, parcurile, cluburile şi alte locuri publice riscă să fie catalogate ca „periculoase".

Reprezentanţii FICE România apreciază ca esenţiale pregătirea cadrelor didactice în vederea rezolvării conflictelor, prezenţa psiho-pedagogilor în fiecare şcoală, renunţarea la mutarea disciplinară a unor elevi în alte unităţi de învăţământ. Fundaţia mai recomandă derularea, în paralel cu acţiunile preventive asupra violenţei, a unor măsuri de prevenire şi de combatere a consumului de droguri, alcool şi tutun.

Codul penal,pe înţelesul tuturor

Poliţia Capitalei a propus Ministerului Educaţiei ca, începând de anul viitor, să introducă în programă ore de educaţie juridică pentru elevii de gimnaziu, la care aceştia să înveţe „Codul Penal şi de Procedură Penală pe înţelesul tuturor". Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat reprezentanţii instituţiei au vizitat deja, în scopul educării copiilor, mai multe şcoli din Bucureşti. De asemenea, poliţiştii au discutat deja cu primarul Sorin Oprescu, pe tema editării unor manuale. Au colaborat Oana Popescu, Liviu Ghinea.

Şcolile, la cheremul bătăuşilor

Tot mai mulţi elevi par să-şi rezolve antipatiile cu pumnii, iar în conflictele iscate atrag şi persoane din afara şcolii. Un tânăr de 11 ani de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc" din Bucureşti a ajuns la spital săptămâna trecută, după ce un coleg l-a lovit în spate. Băieţii s-au bătut în timpul unei pauze, pe holul şcolii.  La începutul lunii, doi liceeni din Ploieşti au ajuns la spital după ce au fost „pedepsiţi" de colegi de-ai lor şi de persoane străine, care au pătruns nestingherite în incinta şcolilor şi care au folosit spray-uri lacrimogene.

Un astfel de conflict s-a dovedit a fi fatal pentru un elev de 17 ani de la Liceul „Tudor Arghezi" din Craiova. Andrei Goreci a avut o altercaţie verbală cu un coleg, care a degenerat într-o altercaţie cu injurii şi îmbrânceli pe scările liceului. A doua zi, fratele colegului l-a urmărit pe Andrei în drum spre liceu şi l-a înjughiat de două ori în inimă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite