Primul liceu cu panouri solare proiectat de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ contribuie direct la modernizarea liceului
Elevii de la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ contribuie direct la modernizarea liceului

Câţiva liceeni de la „Constantin Brâncoveanu“ din Bucureşti au ţinut să aibă contribuţia lor la modernizarea clădirii și să facă economie în bugetul școlii. Încurajaţi de moda eco, dar şi de dorinţa de a învăţa într-o clădire la standarde occidentale, elevii au scris un proiect de dotare a liceului cu panouri solare.

„Am redactat proiectul „Energie vie pentru Brâncoveanu", am aplicat la programul „Împreună pentru fiecare" şi am câştigat finanţarea proiectului. Fiecare voluntar implicat în proiect a avut partea sa de contribuţie la redactarea proiectului, transformându-ne într-o echipă unită, care a condus la realizarea unitară a acestui program", spune Roxana Birică, elevă la Liceul „Constantin Brâncoveanu".

Roxana este unul dintre cei 11 elevi voluntari, coordonaţi de profesoara Carmen Dragomir şi de ecovoluntarul Alexandra Rădulescu, reprezentantul Agendei 21, au reuşit să găsească o metodă prin care liceul lor să facă economie: montarea unor panouri fotovoltaice.

Economie la lumină

Cei 11 elevi, cărora li s-au alăturat şi voluntari din clasele a IX-a, au lucrat timp de două luni la redactarea proiectului, cu atenţie pentru a nu omite niciun detaliu important. Proiectul şi-a propus implementarea unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice ce va fi utilizată la iluminarea a şase săli de clasă din liceul bucureştean.

Panourile solare au fost deja montate

„Prin folosirea energiei solare va scădea factura la utilităţi a liceului, se va crea un precedent pentru celelalte instituţii de învăţământ, iar prin campania de informare pe care o vom derula în cadrul comunităţii vom contribui la formarea unei conduite responsabile, privind protejarea mediului şi promovarea consumului raţional al resurselor", spune Roxana Birică.

Sistemul produce energie cât să alimenteze şase săli de clasă timp de 5-6 ore pe zi. Bugetul alocat de compania finanţatoare pentru implementarea proiectului a fost de 50.000 de lei.

„Conform regulamentului programului „Împreună pentru Fiecare", proiectele declarate eligibile şi care primesc finanţare de la Rompetrol trebuie implementate până la sfârşitului anului în curs", arată Roxana Birică.

Lansarea evenimentului va cuprinde o serie de activităţi pe teme ecologice, sesiuni de comunicare ştiinţifice şi un spectacol, pentru că elevii nu vor să ţină numai pentru ei acest eveniment, ci să îi înveţe şi pe ceilalţi din experienţa lor.

"Prin folosirea energiei solare va scădea factura la utilităţi a liceului şi se va crea un precedent pentru celelalte instituţii. "
Roxana Birică
elevă

Panourile solare au fost deja montate
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite