Părinţi abonaţi cu forţa la catalogul electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe licee aplică soluţia modernă a cataloagelor electronice
Tot mai multe licee aplică soluţia modernă a cataloagelor electronice

Părinţii sunt mulţumiţi că pot afla pe net notele copiilor, dar se plâng de taxe. Conducerea Colegiului Naţional din Iaşi susţine, că părinţii sunt reticenţi la tehnologie.

Părinţii elevilor de la Colegiul Naţional din Iaşi acuză modul în care a fost încheiată afacerea. Ei spun că au fost obligaţi să accepte catalogul electronic, ce le permite vizualizarea prin internet a notelor şi absenţelor copiilor, dar şi costul acestuia.

Ei povestesc că au fost adunaţi de conducerea colegiului în sala de festivităţi a liceului, pentru a li se prezenta oferta, însă contractul cu furnizorul era deja încheiat. Costul obligatoriu pentru fiecare „carnet electronic": 60 de lei.

„Suntem strânşi cu uşa! Este un atac la buzunarul părinţilor. Noi nu am avut niciun cuvânt de spus, am fost chemaţi doar ca să fim puşi la curent. Este o afacere în comun", spune mama unui elev în clasa a XI-a. Tot ea afirmă că diriginta i-ar ameninţat pe elevi cu excluderea din liceu.

„Doar cinci părinţi au fost de acord cu aceste carnete şi au bifat pe fişă că vor catalog electronic. Diriginta le‑a spus copiilor că aceasta este regula liceului, că, dacă nu le convine, sunt atâtea licee în oraş", spune mama elevului de la Naţional.

Chiulul și notele proaste nu mai pot fi ascunse

De cealaltă parte, conducerea Naţional Iaşi susţine că părinţii sunt reticenţi faţă de tehnologie. „Reacţia la nou este destul de rezervată şi probabil liceenii fac presiuni acasă", spune Cristina Vâlcu, directorul colegiului. Directorul unităţii şcolare este decis ca fiecare părinte să beneficieze de acest sistem.

„Din fondul şcolii vom plăti abonamentele celor care nu au posibilităţi materiale şi a celor care nu vor să se aboneze", mai spune Vâlcu. Nici elevii nu sunt încântaţi de această metodă de notare, care nu le mai permită să ascundă acasă lipsa de performanţe ori chiulul.

„Nu este bine, pentru că ne răpeşte din libertatea de a alege şi din aventurile specifice vârstei", spune Grecu Simona, elevă în clasa a XI-a.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) consideră că e vorba de o problemă între părinţi. „Nu cred că au fost obligaţi de director să se aboneze", spune Liliana Romaniuc, inspector-şef la IŞJ.

După un an de testare, conducerea e mulţumită

De carnete electronice beneficiază şi elevii de la liceele „Vasile Alecsandri", „Emil Racoviţă", „Garabet Ibrăileanu" şi „Richard  Wurmbrand". Primul liceu care a beneficiat de catalog electronic este Liceul „Vasile Alecsandri".

Aici programul a fost instalat anul trecut. „Avem o evidenţă a tuturor concursurilor şi olimpiadelor la care au participat elevii noştri, lucruri a căror evidenţă era aproape imposibil de ţinut de profesori. S-a îmbunătăţit chiar şi calitatea de predare.

Pentru că fiecare sală a fost dotată cu un calculator, mulţi profesori vin cu materialele pe stick, nu se mai pierde timpul cu scrisul pe tablă şi se dedică mai mult timp rezolvării exerciţiilor, practicii", spune Nelu Tudorache, directorul liceului. Îmbunătăţite considerabil sunt şi rezultatele la învăţătură şi prezenţa la ore a elevilor.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite