Jurnalişti încă de pe băncile liceului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi de a XI-a şi a XII-a au transmis de la şedinţele de Consiliu Local, au scris investigaţii despre datoriile şcolii şi au intervievat cerşetori şi deţinuţi, ajutaţi de doi mentori jurnalişti, prin programul „Reporter de liceu“. Câteva zeci de liceeni din opt oraşe au experimentat jurnalismul cetăţenesc printr-un proiect finanţat de Fundaţia Soros.

Posibilă alternativă la disciplina opţională de educaţie civică din unele licee, proiectul „Reporter de Liceu" a învăţat zeci de tineri din ultimii doi ani de liceu cum să-şi folosească drepturile cetăţeneşti, dar şi cum să scrie pentru ziar.

Dintre cele 173 de echipe înscrise în programul Fundaţiei Soros, au fost selectate opt, a câte patru tineri, coordonaţi de unul dintre profesorii de la clasă. „Pe teren" au ajuns tinerii de la Grupul Şcolar „Traian Vuia" din Craiova, Grupul Şcolar Agricol Ţăndărei, Colegiul Naţional „Andrei Mureşeanu" Bistriţa, Colegiul Economic „D.P. Martian" Alba-Iulia, Liceul Teoretic „Marton Aron" Miercurea-Ciuc, Colegiul Naţional „Roman-Vodă", Roman, Grupul Şcolar Forestier Caransebeş, Colegiul Naţional „Bănăţeanul" Timişoara.

„Anchestigaţia" de la Bănăţeanul

Fiecare echipă a înfiinţat un ziar online, pentru care tinerii au făcut reportaje, au realizat investigaţii şi au redactat articole. Echipa din Timişoara a realizat o anchetă despre datoriile şcolii lor, care îşi are sediul în patrimoniul Bisericii Romano-Catolice, căreia îi plăteşte chirie. Numai că banii nu au mai fost plătiţi de şapte luni, au descoperit cei patru liceeni. „Nu s-a mai plătit şi există posibilitatea să fim daţi afară din şcoală.

Aşa că am făcut o «anchestigaţie»: am vorbit cu Primăria, cu reprezentanţii Bisericii, cu cei ai Inspectoratului şcolar, am făcut sondaj prin şcoală şi am întrebat ce ar face elevii dacă ar fi evacuaţi. Fiecare a muncit la acest material", povesteşte Raluca Popescu. Subiectul documentat de liceenii de la Bănăţeanul nu a apărut până acum în presa din Timişoara.

Scrisori din închisoare

O exclusivitate „întoarsă" a apărut şi în ziarul online al celor de la Grupul Şcolar „Traian Vuia" din Craiova. Ziarele locale au titrat greşit povestea unui adolescent care şi-a ucis tatăl. Presa l-a incriminat pe fiu, care ar fi comis crima fiindcă nu a fost lăsat la discotecă. Oana Nicoliţoiu l-a intervievat pe băiatul arestat, care îi era şi fost coleg prin scrisori.

Aşa a descoperit că acesta era abuzat fizic şi psihic constant de părintele său, care avea la activ o crimă şi mai multe violuri. „A avut o copilărie neplăcută, tatăl era adesea violent cu soţia şi cu copiii. Mama lui fusese înjunghiată cu o lună-două înainte de către tată. A fost apoi trimisă la muncă, în Portugalia. El şi fraţii lui au rămas acasă şi erau bătuţi. Are şanse mari să stea până în martie în închisoare. Dar el nu a fost niciodată violent la şcoală. Presa de la noi nu a intervievat toate părţile în acest caz", explică Oana, care a câştigat premiul II, la secţiunea „Cel mai bun articol".

Alexandra Novacov din Roman a câştigat premiul I, la aceeaşi categorie, pentru reportajul „Căldărarii din Roman, între stereotipuri şi cotidian". „Este interesant să cunoşti poveştile oamenilor, este interesant când îţi povestesc ca unui prieten, dar şi când sunt reticenţi şi îţi dai seama din privirea lor ce ar vrea să ascundă. Am mai făcut un articol cu un cerşetor care a fost extrem de interesant pentru mine, ca experienţă. Şi un altul cu o fată de 21 de ani care a rămas însărcinată la 16 ani", spune Alexandra.

Refuzuri de la autorităţi

Paul Ciubotaru primeşte premiul II pentru ziarul Colegiului Bănăţeanul



Celor de la Grupul Şcolar  Forestier Caransebeş cel mai greu le-a fost să intervieveze autorităţi. „Materialele cu Primăria au fost cel mai greu de documentat. Tot timpul ne izbeam de aceeaşi problemă: ne amânau de pe o zi pe alta, spuneau că nu au timp. Sau ne trimiteau de la un ghişeu la altul. În final, nu am primit nicio informaţie", îşi aminteşte Alexandra Condurache.

Grupul Şcolar Agricol Ţăndărei a reuşit să schimbe lucruri în urma articolelor scrise în ziarul online. Au participat la şedinţele consiliului profesoral şi la cel al elevilor. „Am cerut şi noi să avem în pauză muzică şi acum avem muzică. Să avem băncuţe în curtea şcolii, un teren de sport mai frumos şi s-a rezolvat şi asta", spune calm  Daniel Apostol.

Ce şi-a dorit Fundaţia de la acest program-pilot? Să-i implice pe  elevii de  liceu în viaţa comunităţii folosind metodele jurnalismului. Au fost sfătuiţi din punct de vedere jurnalistic de mentorii Liviu Iolu şi Călin Cosmaciuc, ambii jurnalişti şi de Radu Nicolae (Centrul de Resurse Juridice) şi Elena Coman de la Soros.

"Este interesant să cunoşti poveştile oamenilor când îţi povestesc ca unui prieten la un moment dat."
Alexandra Novacov
reporter de liceu

"Am făcut o «anchestigaţie»: am vorbit cu Primăria, cu reprezentanţii Bisericii, cu cei ai Inspectoratului şcolar."

Raluca Popescu
reporter de liceu

Premiile pentru „Cel mai bun articol"

image

Alexandra Novacov, premiul I pentru cel mai bun articol



Premiul I pentru cel mai bun articol - „Căldărarii din Roman, între stereotipuri şi cotidian", realizat de Alexandra Novacov pentru Ziarul Muşatinilor, Roman - http://roman.reporterdeliceu.ro/?p=1572

Premiul II pentru cel mai bun articol - „Adolescenţă răpusă de violenţă", realizat de Larisa-Oana Nicoliţoiu pentru Gazeta Grupului Şcolar „Traian Vuia", Craiova - http://craiova.reporterdeliceu.ro/?p=697, http://craiova.reporterdeliceu.ro/?p=724, http://craiova.reporterdeliceu.ro/?p=779

Premiul III pentru cel mai bun articol - „Lectura: o schimbare de imagine", realizat de Oriana Manda pentru Ziarul NOI, Timişoara - http://timisoara.reporterdeliceu.ro/?p=896

În decembrie, Fundaţia Soros i-a premiat pe cei mai buni dintre tinerii practicanţi ai jurnalismului cetăţenesc.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite