Încep înscrierile la Bacalaureat
0Elevii de clasa a XII-a au timp să se înscrie la examenul de maturitate până pe 27 mai. Primele probe încep pe 6 iunie. Prima sesiune de Bacalaureat vine cu metode noi de siguranţă împotriva fraudei. Cine are de gând să „fenteze“ legalitatea probelor riscă pedepse aspre.
Primii care vor intra în emoţiile examenului de Bacalaureat sunt elevii care vor participa la olimpiadele internaţionale. Pentru ei, Ministerul Educaţiei organizează o sesiune specială între 23 mai şi 6 iunie la Grupul Şcolar „Oltchim" din Râmnicu Vâlcea.
Absolvenţii de liceu pot să se înscrie la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat între 23 şi 27 mai. Ultima zi a înscrierilor marchează şi încheierea cursurilor pentru clasele a XII-a şi a XIII-a.
Problele orale de limbă română, limbă străină şi competenţe digitale sunt programate în perioada 6-23 iunie. Pentru problele orale candidaţii nu vor primi note, ci calificative. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bac, rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale nu se contestă.
Pe lângă cele trei probe orale, candidaţii vor avea de înfruntat alte trei examene scrise: la limba şi literatura română, proba obligatorie la matematică sau istorie în funcţie de profilul liceului şi una la alegere. Pentru ultimul examen, absolvenţii liceelor reale, tehnice etc. vor avea de ales între Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. Cei de la liceele umaniste, cu profil de servicii sau vocaţionale au vor da examen, la alegere, la Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie.
Elevii care, în una din clasele a IX-a sau a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă. Pentru a primi diploma de Bacalaureat candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă, calificativul admis la cele orale şi o medie a examenelor scrise de minimum 6 puncte. Candidaţii care obţin media generală 5,99 vor primi prin rotunjire nota 6.
Măsuri de siguranţă
Candidaţilor li se interzice să intre în sala de examinare cu orice fel de lucrări, notiţe, telefoane mobile sau orice mijloc electornic de calcul sau de comunicare care ar putea fi folosite la rezolvarea subiectelor. În caz contrar, candidaţii riscă să fie eliminaţi din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele.
Absolvenţii care au fost eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor mai putea participa la următoarele probe şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen", fără să li se recunoască, în următoarea sesiune de Bacalaureat, notele de la problele promovate anterior eliminării din examen. Mai mult, candidaţii eliminaţi pentru fraudă nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Abia în a treia sesiune ei vor putea să susţină din nou toate probele.
Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi sau ai unor ONG-uri cu activitate în domeniul educaţiei vor putea participa la organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat în calitate de observatori, fără a avea dreptul de a interveni. Reprezentanţii societăţii civile se pot înscrie până la data de 1 iunie la comisia judeţeană de bacalaureat. Într-o unitate de învăţământ nu pot fi mai mult de doi observatori.
