DNA a pus ochii pe Bac-ul fraudelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de maturitate din acest an a fost marcat de mai multe scandaluri. Abrud, Bacău, Galaţi, Cluj, sunt cazuri mediatizate pentru profesori cercetaţi, lucrări copiate şi demisii de directori în urma arestării.

Cel mai nou caz de fraudă, dintr-o listă destul de lungă scoasă la iveală de procurori, a fost al profesorului Ioan Sorin Ţontea de la Grupul Şcolar „Horea Cloşca şi Crişan" din Abrud, judeţul Alba. Dascălul le-a dat unor elevi, cu câteva zile înainte de examen, subiectele de la proba de limba şi literatura română. Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba-Iulia l-au trimis pe profesor în judecată.

Anchetă extinsă la elevi

Un alt caz descoperit de DNA a fost la Liceul „Anghel Saligny" din Bacău, unde directorul Robert David, soţia lui, Roxana David, şi Aura Alexăndroaie, secretara şcolii, sunt cercetaţi penal alături de alţi trei profesori. Toţi şase sunt bănuiţi de luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzaţi că au „sprijinit" mai mulţi elevi să promoveze examenul de maturitate.

În vizorul anchetatorilor se află şi 18 absolvenţi ai şcolii. Aceştia din urmă ar fi dat mită, plicuri ce conţineau sume între 100 şi 1.000 de euro pentru promovarea probelor de examen.

„Ancheta continuă, chiar dacă toate persoanele suspectate sunt acum libere să plece acasă. Avem mai multe probe pe care trebuie să le cercetăm", a declarat Daniel Apetroaie, procurorul de caz. La finalizarea audierilor, directorul David a refuzat să comenteze acuzaţiile procurorilor. „Las ca anchetatorii să cerceteze probele şi să decidă dacă suntem sau nu vinovaţi", a afirmat Robert David. Pe de altă parte, anchetatorii afirmă că cercetările sunt departe de finalizare, deoarece sunt mulţi profesori şi elevi care urmează să fie audiaţi, însă numele lor sunt deocamdată secrete.

Intervenţii pentru note

Un alt caz de fraudă a fost descoperit la Galaţi, unde DNA a reţinut pentru 24 de ore două profesoare de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" pentru luare de mită. Este vorba de Elena Maria Onu, care, pe lângă orele predate la „Vasile Alecsandri", era şi administrator al liceului particular „Dimitrie Cantemir".

Profesoara ar fi oferit diferite sume de bani colegei sale Mariana Lazanu, profesor evaluator la limba şi literatura română în cadrul centrului de examen de la Seminarul Teologic din Galaţi. Scopul era ca lucrările unor elevi să primească note mai mari decât ar fi meritat. Mai mult, Mariana Lazanu urma să intervină şi pe lângă alţi profesori evaluatori pentru a-i convinge să corecteze cu generozitate tezele. Un alt caz de fraudă a fost descoperit la Cluj, unde la un Grup Şcolar Agricol au fost descoperite mai multe lucrări trase la xerox. Deocamdată, aici nu a fost identificat niciun responsabil.

Analiză: Sunt mai multe cazuri de fraudă

Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-cer

Este primul an când se întâmplă ca simultan să avem cinci anchete penale în acelaşi timp. Am informaţii de la un procuror că sunt mult mai multe anchete în curs, care nu au fost date publicităţii. În ciuda acestei avalanşe de anchete, nu e un Bac mult mai corect. Dacă facem socoteala şi adunăm la procentul general de promovare şi pe cel al notelor între 5 şi 5,99, atunci ajungem la un procent apropiat de anii trecuţi. Faptul că sunt licee în mediul rural cu promovabilitate mare ridică semne de întrebare.

Elevii povestesc cum li s-a cerut şpaga

Ancheta de la Podu Turcului a deschis o adevărată cutie a Pandorei la examenul de maturitate din acest an. Mulţi dintre experţii în educaţie susţin că, de frică să nu păţească ceva, toţi profesorii evaluatori au fost mult mai exigenţi.

La Podu Turcului, acest lucru a însemnat că, din cei 251 de elevi care s-au înscris la Bacalaureat, doar 32 au fost admişi. După ce s-a stins scandalul şpăgii şi conducerea şcolii a fost arestată pentru 29 de zile, unii elevi au povestit pentru „Adevărul" cum li s-a impus de către directoarea adjunctă, Doina Antohi, şi de alţi profesori să cotizeze pentru a promova fără probleme examenul.
„M-am trezit că mă sună un profesor acasă, pe mobil. Dar nu la orice oră, ci la 10 noaptea. Şi nu o dată, ci de vreo şase ori. Suna, suna, de am zis că îmi rupe telefonul", a povestit Claudiu Popa, absolvent al şcolii.

El a mai adăugat că prima dată a răspuns la telefon şi i s-au cerut 2.500 de lei, garantându-i-se că „treaba e aranjată". „După prima conversaţie, n-am mai răspuns la telefon, că îmi tot cerea bani şi eu nu voiam să dau. Zicea să ne adunăm câţiva colegi să punem toţi bani mână de la mână şi să venim cu plicul. Insistentul era un profesor de-al meu de la clasă. A văzut că nu vin cu banii şi tot continua să mă sune", a mai povestit tânărul.

Foşti elevi ai liceului afirmă că erau „racolaţi" de la intrare de pe hol şi întrebaţi dacă nu vor să-și aranjeze examenul. „Trebuia doar să spui că vrei să dai şpagă şi imediat sărea câte un profesor care să te ajute! Negocierile începeau de la 2.500 de lei. Unii mai lăsau la preţ", a afirmat Mihai Ionaşcu, un alt absolvent al şcolii.

Profesorii acuzaţi de luare de mită

Dumitru Ţopa, directorul Liceului „Alexandru Vlahuţă" de la Podu Turcului (Bacău), avea în dulapul din biroul său 54 de plicuri cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei, dar şi plicuri cu valută. Alte sume de bani au fost găsite în arhiva şcolii, unde erau ţinute cataloagele din anii anteriori. În total, examenele elevilor au costat 150.000 de lei. După percheziţia de la vila directorului, procurorii au confiscat alte plicuri cu bani.

Doina Antohi, directoarea adjunctă de la Podu Turcului (Bacău), a anunţat din clasă în clasă că elevii care vor să treacă Bacalaureatul trebuie să „cotizeze". Directoarea a luat banii înaintea examenului de la unii dintre elevi. Procurorii au aflat că fiecare elev în parte a trecut prin faţa adjunctei cu plicul în mână. Femeia i-a numărat, i-a băgat din nou în plic şi a obligat pe fiecare elev să-şi scrie numele pe o hârtie şi suma corespunzătoare.

Elena Maria Onu, profesoară la Liceul Particular „Dimitrie Cantemir" din Galaţi, a fost acuzată de trafic de influenţă şi dare de mită pentru examenul de Bacalaureat. Onu a dat diferite sume de bani colegei ei Mariana Lazanu, profesoară evaluator la literatura română în cadrul centrului de examen de la Seminarul Teologic din Galaţi, pentru a nota lucrările unor elevi cu note mai mari decât ar fi meritat. Cele două profesoare au fost reţinute pentru 24 de ore.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite