Antrenorii de olimpici: Scoateţi politica din şcoală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii care au pregătit elevii cu performanţe deosebite susţin că politica trebuie scoasă din sistemul de învăţământ şi vorbesc despre importanţa unei bune finanţări pentru calitatea educaţiei. Unii dintre cei mai buni din profesori din ţară, conform rezultatelor obţinute de elevii lor au vorbit despre problemele din sistem.

Şcoala românescă se află într-o stare deplorabilă, iar tot mai mulţi părinţi au o părere nu tocmai măgulitoare despre ceea ce se întâmplă în gimnazii şi licee.

Rezultatele examenului de Bacalaureat din acest an sunt binecunoscute şi au fost mult discutate. Ministerul Educaţiei a plasat responsabilitatea pentru această situaţie pe profesori, şi le-a cerut directorilor de licee să îi sancţioneze pe cei care au un număr mare de elevi care nu au trecut.

„Adevărul" a chestionat mai mulţi profesori, „antrenori" de olimpici, cu privire la soluţiile posibile pentru „schimbarea la faţă" a învăţământului din România. Finanţarea corespunzătoare a dascălilor, încheierea de protocoale de colaborare între liceele de arte şi meserii şi firmele cu profil industrial sunt numai câteva dintre soluţiile aduse de dascăli.

Jean Rotaru, profesor de fizică la Colegiul Naţional din Iaşi, are 16 ani de experienţă în învăţământ. Zeci de elevi pe care i-a pregătit au fost premiaţi la concursurile şi olimpiadele naţionale de profil. Cadrul didactic spune că susţinerea materială este extrem de importantă pentru cineva care doreşte să facă performanţă în învăţământ.

De aceea, dascălul crede că primul lucru pe care l-ar rezolva, dacă ar deveni vreodată ministru al Educaţiei, ar fi problema finanţării. „Acum învăţământului îi revine 6% din Produsul Intern Brut, o cifră respectată an de an doar pe hârtie. Aş face ca aceste fonduri să fie şi în fapt", a spus profesorul.  Îngrijorat de faptul că tot mai mulţi colegi aleg să predea în străinătate, ieşeanul ar lupta şi pentru a asigura un mediu de calitate în învăţământ.

Salarii mai mari

„Profesorii mai bine pregătiţi pleacă afară pentru că aici sunt plătiţi, dar şi trataţi, ca femeile de serviciu", este de părere profesorul. Jean Rotaru ar reveni la vechiul sistem de îmvăţământ, deoarece consideră că cel actual este o copie neinspirată a celui european. În plus, ar încheia protocoale de colaborare între liceele de arte şi meserii şi firmele cu profil industrial, pentru a le mări elevilor şansele de a se angaja după absolvire.

O altă profesoară, Sextilia Crăciun, cu o experienţă de 33 de ani în predarea limbii române, a pregătit zeci de elevi pentru olimpiade naţionale de limba română. Acum, în ultimul an înainte de a se pensiona, pregăteşte o elevă pentru olimpiada internaţională.

Fără politică la catedră

Sextilia Crăciun este coautor la 10 culegeri şi studii, printre care „Sintaxa limbii române. Strict necesar", „Limba şi literatura română".
Dacă ar ajunge Ministrul Învăţământului, profesoara spune că prima sa prioritate ar fi salarizarea, pentru ca tinerii să nu mai fie tentaţi să fugă din sistem.

„În al doilea rând, aş schimba modul de pregătire al elevilor, aş decongestiona programa. Atât la facultate, cât şi în liceu şi gimnaziu, programa este foarte încărcată. Aş opta pentru cursuri de perfecţionare pentru tinerii profesori şi pentru o mai mare implicare a părinţilor în procesul instructiv-educativ", arată profesoara.

O altă măsură necesară, în opinia sa, ar fi definitivarea titularizării, pentru că altfel profesorii rămân la cheremul primarilor. „Aş scoate politica din sistem, pentru că oamenii care fac politică nu merg pe continuitate, ei demolează", a specificat profesoara. Ea se gândeşte şi la o lege prin care fiecare şcoală să fie obligată să deţină sală de festivităţi.

„Un astfel de spaţiu ar putea găzdui activităţile extra-curriculare care se fac pe la căminele culturale, în funcţie de programul de acolo". Singurul lucru cu care profesoara este de acord rămâne includerea clasei a IX-a în sistemul obligatoriu gimnazial.

Cinci soluţii pentru un liceu bun

-Fără politică în şcoli
-Decongestionarea programei şcolare
-Salarii mult mai mari pentru profesorii tineri
-Protocoale între liceele de arte şi meserii şi firmele cu profil industrial
-Fiecare şcoală să aibă o sală de festivităţi pentru activităţile extraşcolare

"Aş schimba modul de pregătire al elevilor și aş decongestiona programa. "
Sextilia Crăciun
profesoară

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite