Adolescenţi care suferă de „Sindromul Italia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii cu părinţi plecaţi la muncă povestesc că au avut momente în care au vrut să abandoneze şcoala. În 2010, 500 de astfel de copii au ajuns la spital după ce au consumat în exces alcool şi etnobotanice, sau pentru că au încercat să se sinucidă.

Medicii de la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria" din Iaşi spun că numărul copiilor afectaţi de plecarea părinţilor este cu 15% mai mare faţă de 2009. Despărţirea de cei care ar trebui să le fie cel mai aproape şi plasarea lor în grija rudelor poate aduce probleme în comportamentul copiilor, mai ales al adolescenţilor. Printre formele lor de a protesta faţă de distanţă: scăderea rezultatelor la învăţătură, absenţele numeroase şi chiar abandonul şcolar.

Plecarea părintelui, foarte dificilă

Este şi cazul lui Serghei Danilov (18 ani), elev al Liceului „Dimitrie Cantemir" din Iaşi. Băiatului i-a murit tatăl, iar mama sa este de cinci ani plecată în Italia. Despărţirea de singurul părinte l-a afectat vizibil pe băiat. Anul trecut a fost pe punctul de a pierde anul şcolar, după ce a fugit pur şi simplu de acasă, la Timişoara. Gestul său a venit ca urmare a singurătăţii. „Anul trecut nu eram suficient de matur, mă simţeam singur şi am plecat la Timişoara pentru că am mai multe rude cu care mă înţeleg bine. Era să pierd anul şcolar, dirigintele s-a interesat de situaţia mea şi m-a întors", povesteşte Serghei.

Consilierul şcolar Ioan Cucuteanu susţine că numărul copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate creşte de la un an la altul. „Noi ne aplecăm atenţia asupra acestor copii şi-i avem în vizor pentru că lipsa părinţilor îi afectează, mai ales pe băieţi", spune Cucuteanu. La Liceul „Dimitrie Cantemir" sunt 1.020 de elevi dintre care 107 au unul din membrii familiei în străinătate. 45 de elevi au ambii părinţi peste hotare.
Mult mai grave sunt cazurile pe care le-a întâlnit psihologul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria" din Iaşi, Mihaela Ghircoiaş.

Din cei 1.000 de copii pe care i-a tratat în cursul anului trecut, jumătate erau deprimaţi pentru că unul dintre părinţi, în general mama, era plecat în afara ţării. Majoritatea erau adolescenţi cu tulburări grave de comportament: fugeau de acasă, abandonau şcoala sau aveau tentative de suicid. Unul dintre cele mai dificile cazuri cu care s-a confruntat psihologul Mihaela Ghircoiaş a fost al unei copile de 13 ani a cărei mamă a plecat în urmă cu patru ani în Italia. Deşi nimic nu ar fi dat de bănuit, fiind de obicei veselă, fata a avut două tentative de suicid. „Suferea de ceea ce noi numim «depresie mascată». Era o elevă de nota 10, un copil care nu punea probleme tatălui cu care locuia, râdea, dar care avea o tristeţe profundă şi imensă. A încercat să-şi ia viaţa când avea 11 ani, iar acum, după 2 ani, a avut aceeaşi încercare. Am discutat şi am trimis-o la mama ei", spune psihologul Mihaela Ghircoiaş.

Suicid cu otravă de şoareci

image

Iulia, Simona, Georgiana şi Sergiu, unii dintre copii consiliaţi de psihologul Mihaela Ghircoiaş

Un alt caz de suicid este şi al Claudiei, o tânără de 17 ani ai cărei părinţi s-au despărţit după ce mama ei a plecat în Italia. Mama şi tatăl său şi-au refăcut viaţa separat, însă tânăra nu a mai fost dorită în sânul noilor familii formate şi era crescută de bunică. Deprimată de situaţia creată, tânăra a încercat să-şi pună capăt vieţii înghiţind otravă pentru şoareci. „Fata nu accepta respingerea pe care o suferise şi şi-a luat lumea-n cap. Lipsea de la şcoală şi de acasă. A ajuns la noi intoxicată şi mi-am dat seama de depresia pe care o suferise", spune psihologul.

Ea spune că simptomele care arată depresia la copii sunt tulburările de somn, durerile de cap şi de stomac. „Copiii sunt foarte stresaţi de toată lumea, de şcoală, de părinţi, de certurile care apar ca urmare a lipsurilor financiare. Depresia apare mai ales în rândul copiilor inteligenţi. Mintea lor procesează totul, îşi fac griji pentru viitor şi n-au cui să ceară răspunsuri pentru întrebările pe care şi le ridică", mai spune psihologul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite