Admişi la Princeton, dar fără bani de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei liceeni de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanţa au fost acceptaţi la universităţi renumite din străinătate la profiluri de informatică sau inginerie aerospaţială. 15 liceeni constănţeni au fost admişi la competiţia internaţională de design a staţiilor orbitale din Houston, însă doar cinci dintre ei au bani pentru călătorie.

Elevii ar trebui să fie prezenţi pe 27 iulie la finala ce are loc  la Centrul Spaţial de la Houston în Statele Unite ale Americii. Profesorul lor coordonator, Ion Băraru, este dezamăgit şi resemnat: „Acum sunt inundaţii, cine se mai gândeşte la performanţe şi viitorul ţării?"

De opt ani, liceenii din Constanţa cuceresc laurii NASA. Provocarea din acest an al tinerilor constănţeni este realizarea unei aşezări umane în jurul planetei Marte.

Proiectul constănţenilor s-a calificat în finală, iar ultima etapă a competiţiei constă în crearea de echipe mixte care să treacă testele ştiinţifice ale cercetătorilor americani. Neprezentarea liceenilor afectează configuraţia ultimei faze a concursului internaţional.

Din nou, pe banii părinţilor

Profesorul coordonator Ion Băraru spune că liceeni au mai participat la competiţii internaţionale, cu bani de acasă, fiindcă nu au găsit în timp util finanţare.

„Pentru cazare, masă şi transport avem nevoie de 65.000 de lei. Din nou, câţiva părinţi ne vor sponsoriza o parte din cheltuieli, însă banii acestora ajung doar pentru 5 elevi din cei 15 calificaţi în finală", explică profesorul coordonator Ion Băraru. „Este pentru a doua oară în acest an când părinţii elevilor suportă o parte din cheltuielile concursurilor liceului", subliniază dascălul din Constanţa.

Admiși la facultăţi celebre

Din echipa care s-a calificat în finală şi nu îşi poate atinge scopul final se numără şi elevi de clasa a XII-a, recent admişi la universităţi de prestigiu: Mihai Roman, admis la Princeton, Alexandru Popovici, Scoţia, Osman Ozgur şi Adrian Velicu, admişi în Scoţia, toţi la profiluri legate de matematică - informatică şi inginerie aerospaţială. Au reuşit acest lucru datorită experienţei dobândite la ediţiile trecute ale concursurilor NASA.

„Este o încercare grea pentru profesorii noştri, deoarece am fi dorit ca România să se prezinte la finală", spune elevul Mihai Roman. „Am fost admis la Princeton dar nu pot ajunge să finalizez concursul la care ne-am calificat. Mă bucur că am reuşit să intru la o universitate din străinătate, unde suntem cotaţi la adevăratele noastre performaţe. Sistemul românesc de învăţământ învechit ne taie aripile", spune Mihai.

Alexandru Popovici, admis la universitatea din Olanda la profilul inginerie aerospaţială afirmă că a venit momentul să se ocupe strict de universitate. „Am ajuns până în finală, nu putem ajunge acolo, aşa că ne resemnăm şi în ceea ce mă priveşte mă voi concentra asupra admiterii în Olanda", spune Alexandru.

"Este o încercare grea pentru profesorii noştri, am fi dorit ca România să se prezinte la finală."

Mihai Roman
licean

"Am ajuns până în finală, nu putem ajunge acolo, aşa că ne resemnăm."
Alexandru Popovici
viitor student la universitatea din Olanda

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite