Universitatea de „sex şi şpagă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii de la Facultatea de Medicină din Timişoara susţin că, de cele mai multe ori, dau bani  să treacă sesiunea
Studenţii de la Facultatea de Medicină din Timişoara susţin că, de cele mai multe ori, dau bani să treacă sesiunea

Crima de la Facultatea de Medicină din Timişoara din vara lui 2009 a adus în prim-plan halul în care poate ajunge o universitate de stat. Profesorii au ajuns să ceară bani sau sex ca să-şi promoveze studenţii. Carmen Bejan, acuzată de omor, a declarat în faţa instanţei că s-a prostituat ca să aibă bani de şpagă pentru restanţe.

Fosta studentă de la Medicină Carmen Bejan a povestit cum a ajuns să se vândă pentru sex unui ţigan de 65 de ani, judecător de stabor ţigănesc, care i-a promis 500 de euro. Tânăra a declarat la Tribunalul Timiş că a acceptat partida de amor ca să facă rost de bani pentru examene.

„M-am prostituat pentru că îl iubeam pe Sergiu Florea şi amândoi aveam nevoie de bani pentru şpăgile de la examenle de restanţe. Ţiganul m-a oprit pe stradă şi mi-a oferit bani. Aveam nevoie disperată", a declarat fata, în faţa instanţei.

Povara mitei contra promovare

Crima cumplită care a avut loc în căminul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) la sfârşitul verii trecute i-a determinat pe câţiva studenţi, care au cerut să le fie protejată identitatea, să spună cum este „stimulată" mita chiar de cadrele universitare.

„Sunt student în anul IV şi ştiu foarte multe exemple de corupţie. Există preţuri pentru toate examenele. Se ia şpagă de la primul administrator până la cel mai «corect» profesor", a declarat un medicinist.

Deşi acceptă situaţia, mulţi studenţi îşi dau seama cât de riscantă este practica şpăgii. „Peste câţiva ani, câteva generaţii mediocre de studenţi la Medicină vor ajunge medici, oare vreţi să vă trateze un student care şi-a cumpărat examenele?", a scris un cititor alwww.adevarul.ro.

Alţi cursanţi sau absolvenţi au descris metodele prin care se pot obţine note bune cu eforturi minime. „Majoritatea profesorilor nu-ţi dau rezultatul la examen decât după câteva zile. Dacă ştii că ai făcut lucrare slabă, trebuie să cauţi profesorul respectiv şi, bineînţeles că nu gratis, îţi schimbă lucrarea cu una perfectă.", a scris George Răducanu într-un e-mail trimis redacţiei „Adevărul". 

Rectorul UMF, Ştefan Drăgulescu neagă acuzaţiile. „De la o crimă s-a ajuns să se împroaşte cu noroi în alte direcţii. Până în momentul când dovezi certe nu se fac cunoscute, trebuie aplicat principiul prezumţiei de nevinovăţie", a declarat rectorul într-un comunicat de presă. 

Cu toate acestea, Universitatea din Timişoara a devenit celebră din cauza scandalurilor sexuale şi de corupţie din ultimii ani. Adriana Gontean, şef de lucrări la Catedra de Anatomie, a fost reclamată în 2003 de 28 de studenţi indieni. Eis-au plâns atunci că profesorul le cerea bani în schimbul promovării examenelor, dar şi în schimbul cărţilor necesare pentru examene.

Puşcărie pentru corupţie

Preţul cerut de Gontean pentru o carte de specialitate era de 100 de dolari, iar apoi acesta a crescut la 100 de euro. Ea a fost condamnată iniţial la zece ani de închisoare, dar după ce a stat aproape doi ani în puşcărie a fost achitată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un caz care a ţinut prima pagină a ziarelor şi care s-a lăsat doar cu o pensionare este cel al profesorului Ioan Branea. Titularul catedrei de Medicină Generală a fost filmat, în 2004, de o studentă căreia i s-a cerut o partidă de sex contra unei note mai mari. Profesorul a fost filmat cu pantalonii în vine, cerând „puţin" sex normal. Acesta a fost pensionat la scurt timp după scandal.

Crima de la Medicină

Doi foşti studenţi sunt acuzaţi că au ucis un rrom în căminul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, după o partidă nereuşită de sex pe bani. Carmen Bejan , 20 de ani ar fi trebuit să primească 500 de euro, cu care atât ea, cât şi iubitul ei Sergiu Florea, ar fi plătit şpaga la examenele restante.

Decanul Facultăţii de Medicină, Doru Anastasiu, crede că fosta studentă îşi caută doar scuze pentru crimă, motivele reale neavând legătură cu examenele la facultate. „Nu cred că este cauza reală. Sunt invenţii de-ale fetei".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite