Studenţii vor taxe mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

82% din tinerii chestionaţi de Uniunea Studenţilor din România spun că au de-a face cu taxe exagerate şi inutile. Studenţii arată că sumele percepute de universităţi sunt invers proporţionale cu serviciile oferite.

Taxele ascunse sunt un motiv de îngrijorare pentru studenţi. Un astfel de caz a fost decoperit de Uniunea Studenţilor din România la Universitatea de Petrol- Gaze Ploieşti, unde pentru eliberarea carnetului de student şi a legitimaţiei de transport, tinerii trebuie să plătească 50 de lei, permisul anual de parcare costă 100 de lei, iar greşeala de a nu completa cum trebuie cerere se taxează cu 1 leu.Astfel, studenţii sunt nevoiţi să se angajeze din anii de facultate, 70% din ei invocând motive financiare.

Costuri mari,servicii proaste

Puşi să acorde o notă serviciilor din universitatea lor, studenţii nu au dat niciun 10. Notele cele mai mici le-au primit centrele de consiliere psihologică sau de orientare în carieră. Activităţile sportive au primit cel mai bun calificativ de aproape 3,5 puncte din 5 posibile. Serviciile medicale şi activităţile culturale nu au primit nici ele o notă „de trecere". Studenţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că orarul cantinelor este scurt, însă apreciază ca acceptabile preţurile şi condiţiile oferite de acestea.

Tinerii de la facultăţile cu profil uman s-au plâns că nu primesc feedback la lucrările de semestru şi astfel nu pot evolua în acest sens, pe parcursul facultăţii.Aproape 90% din studenţii chestionaţi spun că un parteneriat stabil între sectorul public şi cel privat este oportun în educaţie. În acelaşi timp însă, acelaşi procent arată că universitatea s-a implicat într-o mică măsură în asigurarea unor locuri de practică, internship-uri sau locuri de muncă pentru studenţi.

Lipsă de informaţii

Cei mai mulţi tineri se arată dezinteresaţi de modul în care se iau deciziile în universităţi, iar principalele cauze sunt frica de repercursiuni şi lipsa de informaţii.  „Un subiect pe care nu l‑am introdus în chestionar, însă a apărut des ca subiect de discuţie la universităţile din Craiova, Ploieşti şi Târgu-Jiu a fost prezenţa şpăgilor, protocoalelor înainte de examinări, examenelor plătite ş.a.m.d", arată reprezentanţii studenţilor în raportul întocmit în urma chestionarelor.Uniunea Studenţilor din România a realizat sondajul în cadrul campaniei „COMMENT- Ia atitudine în universitatea ta". La sondaj au răspuns 600 de studenţi din 17 centre universitare din ţară.

Venit de student, 500 de lei/lună

Un studiu asemănător a fost realizat şi de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) la începutul acestui an. Şi în acest sondaj a reieşit că studenţii vor taxe mai mici, în condiţiile în care cei mai mulţi au venituri de sub 500 de lei pe lună, iar bursa de studiu nu acoperă parţial cheltuielile pentru masă şi cazare.

Taxele nu sunt însă numai o problemă a studenţilor români. Tinerii din Marea Britanie şi-au strigat până acum nemulţumirile în stradă, însă majorarea costurilor pentru anii de studiu pare inevitabilă. Absolvenţii de liceu din Anglia se gândesc cu groază studenţie, ştiind că de la toamnă unde facultăţi vor cere chiar şi dublu pentru un an de studiu. Citiţi mai multe detalii despre situaţia taxelor universitare din Marea Britanie în pagina 16. Studenţii spun că bursa de studiu nu le acoperă cheltuielile pentru masă şi cazare.

67% din studenţi  afirmă că în universităţi nu există mecanisme de evaluare a procesului de predare

65% din studenţi  găsesc insuficient numărul de săli, raportat la numărul studenţilor

80% din studenţi  au un interes scăzut faţă de o carieră în universitate

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite