Studenţii români vor redescoperi cercetarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Daniel Funeriu spune că instalaţia de la Măgurele va reînvia interesul pentru cercetare în universităţi. Construcţia propriu-zisă va începe în primăvara anului viitor, dacă proiectul va fi aprobat la termen, în decembrie 2011.

Care este stadiul pregătirii documentaţiei care trebuie depusă la Comisia Europeană, astfel încât România chiar să primească acest important proiect de cercetare?

Trebuie spus de la bun început că este vorba despre cel mai important proiect ştiinţific pe care România a avut ocazia să-l găzduiască vreodată. Evident că, atunci când te angajezi la un proiect de asemenea anvergură, un proiect pan-european, trebuie să ai certitudinea că din punct de vedere ştiinţific proiectul este viabil. Ca ministru, m-am asigurat de acest lucru, printr-un grup de lucru format de aproximativ 100 de oameni de ştiinţă, coordonaţi de profesorul Zamfir. La evaluările făcute de experţii europeni am primit note foarte bune atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi în privinţa fezabilităţii sale.

Când ar putea să înceapă construcţia propriu-zisă?

Construcţia va începe imediat după aprobarea proiectului, care, sperăm, va interveni în luna decembrie a acestui an. Deci construcţia va demara imediat după aceea, la începutul lui 2012.

Ce perspective deschide acest proiect pentru cercetătorii români, care se plâng an de an de subţirimea bugetului care este alocat acestui domeniu?

Anul acesta, în condiţii de austeritate, am crescut totuşi bugetul cercetării cu 42%! Construirea laserului de la Măgurele este un proiect de foarte lungă durată, iar cel mai important lucru pentru România este că pe teritoriul său vor fi desfăşurate activităţi de cercetare de top, conduse de oameni de top, indiferent de naţionalitatea lor, căci toate posturile vor fi ocupate prin concurs. Unul din motivele pentru care Statele Unite, dar şi alte ţări, sunt în faţă în acest domeniu este că au reuşit să atragă pe teritoriul lor creiere din toate colţurile lumii. Eu, unul, aş fi extrem de fericit dacă România ar deveni importatoare de creiere! Presa s-a plâns de nenumărate ori că avem un exod al creierelor. Corect! Dar dacă prin astfel de facilităţi vom reuşi să atragem aici specialişti, indiferent de naţionalitate, cred că ar fi un lucru foarte bun. România are un număr semnificativ de cercetători de mare valoare, implicaţi în multe proiecte de valoare, internaţionale, iar apariţia unei astfel de facilităţi ar putea fi un argument pentru ca ei să revină în ţară.

România îşi permite să acopere partea de cofinanţare?

În momentul în care proiectul va fi aprobat de Comisia Europeană, cu siguranţă se vor găsi şi fondurile. Nu e doar o posibilitate, ci şi datoria noastră să cofinanţăm acest proiect extrem de important pentru viitorul cercetării din România.

În ce măsură vor fi atraşi studenţii, dar şi universităţile către cercetare, prin această „întreprindere" de la Măgurele?

Desigur, tinerii îşi vor re­orien­ta atenţia, căci, atunci când ai o perspectivă de o asemenea anvergură şi de un asemenea nivel aproape de casă, acolo unde ţi-ai făcut şi studiile universitare, se poate vorbi deja de un pas înainte. Proiectul va atrage profesori mai buni în universităţi, va încuraja crearea de programe interesante de studiu, dar şi creşterea numărului de studenţi pentru aceste specializări.

"Este vorba despre cel mai important proiect ştiinţific pe care România a avut ocazia să-l găzduiască vreodată."
Daniel Funeriu
ministrul Educaţiei

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite