Studenţi care fac casă bună cu ecologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România participă pentru prima dată la una dintre cele mai mari competiţii de arhitectură ecologică din lume: „Solar Decathlon Europe“ („Decatlonul solar“), ediţia 2012. Echipa, formată din studenţi de la şapte universităţi bucureştene, mai are un an să construiască o casă solară şi s-o ducă la Madrid, unde va concura cu alte 20 de asemenea locuinţe.

Într-o cameră de la etajul I al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti s-au adunat trei arhitecţi, doi designeri, un inginer, un student la Construcţii şi o studentă la Litere. Sunt doar o mică parte din membrii echipei „Prispa" şi fiecare lucrează la conturarea ideii care i-a adus împreună: construirea unei case care să funcţioneze exclusiv cu energie solară.

Conceptul care a dat numele echipei şi al casei nu a fost ales întâmplător: prispa este un element specific arhitecturii autohtone. „Există un trend la concursuri: studenţii proiectează ceea ce noi numim «avioane», adică folosesc supertehnologii, însă pentru un om obişnuit sunt doar ciudăţenii, nici nu-şi dă seama că e vorba despre o casă. Noi am plecat de la ceva cunoscut", spune Pierre Bortnowski (26 ani), managerul proiectul „Prispa". 

Bortnowski a studiat arhitectura în Belgia, dar îşi face stagiatura la Bucureşti. Ideea de a participa la „Solar Decathlon Europe" îi aparţine. La început, echipa număra doar câţiva studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi profesionişti. În prezent, de proiect s-au „lipit" 45 de voluntari, majoritatea studenţi. În două luni, studenţii vor începe prefabricarea casei. Aceasta va fi construită din materiale tradiţionale şi va folosi tehnologii ecologice precum panourile solare şi celulele fotovoltaice.

Cel mai bun proiect educaţional al anului

Din decembrie, când echipa s-a calificat la etapa finală a competiţiei, proiectul casei a fost prezentat la mai multe târguri şi expoziţii şi a câştigat deja un premiu. „În primăvară, «Romanian Green Building Council» a premiat echipa „Prispa" pentru cel mai bun proiect educaţional al anului", explică Adina Bădulescu, coordonatoarea proiectului.

Studenţii nu au stabilit încă un cost total, dar speră ca după concurs propunerea lor să poată fi inclusă în programul „Prima casă", ceea ce ar însemna să nu depăşească 60.000 de euro. „Ne-ar plăcea ca această casă să devină realitate, s-o poţi cumpăra. Am avea o mare satisfacţie dacă am trece dincolo de graniţa unui obiect de expoziţie", spune Alexandru Ioniţă, unul dintre designerii echipei. Deocamdată, studenţii caută sponsori.

O competiţie internaţională, un proiect de tip „Everest"

image

Macheta casei a fost prezentată la mai multe târguri şi expoziţii  Fotografii: Prispa

image

Premiul „Romanian Green Building Council“ pentru cel mai bun proiect educaţional al anului 2010

„Decatlonul solar" e o competiţie de anduranţă, care poate fi comparată cu o încercare de tip „Everest", un proiect inovativ ce presupune implicare de resurse umane şi materiale timp de doi ani. Etapa finală a concursului „Solar Decathlon Europe" se va desfăşura în septembrie 2012, la Madrid. Casele intrate în această fază a competiţiei vor fi deschise publicului larg, fiind supuse în acelaşi timp celor zece criterii de departajare care dau şi numele competiţiei: arhitectură, inginerie şi construcţii, eficienţă energetică, bilanţ energetic, condiţii de confort, instalaţii şi echipamente, comunicare şi conştientizare socială, industrializare şi viabilitate pe piaţă, inovaţie, grijă faţă de mediu. Concursul a fost iniţiat de către Departamentul de Energie al SUA, în 2002. În Europa, acesta e organizat de Guvernul Spaniei şi Universitatea Tehnică din Madrid, cu sprijinul Departamentului de Energie al SUA.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite