Legea educaţiei va da afară mulţi specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile reglementări prevăd ca personalul universitar să intre în sala de studiu doar cu patalama de doctor. Profesorii universitari fără titlu de doctor nu vor mai putea să predea peste 4 ani de la intrarea în vigoare a noii Legi a educaţiei.

Pentru 15% din studenţii Facultăţii de Muzică din Timişoara, precum şi pentru 10 profesori, al doilea semestru din anul de învăţământ 2010-2011 ar putea fi cântecul de lebădă. Asta deoarece noua Lege a educaţiei prevede ca orice persoană care le predă studenţilor, fie că e lector, fie că e asistent plătit în sistem de colaborare, trebuie să aibă doctorat.

Cei afectaţi de această prevedere mai pot „respira" până la sfârşitul anului academic, conform deciziei conducerii Universităţii de Vest, însă viitorul apropiat sună tot mai rău. Asta pentru că mai mulţi specialişti s-au trezit incompetenţi în faţa legii. „Nu sunt buni, dacă nu au doctorat", a spus rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Ioan Talpoş, şi s-a spălat pe mâini de această problemă.

„Nu mi se pare normal să ceri doctoratul unor artişti de frunte, cum este prim-trompetistul Operei Naţionale din Timişoara sau prim-fagotistul Filarmonicii «Banatul» doar pentru că aşa cere legea. Nu e normal ca artişti de primă mână să nu poată preda studenţilor", a spus Walter Kindl, decanul Facultăţii de Muzică. Decanul aşteaptă în aceste zile răspunsul colegilor din ţară la un memoriu pe care l-a întocmit în legătură cu noua lege. El speră să apeleze mai apoi la ministrul Educaţiei şi la prim-ministrul Emil Boc.

„Clinică" de muzică

Profesorii recunoscuţi ca muzicieni de top în România şi care nu au avut timp de doctorate se simt abuzaţi de legea care îi vrea pe toţi egali. „Nu ştiu dacă voi deveni un dascăl mai bun dacă voi avea doctorat. Oricum, mi se pare exagerat. Eu cred că doctoratul e ceva superior, dar cu legea asta obligatoriu trebuie să fii la un pas de genialitate. Facultatea de Muzică devine „clinică de muzică", a spus, mai în glumă, mai în serios, percuţionistul Filarmonicii „Banatul" Doru Roman, care are şapte studenţi.

Ştefan Ambruş are o experienţă de violoncelist lungă cât o viaţă de om. Este angajat al Filarmonicii „Banatul" din Timişoara şi, în calitate de colaborator la Facultatea de Muzică, are, în acest an, cinci studenţi. La fel ca şi alţi nouă colegi instrumentişti, nu are doctorat şi nu s-a gândit vreodată că profesionalismul său va conta mai puţin decât un titlu.

„Am fost la Cluj, acum cinci ani, pentru că pe atunci mi‑a trecut prin cap să fac doctoratul. Dar nu mi s-a părut că merită, deşi pe atunci încă se putea face gratis uşor", şi-a amintit Ambruş.

2.000 de euro pentru un doctorat „gratis"

Soarta Facultăţii de Muzică este cu atât mai sumbră cu cât doctoratul în domeniu se poate face doar la Cluj sau la Bucureşti. „Şi costurile sunt foarte mari. Chiar dacă intri la locurile fără plată, la un calcul uşor, ajungi la nu mai puţin de 2.000 de euro, în doi ani", a mai spus violoncelistul timişorean. „La locurile cu plată, care sunt nelimitate, doctoratul ajunge să coste 6.000 de euro. Asta, în condiţiile în care eu acum, la plata cu ora, nu câştig mai mult de 500 de lei. Iar dacă ajung titular, nu aş câştiga mai mult de 1.600 de lei", a explicat Ştefan Ambruş, violoncelist şi dascăl la Facultatea de Muzică.

Conducerea Academiei de Muzică clujene este însă cuprinsă de un calm ardelenesc. „E o chestie de viziune. Noi interpretăm textul legii astfel: dacă am o somitate în domeniu, este un standard suficient. În lege nu scrie ce fel de standarde trebuie să adopt", a declarat Adrian Pop, rectorul Academiei.

Somităţi, doar pe contract limitat

Persoanele care se bucură de o recunoaştere naţională pot preda în învăţământul superior şi fără titlul de doctor, însă doar pe un contract pe o perioadă de maximum un an, cu posiblitate de prelungire, arată Biroul de presă al Ministerului Educaţiei. „În raport cu necesităţile academice proprii, senatul universitar poate aproba, pe o durată determinată, invitarea în cadrul instituţiei de învăţământ superior a unor cadre didactice universitare şi a altor specialişti cu valoare recunoscută în domeniu, din ţară sau din străinătate, în calitate de cadre didactice universitare asociate invitate ", se arată în Legea educaţiei.

În rest, învăţământul universitar nu mai primeşte decât doctori sau doctoranzi la catedre. Articolul 294 din Legea educaţiei arată că titlul de doctor este o condiţie obligatorie pentru ocuparea unui post de profesor, asistent sau lector într-o facultate, angajaţi cu un contract pe perioadă nedeterminată.

O altă prevedere din noua lege arată că funcţia de asistent universitar poate fi ocupată fără a avea titlu de doctor doar pe o perioadă de maximum 5 ani. Aşadar, persoanele care ocupă funcţii didactice în universităţi mai au timp 4 ani pentru a obţine diploma de doctor, în caz contrar îşi vor pierde locul de muncă.

"Nu cred că marele violoncelist recunoscut internaţional Rostropovich a avut doctorat.''

image

Ştefan Ambruş violoncelist

 "Nu mi se pare normal să ceri doctoratul unor artişti de frunte, cum este prim-trompetistul Operei Naţionale din Timişoara. ''

Walter Kindl decan Facultate de Muzică

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite