Învăţare prin visare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să îţi propui obiective care să-ţi facă plăcere şi care să fie legate de cine eşti tu ca om şi ca viitor profesionist – asta au descoperit tinerii la Plaiul Foii (Braşov). La şcoala de vară alternativă de la începutul lunii, studenţii au aflat că succesul în carieră se obţine mai uşor dacă nu te opreşti din visare profesională.

„Visez la o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături". Acesta a fost visul filosofului Constantin Noica, iar citatul său este inscripţionat pe un afiş dreptunghiular şi atârnat de balconul de la primul etaj al pensiunii „7 Crai" din Plaiul Foii, la poalele masivului Piatra Craiului. Membrii Centrului de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti (CROS), organizatorii Şcolii de vară, cred că afirmaţia este printre cele mai bune definiţii ale „educaţiei alternative", pe care ei o promovează.

18 la număr, au până în 30 de ani, sunt veseli, muncesc pe salarii mici - de organizaţie non-guvernamentală, dar sunt foarte pasionaţi de educaţie şi dezvoltare personală. Vor să-i ajute pe studenţii din organizaţii să-şi găsească pasiunea profesională şi odată ce au găsit-o să nu renunţe la ea. Cum poţi face asta? Uneori, într-adevăr, şi prin visare: să-ţi propui obiective care să‑ţi facă plăcere, să fie legate de cine eşti tu ca om şi ca viitor profesionist. „Înseamnă a visa deştept, iar odată ce faci asta, să nu te opreşti din visare. Să facem ceea ce vrem pentru noi, ceea ce credem noi că e mai bine pentru noi", explică Elena Dobre, manager de proiect la CROS şi unul dintre organizatorii de la Plaiul Foii.

Învăţare prin joacă şi poveşti

Fiecare din cele şapte zile din „CROS Camp" a fost dedicată câte unui tip de învăţare. În ziua de Relaţionare au învăţat să-şi scrie poveştile personale, în cea de Joacă - unii tineri au făcut împreună bijuterii şi şi-au reamintit de jocurile copilăriei: baba oarba, şotron, raţele şi vânătorii. În cea de Împărtăşire, au învăţat din experienţele altora. Andrei Pascale şi Ramona Bîscoveanu au lucrat la un plan pentru platformă online studenţească.

Andrei studiază Publicitatea la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi e pasionat de comunicare online, iar Ramona, absolventă de Cibernetică, de programare. „Ea este pasionată de internet, de calculatoare, eu de comunicare şi acum lucrăm acum la un proiect comun, vrem să dezvoltăm nişte site-uri împreună, de care să beneficieze studenţii", spune Andrei, care lucrează la organizaţia de tineret Clubul Liderii Mileniului Trei.

Educaţie centrată pe student, nu pe clădiri

Tinerii din Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti şi-ar dori ca educaţia universitară să fie mai mult centrată pe studenţi şi pe alegerile pe care aceştia le fac în procesul de învăţare. Ei numesc acest concept „universitatea alternativă", căruia îi pregătesc un proiect în curând.„Când spui universitate, toată lumea se gândeşte la clădiri vechi, la profesori universitari, este un film pe care-l ştie toată lumea. Ce încercăm să facem este ca tinerii să vadă că se poate face ceva cu totul diferit, iar ei să aleagă să se poziţioneze oriunde au nevoie pe scara dintre alternativa cu libertate maximă şi modul în care funcţionează şcoala acum", explică Vlad Atanasiu, 24 de ani, un alt membru al Centrului.

Rosteşte convins că pasiunea lui este educaţia şi că citeşte tot ce apare în materie de literatură de specialitate, mai ales din America. A renunţat la Politehnică pentru Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, dar nici aici sistemul de predare nu l-a mulţumit. CROS a creat două programe- de resurse umane şi de comunicare („HRemotion" şi „NewMedia School") - pentru a-i ajuta pe studenţi să-şi găsească mentori care activează în cele două industrii. Ei sunt cei 120 de tineri care au participat la Şcoala de Vară Alternativă.

Seminarul de şapte zile de la Plaiul Foii a fost finanţat prin programul Tineret în Acţiune, gestionat în România de ANPCDEFP - Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei si Formării Profesionale.

"Vrem ca tinerii să se poziţioneze între alternativa cu libertate maximă şi modul în care funcţionează şcoala acum.''
Vlad Atanasiu membru CROS

120 de membri ai organizaţiilor studenţesti au participat la şcoala de vară de educaţie alternativă.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite