Diplome de calificare pentru autodidacţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice competenţă ar putea fi recunoscută printr-o diplomă
Orice competenţă ar putea fi recunoscută printr-o diplomă

Persoanele care au dobândit anumite competenţe, dar nu au urmat un curs de calificare îşi pot echivala cunoştinţele. Înveţi de pe internet sau de la un mentor şi poţi să obţii un certificat de calificare. Legea educaţiei recunoaşte şi cunoştinţele dobândite nonformal sau informal.

„Scopul acestei reglementări este de a-i oferi individului mai multe oportunităţi de a i se recunoaşte competenţele dobândite în afara unor cursuri de calificare acreditate. Astfel, el poate să avanseze sau să-şi schimbe locul de muncă sau să se perfecţioneze într-un anumit domeniu, fără costuri suplimentare şi fără a face o altă şcoală", explică Gabriela Ciobanu, şefa Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic.

Prevederea există deja în Legea educaţiei, iar specialiştii din Ministerul Educaţiei lucrează la metodologia de aplicare. Reglementarea nu prevede o limită de vârstă şi este valabilă pentru orice domeniu. „Este vorba de orice competenţă pe care o persoană o dobândeşte de-a lungul vieţii fără a participa la un program organizat. Poate fi studiu individual sau o persoană participă la activităţi de voluntariat şi dobândeşte nişte competenţe, lucrează ca necalificat şi în timpul muncii acumulează unele cunoştinţe, este ucenic etc.", spune Gabriela Ciobanu.

RecunoAştere naţională

Metodologia pentru identificarea, evaluarea şi recunoaşterea rezultatelor învăţării dobândite în contexte non-formale şi informale prevede înfiinţarea unor unităţi de evaluare care pot fi din rândul şcolilor, universităţilor sau a furnizorilor privaţi de programe de formare, instituţii ce trebuie autorizate sau acreditate de Autoritatea Naţională pentru Calificări. Centrele de evaluare pot elibera certificate de calificare profesională, de competenţe profesionale sau diplome. Actele de recunoştere a cunoştiinţelor sunt recunoscute la nivel naţional şi pot fi echivalate şi în alte ţări.

„Diplomele şi certificatele acordate de instituţiile autorizate/acreditate, în urma evaluării rezultatelor învăţării în contexte nonformale şi informale, produc aceleaşi efecte ca şi celelalte modalităţi de evaluare şi certificare din sistemul formal de educaţie şi formare profesională, în vederea ocupării unui loc de muncă sau continuării educaţiei şi formării profesionale în sistemele formale", se arată în metodologia pentru identificarea, evaluarea şi recunoaşterea rezultatelor învăţării dobândite în contexte nonformale şi informale.

Taxe mai mici decât la cursuri

Înainte de a intra în procesul de evaluare propriu-zis, candidatul analizează împreună cu un evaluator cunoştinţele dobândite în contexte nonformale şi informale. În funcţie de rezultatul analizei, evaluatorul îi recomanda candidatului să intre sau nu în procesul de evaluare, însă decizia finală aparţine celui din urmă. Fiecare unitate de evaluare acreditată trebuie să stabilească cele mai bune metode de apreciere a competenţelor, fără a exclude un test scris şi o probă practică.

Unitatea de evaluare trebuie să stabilească şi taxele pentru examinări, însă există posibilitatea de a obţine certificatul gratuit, graţie diferitelor programe europene care acoperă această taxă, arată Gabriela Ciobanu, şefa Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic. Taxele pentru evaluarea cunoştinţelor vor reprezenta aproape 25% din preţul unui curs de calificare acreditat şi cel mult jumătate pentru calificări ca manager de proiect, expert în achiziţii publice etc. De exemplu, pentru evaluarea competenţelor informale dobândite în domeniul construcţiilor, un candidat poate plăti aproximativ 400 de lei.

"Scopul acestei reglementări este de a-i oferi individului mai multe oportunităţi de a i se recunoaşte competenţele dobândite în afara unor cursuri de calificare acreditate.''
Gabriela Ciobanu director CNDIPT

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite