Cu puţin noroc, admiterea pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii universităţilor străine le explică aplicanţilor români condiţiile de admitere
Reprezentanţii universităţilor străine le explică aplicanţilor români condiţiile de admitere

Pentru prima dată în istoria de patru ani a târgului World Education, universităţile străine venite la Bucureşti le-au oferit tinerilor ocazia de a deveni instant studenţi.

În holul îngust, şapte tineri se foiesc pe scaunele aliniate la perete. În mâini frământă nişte dosare. De fiecare dată când aud numele unei facultăţi, tresar. „Liber la Groningen!", strigă o domnişoară. Un băiat îşi smulge geanta de pe jos şi se repede în camera alăturată. De la masa liberă, o doamnă brunetă, cu ochelari şi ecuson pe care scrie „Mrs. Jana Van Dijken", îi zâmbeşte încurajator.  „Bună ziua, eu sunt Traian", bâiguie tânărul, în engleză. „Oh, dar ce nume frumos!", zice doamna Van Dijken, apoi trece la subiect: „Te interesează programul de licenţă sau de masterat?".

Traian este elev în clasa a XII-a şi vrea la facultate în Olanda, la „Afaceri internaţionale". Van Dijken îl întreabă dacă se pricepe la matematică. „Aşa cred...", răspunde băiatul, cu voce sugrumată. „Ai note bune?", insistă doamna de la universitate. „Păi, nu prea, pentru că la clasă avem un profesor cam ciudat..."

La replica asta, Van Dijken îşi dă capul pe spate şi râde cu poftă, apoi zice: „Scuze!". „...dar studiez în particular cu un profesor de la alt liceu, aşa că eu cred că stau bine cu matematica", adaugă repede băiatul, iar doamna zice: „Cool!" - adică „mişto". Traian a venit la interviul de 15 minute standard cu speranţe mari. Când reprezentanta universităţii i-a spus că nu-i poate da un răspuns pe loc pentru că dosarul lui nu este complet, s-a panicat. „Va trebui să aplici online şi să depui acolo toate documentele, pentru că vom avea nevoie nu doar de diploma de Bac, ci şi de un CV şi o scrisoare de motivaţie". „Pe astea le am deja", sare Traian, cu un licăr de speranţă, şi începe să scotocească printr-un morman de diplome.

Tinerii îşi aşteaptă rândul la interviu

Într-un final o găseşte. „Arată bine... sigur, va trebui să dai ultimele examene şi testul de limbă...", zice Van Dijken. Băiatul pleacă amărât. I se pare că nu s-a descurcat bine deloc, până şi fotografia la CV era - vai, ce oroare! - una în care se strâmba.

O loterie

„Admiterea la «Afaceri internaţionale» e o loterie, sunt numai 350 de locuri, dintre care jumătate sunt disponibile pentru studenţii din afara Olandei", explică Van Dijken. „Evident, elevii cu note mari şi o scrisoare de motivaţie puternică au mai multe şanse. Am avut şi două întâlniri bune cu nişte studenţi care aplicau pentru master. Ei au fost admişi."

Tinerii îşi aşteaptă rândul la interviu

La târgul de la hotelul Hilton au participat universităţi din Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Italia şi Austria



Adevărul e că această „admitere pe loc", o ultimă strigare pentru cursurile care încep în toamnă, i-a avantajat mai mult pe aplicanţii la studii de masterat decât pe „boboci". Andrei Gheţău (23 de ani) e unul dintre norocoşi. A terminat Facultatea de Arte Plastice şi a fost admis pe loc la universitatea Sunderland din Marea Britanie. „Voi face un master în Design. Aici n-am vrut să aplic pentru că învăţământul e sub orice critică, nu-mi oferă nicio posibilitate să fiu creativ, să mă afirm."

Tot la Sunderland ar putea ajunge şi Adi Ilie (31 de ani), un inginer chimist interesat de psihologie. „Nu mă aşteptam să fiu acceptat, pentru că nu am diplomă în domeniu. Scopul meu e să am experienţa asta internaţională. Te dezvolţi pe toate planurile. Dar nu ştiu dacă mă duc, aştept să-mi spună dacă pot să fac part-time, ca să mă şi angajez, că altfel n-am cu ce plăti... costă 4.050 de lire pe an!" (n.r. - 4.835 de euro).

La târgul de la hotelul Hilton au participat universităţi din Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Italia şi Austria

40 de candidaţi s-au înscris pe site-ul World Education pentru a participa la interviul cu universităţile străine.

80% dintre candidaţi au fost acceptaţi

În urma târgului, care a avut loc weekendul trecut la hotelul Hilton din Bucureşti, aproximativ 80% dintre candidaţii care au participat la interviurile cu universităţile străine au primit fie oferte necondiţionate, fie scrisori de „acceptare condiţionată", care garantează locul la universitate după prezentarea diplomei de Bacalaureat şi îndeplinirea condiţiilor de  limbă engleză.

Încă se primesc aplicaţii

Motivul pentru organizarea unei admiteri pe loc a fost prelungirea perioadei pentru depunerea aplicaţiilor la universităţile britanice pentru studiile de licenţă. „Termenul limită pentru Marea Britanie a fost 15 ianuarie. O parte din universităţile care au rămas cu locuri au vrut să le ofere studenţilor români posibilitatea de a fi admişi pe loc, în cadrul târgului", explică Ana Maria Papp, consultant educaţional.

Admiterea pe loc a fost însă disponibilă şi pentru universităţi de renume din Olanda, Danemarca şi pentru instituţii internaţionale precum Istituto Europeo di Design, din Milano. Până pe 15 martie, organizatorii târgului primesc încă aplicaţii, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care nu mai prind un loc acum la universitatea dorită, înscrierile reîncep la 1 octombrie pentru anul şcolar 2013-2014.

info

Preţul pentru un program de masterat cu durata de un an începe de la 1.771 de euro în Olanda şi aproximativ 4.000 de lire sterline (4.775 de euro) în Marea Britanie (deşi, recent taxele au fost triplate, instituţiile britanice au adoptat un nou regulament, care prevede reduceri mari pentru studenţii cu rezultate bune), în timp ce în Suedia şi Danemarca studiile sunt gratuite.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite