Beate Köhler: „Germana e mai uşoară dacă o înveţi de mic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directoarea de la Institutul Goethe arată avantajele atestatului lingvistic. În copilărie, mulţi părinţi şi copii se tem de notele proaste, lucru regretabil deoarece atunci se învaţă mai uşor, spune directoarea Institutului Goethe din Bucureşti.

„Adevărul": A crescut numărul românilor care se înscriu la un curs de limbă la Institutul Goethe?

Beate Köhler: Cererea de cursuri şi de examene recunoscute internaţional pe care le oferim creşte continuu. Din păcate, capacităţile noastre de săli şi personal sunt limitate şi nu putem să facem mai multecursuri în Bucureşti. În alte oraşe precum Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri, centre culturale germane care sunt certificate de noi şi ale căror cursuri corespund criteriilor de calitate ale Institutului Goethe. Acolo se pot da şi examenele noastre.

Ce fel de oameni vin, mai degrabă tineri sau adulţi care trebuie să înveţe germana pentru job?

Majoritatea cursanţilor sunt tineri angajaţi şi studenţi cu vârste între 20 şi 35 de ani. În general sunt oameni cu studii superioare, care au mai învăţat înainte alte limbi străine. Interesul acestei categorii este să înveţe limba germană repede şi eficient, în conformitate cu exigenţele de comunicare în contextul profesional, şi să obţină un atestat de limbă recunoscut pe plan internaţional.

În opinia dumneavoastră, a crescut interesul românilor pentru limba germană în ultimii ani?

Da, interesul românilor faţă de limba germană a crescut, din păcate însă el se manifestă la maturitate atunci când sunt cântărite variante concrete de studiu şi de profesii. În şcoli există din păcate o ofertă restrânsă de învăţare a limbii germane şi mulţi părinţi şi copii ezită să aleagă germana ca materie pentru că se tem de note mai proaste şi de mai multă muncă decât la alte materii şi limbi străine. Regretăm acest lucru pentru că este clar că omul învaţă o limbă străină mai uşor şi mai bine în copilărie decât în adolescenţă.

Ce avantaje (perspective de carieră şi de studii) au cei care învaţă germana în instituţii precum Goethe Institut?

Cursurile de germană oferite de Institutul Goethe au avantajul că metodele, materialele şi cadrele didactice sunt testate şi pun accent pe calitate. Cu certificatul Institutului Goethe poţi să faci ceva în lume, nu este doar un certificat valabil pe plan local. Pentru mulţi cursanţi este important să ne pliăm pe nevoile lor: de exemplu, am introdus anul trecut manuale electronice, care le permit să urmărească ce se predă şi temele pentru acasă atunci când nu pot veni la cursuri. Sau oferim cursuri online, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să faci fiecare exerciţiu în timpul cursului, ci procesul de învăţare se poate face în ritmul individual şi urmând interesele fiecăruia.
 
Cu ce mai contribuie Institutul Goethe la popularizarea limbii germane, în afară de oferirea de cursuri de limbă? Mai derulaţi şi alte campanii precum „Germana, limba marilor idei"?

Suntem de exemplu parte a unei campanii globale în domeniul şcolar, PASCH (o iniţiativă de parteneriat între şcoli), prin care se creează o reţea de şcoli cu clase de limba germană din toată lumea. În cadrul acestei iniţiative suntem responsabili pentru şcoli din România şi Republica Moldova, trimitem copii şi pe profesorii lor în Germania, organizăm evenimente culturale şi echipăm şcolile pentru învăţarea limbii germane. În plus, organizăm în fiecare an în România o olimpiadă de germană, dăm burse pentru studenţi şi profesori ca să studieze în Germania. Pentru partea a doua a lui 2011 plănuim o campanie de promovare a limbii germane adresată în special copiilor şi tinerilor.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite