Strâng gunoaie şi fac teatru de păpuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de preşcolari au participat la „Pro Kids Academy“, un proiect-pilot de dezvoltare personală şi de învăţare prin experimentare. Asociaţia „Young Professionals Club“ a organizat ateliere distractiv-educative la Grădiniţa Nr. 40 din Capitală.

Timp de patru zile, ­copiii de grădiniţă au dansat, au desenat, au învăţat despre prietenie şi încredere, au făcut teatru de păpuşi, iar în ultima zi au ieşit afară şi au ecologizat un întreg parc din zona Giuleşti. „Programul a constat în multă mişcare, joculeţe de creaţie şi interacţiune menite să dezvolte personalitatea, încrederea în sine şi să stimuleze lucrul în echipă", explică Dragoş Barbălată, coordonatorul proiectului.

Fiecare echipă a strâns câte un sac mare de gunoi



Primul atelier, deşi s-a numit dans, nu a avut elemente clasice de dans, ci a constat mai mult în cunoaşterea propriului corp, copiii învăţând să-l asculte şi să nu-l suprasolicite când nu e cazul. Prin atelierul de prietenie şi încredere s-a pus accentul pe aceste valori. „Am început cu un exerciţiu prin care am făcut cunoştinţă. Aveam o minge pe care o aruncam de la unul la altul, iar cel care o prindea îşi spunea numele. În etapa a doua, copilul care arunca mingea spunea numele celui care o prindea", explică Alina Tănase, unul dintre voluntarii care au participat la proiect.

Jocuri de improvizaţie

image

Alina Tănase propune copiilor un joc prin care să se cunoască



Într-un alt joc, fiecare copil era un fir de păr şi împreună alcătuiau podoaba capilară a Cristinei Căluţ, un alt voluntar YPC. „A fost un joc de improvizaţie. Cristina se prefăcea că se spală pe păr, iar copiii îşi imaginau cum trebuie să se simtă firele de păr când sunt spălate. Sau Cristina îşi strângea părul într-un coc şi se strângeau şi ei unii ­într-alţii. Se simţea că nu au nicio problemă de încredere, îşi aduceau toată bucuria în joc", povesteşte Alina.

image

Cei mici au făcut colaje prin care au reprezentat prietenia



Teatrul de păpuşi a fost creativ şi le-a permis copiilor să manevreze păpuşile şi să se exprime. „Ne-am împărţit pe echipe şi fiecare a creat o poveste. Copiii sunt mici şi se exprimă mai greu, dar s-au descurcat bine în ce priveşte mânuirea păpuşilor şi evidenţierea calităţilor personajelor", spune Cristina care are o experienţă de zece ani în teatru.

image

Teatrul de păpuşi a stimulat imaginaţia copiilor



Ultima zi a fost însă cea mai solicitantă. Timp de o oră, copiii, împreună cu educatoarele şi cu voluntarii YPC, au făcut curăţenie în parcul Giuleşti, aflat în apropierea grădiniţei. „Toată lumea a avut mănuşi. Cei mici erau haioşi, pentru că, deşi am luat cele mai ­mici mănuşi pe care le-am găsit, tot le atârnau un pic. Ne-am împărţit pe echipe, fiecare echipă având cel puţin un voluntar sau o persoană responsabilă în componenţă, şi am făcut un concurs pe tema cine strânge cea mai mare cantitate de gunoaie", explică Dragoş.

Copiii simt că fac parte din comunitate

image

Curăţenia a început în parcul de copii



La sfârşit, fiecare echipă a reuşit să umple câte un sac mare de gunoi. „Am dorit să le stimulăm sentimentul de apartenenţă la comunitate, chiar dacă sunt foarte ­mici. Am considerat că tocmai din acest motiv impactul va fi mai mare." Spre surpriza voluntarilor, care se temeau că cer prea mult de la nişte copii de grădiniţă, cei mici s-au descurcat foarte bine, iar lecţia învăţată a fost preţioasă. „I-am întrebat dacă au înţeles scopul activităţii, iar răspunsurile lor au fost: «ca să fie frumos şi curat unde trăiesc» sau «ca să arătăm altora să nu mai arunce pe jos»".

image

După muncă, o pauză pentru distracţie e bine-venită



Atelierele din cadrul Pro Kids Academy au fost elaborate cu ajutorul unor specialişti în psihopedagogie.

"Prin acţiunea de ecologizare a parcului am dorit să le stimulăm sentimentul de apartenenţă la comunitate."
Dragoş Barbălată
coordonator proiect

Proiect-pilot caută finanţare

Iniţial, proiectul Pro Kids Academy trebuia să se desfăşoare în centre de plasament, însă echipa YPC s-a lovit de reticenţa autorităţilor şi a conducerii centrelor. Grădiniţele în schimb au fost mult mai receptive. Proiectul a fost unul pilot. „Am vrut să vedem care e impactul şi dacă merită continuat. Răspunsul a venit de la zâmbetele copiilor, care nu ne mai lăsau să plecăm", spune Dragoş Barbălată. Programul a fost gratuit, susţinut din fondurile organizaţiei, însă, pentru a-l continua, YPC trebuie fie să găsească o linie de finanţare, fie să perceapă taxă de participare.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite