Primii paşi în şcoală, cu manuale strâmbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre manualele de şcoală primară retipărite de Ministerul Educaţiei se află cărţi greoaie sau care conţin greşeli. Noţiuni de gramatică cu duiumul şi imagini ale pedepselor divine îi aşteaptă la toamnă, în manuale, pe cei mai mici dintre şcolari.

Dintre manualele de şcoală primară, doar abecedarele par să fie cu totul în regulă. Ele sunt şi singurele cărţi care se înnoiesc de la un an la altul, pentru legea prevede că toţi copiii care intră în şcoală să primească manuale nou-nouţe.

În rest, manualele sunt retipărite în proporţii variabile, în funcţie de cererile formulate de şcoli. Printre volumele aflate pe lista de retipăriri din această vară se află şi manualele de aritmetică şi de religie de clasă primară, care îi nemulţumesc până şi pe învăţători. Copiii care învaţă în clasele II-IV vor primi deci tot cărţile despre care „Adevărul" a arătat deja că sunt greu de înţeles.

Exerciţii fără rezolvare

Părinţii se plâng la rîndul lor că interpretări ale unor texte literare intervin prea devreme în şcoală, şi că, în plus, multe dintre ele sunt pur şi simplu stângace. Învăţătorii, spun şi ei că toate cărţile de şcoală primară ar trebui reeditate. „Matematica de clasa a IV-a, cel puţin, e plină de greşeli", spune Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din România. În plus, cărţile cuprind uneori noţiuni dificile de gramatică.

Mulţi dintre părinţi sunt nemulţumiţi că la şcoala primară elevii sunt încărcaţi cu noţiuni de morfologie şi sintaxă. Ei învaţă prea devreme despre substantiv, numeral, subiect simplu şi multiplu, atribut exprimat prin adjectiv. În plus, manualele conţin în continuare texte care glorifică exagerat trecutul. Experţii în educaţie spun că astfel nu se poate forma cu adevărat respectul de ţară, ideea de dreptate, sau sentimentul de prietenie.

Editorii arată că retipărirea manualelor cu aceleaşi greşeli are loc pentru că fiecare manual poate fi schimbat doar cu acordul comisiei de specialitate. „Dacă faci o corectură o faci pe riscul tău. Dacă tu, ca editor, îndrepţi o greşeală la retipărire, oricum efectul e valabil pentru o mică parte a manualelor aflate pe piaţă", justifică menţinerea erorilor Ana Munteanu, preşedintele Asociaţiei Editorilor de Carte Şcolară.

La rândul său, Remus Cernea, preşedintele asociaţiei „Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă", susţine că responsabilitatea pentru îndreptarea greşelilor revine Ministerului Educaţiei. Cernea acuză instituţia că nu urmăreşte interesul superior al copilului.

Lecţii dogmatice de religie

„Manualele de religie, cel puţin, promovează de fapt intoleranţa faţă de alte culte şi faţă de atei. Mai mult, există şi o morală bazată pe ameninţarea cu violenţa", spune Cernea.

Manualul de clasa I, de pildă, de la Editura Sf. Mina, prezintă imagini ale unor fapte „rele" în opinia autoarei: „să nu-ţi faci cruce trecînd în faţa unei biserici", „să te urci în copaci", „să dormi duminica pînă la ora 10 dimineaţa".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite