Medicii şcolari, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii şcolari sunt o raritate în instituţiile de învăţământ
Doctorii şcolari sunt o raritate în instituţiile de învăţământ

Elevii ajung să fie trataţi de către profesori dacă se îmbolnăvesc la ore, deoarece doctorul abia mai vine o dată pe săptămână. Copiii riscă să aibă probleme grave dacă nu primesc la timp primul ajutor din partea personalului specializat.

Lipsa unor cadre medicale în unităţile de învăţământ este o problemă pentru care directorii de şcoli nu găsesc soluţii să o rezolve. Un astfel de exemplu este Şcoala nr.8 „Alexandra Nechita" din Vaslui. Aici, în urmă cu două săptămâni, un băieţel din clasa a V-a s-a înecat cu arcul de la un pix.

„Am avut noroc că alături de noi avem o grădiniţă, unde funcţionează un aşa-zis cabinet medical. Dacă nu intervenea asistenta se putea întâmpla o tragedie", ne-a spus directorul şcolii, Cristin Ciubotaru.

„În mediul rural, nicio școală n-are medic"

În municipiul Vaslui există doar doi medici care deservesc cele 42 de unităţi de învăţământ din oraş şi peste 14.000 de elevi. Aceeaşi situaţie se repetă în toate judeţele. Şcoala nr.110 din Capitală este una din sutele de unităţi şcolare care sunt private de prezenţa zilnică a unui asistent medical pe durata cursurilor. Asistenta medicală s-a pensionat anul acesta, aşa că elevii pot fi trataţi doar o dată pe săptămână atunci când doctorul ajunge şi la şcoala lor.

„Dacă îi doare capul le mai dăm noi câte un algocalmin sau chemăm părinţii ca să-i ia", spune Dumitra Boşneag, directoarea Şcolii Nr.110 din Capitală.

În Suceava, nicio unitate şcolară de la ţară nu are cabinet medical, medicii de familie şi asistenţii din cadrul dispensarului din localităţi le oferă acestora primul ajutor în caz că se întâmplă o nenorocire.

„În mediul rural nicio şcoală nu are medic, în timp ce în oraş există un număr insuficient de medici şi asistenţi şi ar trebui să le oferim o mai mare atenţie elevilor. Condiţiile salariale îi fac pe medici să prefere să îşi desfăşoare activitatea în alte unităţi", a declarat Petru Carcalete, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.

În majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din oraş există cabinete şcolare, însă medicii ajung la ei o dată, de două ori pe săptămână. La Grădiniţa Nr. 4 „Piticot" din Suceava nu există nici măcar cabinet.

Un medic la peste 2.000 de elevi

Corina Milici de specialitate pediatru este medic şcolar de aproximativ 15 ani şi are în evidenţă peste 2.400 de elevi de la Şcoala Generală Nr. 3, Colegiul Naţional „Petru Rareş", Căminul Nr. 2 „Aşchiuţă" şi Grădiniţa Nr. 1 „Pinochio".

„Pe noi nu vine nimeni să ne întrebe dacă audiometrul sau stetoscopul mai rezistă după aproape 30 de ani. Noi nu putem să îi dăm copilului nici măcar o trimitere la spital, îl trimitem la medicul de familie", susţine Corina Milici, medic şcolar.

"Dacă îi doare capul le mai dăm noi câte un algocalmin sau le chemăm părinţii ca să-i ia."
Dumitra Boşneag
director şcoală

Legea prevede cabinete,dar nu și doctori

Legislaţia nu obligă școlile să asigure asistenţa medicală, dar prevede că elevii pot fi trataţi în cabinetele din instituţiile de învăţământ. Restructurările, blocarea posturilor sau salariile mici din sistem au lăsat şcolile fără cadre medicale. Inspectoratele şcolare sunt legate de mâini, deoarece Ministerul Sănătăţii este responsabil de recrutarea şi plasarea asistentelor şi medicilor şcolari.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite