Lipsa de educaţie a mamelor îi afectează pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile nefinalizate îşi pun amprenta mai întâi pe femei, iar copiii riscă să nu termine şcoala. Femeile reprezintă 70% din persoanele cu vârstă peste 12 ani care nu au absolvit nici măcar şcoala primară, sunt cifrele rezultate ultimului recensământ.

Chiar dacă rata participării nete la educaţie a fetelor este aproape egală cu cea a băieţilor, mult mai puţine fete îşi continuă studiile după liceu. Mai mult, analfabetismul afectează de peste două ori mai multe femei decât bărbaţi, arată datele ultimului recensământ realizat în România în 2002.

Gabriela are 27 de ani şi tocmai a încheiat primul an de şcoală. Sărăcia, dar şi faptul că nu avea nici măcar un certificat de naştere au împiedicat-o să meargă la şcoală. Acum este elevă în cadrul programului „A doua şansă", susţinut de organizaţia Salvaţi Copiii România. Gabriela a realizat că fără şcoală nu poate face nimic. Ea şi a dat seama că pentru orice meserie îi trebuie o minimă educaţie, iar fără aceasta nu putea lucra decât „la negru".

Fiica ei, în vârsta de 7 ani, a terminat grupa pregătitoare şi din toamnă se pregăteşte şi ea să intre în clasa I. Faptul că mama ei nu a avut un certificat de naştere şi niciun act de identitate a afectat-o şi pe ea, deoarece nici fetiţa nu există din punct de vedere legal.

„Legea permite copiilor fără CNP să se înscrie la şcoală, însă au termen un an să îşi facă documentele de identitate. Este destul de scurt timpul, mai ales că nici unii părinţi nu au acte, iar procedura este destul de greoaie. Au nevoie de o hotărâre judecătorească, abia apoi copiii îşi pot face şi ei acte", explică Leonard Andreescu, asistent social Salvaţi Copiii România.

16% din tineri nu îşi continuă studiile

„Nu se poate vorbi de o discriminare a fetelor în educaţie, este vorba de impactul lipsei de educaţie. Un băiat cu patru clase descarcă lăzi în piaţă, o fată cu patru clase ce se poate face?", spune Roxana Paraschiv, coordonatorul Campaniei Globale pentru Educaţie.

Peste 16% din tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani nu îşi continuă studiile, sunt cifrele care îi îngrijorează pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei. „Părăsirea timpurie a educaţiei constituie un semnal de alarmă pentru minister, iar noua lege a educaţiei va conduce tocmai la diminuarea acestor pierderi. Acel procent de 16,6% probabil că lucrează ca muncitori necalificaţi sau ca zilieri", susţine Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Mai multe dezavantaje pentru femei

Femeile fără educaţie îşi găsesc mult mai greu un loc de muncă, apoi pot cădea în plasa traficului de persoane. În alte situaţii, mamele pleacă în străinătate pentru muncă necalificată şi îşi lasă copiii în grija rudelor, ceea ce lasă amprente grave asupra celor mici, la rândul lor fiind şi ei în pericol să părăsească şcoala. Mai mult, educaţia mamelor afectează şi educaţia copiilor, spune Mircea Poenaru, de la Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi. Organizaţia Salvaţi Copiii a derulat în perioada 2 mai-15 iunie campania „Este un drept. Fă-l să fie drept! Educaţie pentru fete şi femei, acum!", în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie.

Astfel, organizaţia propune mai multe măsuri: Programa şcolară trebuie să asigure elevilor dobândirea unor valori, cunoştinţe şi abilităţi de viaţă, un mecanism de comunicare şi colaborare între autorităţile/organizaţiile relevante, prin aplicarea căruia să se asigure înscrierea la şcoală şi frecventarea învăţământului obligatoriu de către toţi copiii cu vârstă şcolară şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, mai ales în perioadă de criză, pentru a se asigura accesul la educaţie pentru fiecare copil. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite