Copiii dictează, părinţii cumpără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii au dat startul primelor cumpărături pentru anul şcolar care stă să înceapă, sub supravegherea celor mici, care vor rechizite cu eroii din desene animate. Bugetul pentru rechizitele şcolarului începe de la 60 de lei până în jurul sumei de 500 de lei pentru cei care pun calitatea pe primul loc.

Andreea Liţ (7 ani) din Bucureşti a ieşit la cumpărături cu ajutoare: mama, unchiul şi mătuşa. Nu este uşor să se pregătească pentru prima zi de şcoală din viaţa ei, mai ales când vine vorba despre modelul ghiozdanului, al coperţilor sau al caietelor. Mama fetiţei spune că se orientează după calitate, dar ultimul cuvânt îl are Andreea.

„Alegem în colaborare, eu şi fetiţa. Ea se uită după prinţese, eu încerc să ţin cont de calitate, dar şi de preţ, să nu fie exagerat. Oricum, sunt sigură că Andreea se va uita la ce şi-au cumpărat celelalte fetiţe şi va dori şi ea. Şi dacă nu-i iau se supără şi plânge", povesteşte Mihaela Liţ, mama Andreei. Ea spune că fetiţa este îndrăgostită de Hannah Montana, aşa că tot ce îşi cumpără trebuie să poarte această marcă, inclusiv rechizitele pentru şcoală.

„Chiar dacă nu ştie să citească, recunoşte oricând semnătura HM", adaugă Mihaela Liţ despre Andreea. Întocmirea unei liste şi stabilirea bugetului reprezintă primii paşi înainte de a ieşi la cumpărături.

Instrucţiuni de la învăţătoare

„Eu m-am consultat cu prietenele mele care au copii în clasa a II-a sau a III-a şi am făcut o listă, dar se pare că nu e completă. I-am luat uniformă, acum ne uităm la rechizite. Până acum am cheltuit aproximativ 200 de lei. Cheltuielile vor mai creşte, dar sperăm să nu depăşim 1.000-1.200 de lei", mai spune Mihaela Liţ.

Magda Telmuş este mămica unui băiat care intră în clasa I, la Liceul „Cervantes", din Capitală. Ea spune că nu vrea să ia deocamdată prea multe rechizite. Aşteaptă, în schimb, începutul anului şcolar şi prima şedinţă a învăţătoarei cu părinţii, pentru a vedea ce anume i se va cere.

„Aşteptăm instrucţiuni. Ne-a spus şi învăţătoarea să nu ne grăbim, ca să nu luăm lucruri în plus", spune Magda Telmuş. Chiar şi aşa, băieţelul ei David (7 ani) nu a rezistat tentaţiei de a avea un ghiozdan cu Spiderman, eroul său preferat. Cumpărat în vară, ghiozdanul a costat 60 de lei, iar achiziţia se pare că merită pentru că, aşa cum spune David, „are un buton şi ochii lui Spiderman se aprind ". Pe uniformă, familia Telmuş a mai dat 60 de lei. „Preţurile sunt pentru toată lumea, acum depinde ce vrei să iei şi cât de pretenţios este copilul, că trebuie să aleagă şi el", explică Magda Telmuş, care preferă să cumpere rechizitele din hypermarket.

Alexia Radu (9 ani) trece în clasa a III-a. O adevărată domnişoară, ea îşi alege rechizitele împreună cu mama ei. Singura condiţie: ca toate caietele şi creioanele să aibă desenele Disney.

Desenele animate sunt la modă

Mamă şi fiică au venit pregătite cu o listă cu tot ce trebuie pentru şcoală, din experienţa anilor trecuţi. „E o întreagă aventură la cumpărături. Nicio copertă nu mai găseşti fără desene animate!", spune, amuzată Mihaela Radu, mama fetiţei. Calitatea este foarte importantă, aşa că preţul nu este o prioritate pentru Mihaela.

„Când e vorba de rechizite, n-aş putea să ţin o socoteală la bani, pentru că oricum trebuie luate. Dacă sunt mai ieftine, eu cred că şi calitatea lor este îndoielnică. Plus că mă orientez şi după preferinţele copilului. Noi ne-am pregătit cu 600 de lei, nu ştiu cât vom cheltui până la urmă. Dar din experienţa anilor trecuţi se duc cel puţin 400 de lei, pentru început. Şi asta fără ghiozdan, fără uniformă, fără trening, doar rechizitele", spune Mihaela Radu.

Persoanjele din desene sau din filme trebuie să fie prezente neapărat pe ghiozdan, pe caiete şi chiar pe stilou. „Merg cu cei mici la cumpărături pentru că au preferinţe legate de personaje din desene animate, băiatul e fan Batman, iar fata, Hannah Montana", spune Marian Marinescu, tatăl a doi copii din Bucureşti. Rechizitele cu desene animate sunt şi cele mai scumpe, iar un penar poate ajunge la 60 de lei.

„Numai rechizitele mă costă în medie, pentru amândoi, 1.000 de lei. Prefer să cumpăr din magazinele mari pentru că aici găsesc aproape tot. În linii mari mă uit şi la bani, să nu fie preţuri aberante...", mai spune Marian Marinescu.

„Părinţii nu se uită la calitate. Se uită la preţ. Vor să cumpere cât mai ieftin. Cele mai căutate sunt rechizitele cu personaje din desene animate sau din filme. Acum sunt la modă cele cu Avatar, Michael Jackson şi Hannah Montana", spune o vânzătoare dintr-o papetărie din Piaţa Rahova, din Bucureşti.

Citeşte şi:

Baia Mare: Strictul necesar pentru prima zi de şcoală

Fiţă de Bucureşti: pix cu cristale Swarovski pentru elevi

Penare colorate şi pixuri roz pentru prima zi de şcoală

Calitatea nu contează la bugetul de criză

Luminiţa Coman, din Bucureşti, are doi copii care trec în clasa a IV-a, respectiv a VII-a. Ea spune că anul acesta, bugetul pentru noul an şcolar nu va include şi rechizite. „O să le folosească pe cele de anul trecut. Până acum le-am cumpărat hăinuţe. Am dat deja 300 de lei şi mai avem de luat. Rechizite o să mai luăm pe parcursul anului, în funcţie de ce li se cere la şcoală", spune femeia. În plus, copiilor li se mai cere să cumpere şi caiete „speciale". „Anul trecut a trebuit să iau caiet special şi la religie. Ăsta mai costă 10 lei", se plânge Luminiţa Coman.

În piaţă e mai ieftin

Stela Zamfir îşi pregăteşte băiatul pentru trecerea în clasa a V-a. Deocamdată a cumpărat doar strictul necesar, pentru care a plătit totuşi 150 de lei. „Aşteptăm să înceapă şcoala, să vedem ce mai cer profesorii", spune mama. Ea precizează că, faţă de anii trecuţi, rechizitele i se par mult mai scumpe, motiv pentru care aleargă în tot oraşul după cele mai ieftine.

„Până acum cumpăram din supermarket şi era în regulă, dar anul ăsta nu mai sunt foarte accesibile. Preţul unui caiet, de exemplu, a sărit de la 30 de bani la 80 de bani", spune Elena Zamfir. Şi pentru uniforma băiatului, femeia a scos din buzunar nu mai puţin de 120 de lei: „Pe lângă pantalon şi vestă, care mă costă 85 de lei, a trebuit să-i iau bluze albe, am venit în piaţă să caut mai ieftine, am luat două cu 35 de lei", spune femeia. Andrei Zamfir, fiul ei, este elev la Şcoala Generală nr. 139 din Bucureşti. Nu este un copil pretenţios, dar şi-a dorit mult un penar cu „Avatar": „Am fost în magazinele mari şi nu am găsit", povesteşte Andrei. El a reuşit, într-un final, să-şi cumpere penarul mult dorit dintr-un magazin din Piaţa Rahova, pentru 22 de lei: "Nu este utilat cu pixuri şi carioci, dar mi-a plăcut mult filmul, de aceea am vrut un penar cu Avatar", explică Andrei.

Pentru părinţii loviţi de criză

- Ghiozdan - 20 lei
- Penar - 6 lei
- Stilou - 6 lei
- Creioane colorate -2,5 lei
- Carioci - 2,5 lei
- Caiete - 1,5 leix5
- Coperţi caiete şi cărţi - 1,5 leix10
- Acuarele - 6 lei
- Beţișoare - 2 lei
- Numărătoare - 4 lei

TOTAL: 67 lei

Pentru părinţii cu venituri medii

- Ghiozdan - 40 lei
- Penar - 20 lei
- Stilou - 13 lei
- Creioane colorate - 10 lei
- Carioci - 11 lei
- Caiete - 2 leix5
- Coperţi caiete şi cărţi - 1,5 leix10
- Acuarele - 11 lei
- Beţișoare - 3 lei
- Numărătoare - 5 lei

TOTAL: 138 lei

Pentru părinţii înstăriţi

- Ghiozdan - 270 lei
- Penar - 57 lei
- Stilou - 22 lei
- Creioane colorate - 19 lei
- Carioci - 27 lei
- Caiete - 5 leix5
- Coperţi caiete şi cărţi - 2 leix10
- Acuarele - 22 lei
- Beţișoare - 3 lei
- Numărătoare - 5 lei

TOTAL: 470 lei

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite