500 de euro pentru educaţia fiecărui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii vor avea conturi pentru educaţia permanentă pe care le vor folosi după 16 ani. Statul va sprijini începând cu 2013 dreptul copiilor la educaţie permanentă, alocând bani pentru fiecare nou-născut.

Noua Lege a educaţiei prevede că părinţii şi tutorii legali pot alimenta contul cu 2% din impozitul anual pe venit. Suma de 500 de euro va fi calculată la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii. Suma va fi acordată în beneficiul titularului din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii. Legea mai prevede că suma de 500 de euro se va depune într-un cont de educaţie permanentă deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului, de oricare dintre părinţi sau de către reprezentantul local. Documentul prevede că părinţii şi tutorii legali pot alimenta contul cu 2% din impozitul anual pe venit.

Prea puţin pentru educaţie

Specialiştii arată că banii strânşi în conturile copilului sunt puţini în comparaţie cu costurile viitoarelor studii. Mircea Miclea, fostul ministru al Educaţiei, cel care a iniţiat ideea unui astfel de cont, a mărturisit că iniţial propunerea era pentru 5% din impozitul pe salarii. „Dar s-a stabilit până la urmă ca numai 2% să poată fi depuşi de părinţi în contul copilului", a spus Mircea Miclea, fostul ministru al Educaţiei. 

Se încinge concurenţa pentru 2%

Măsura a nemulţumit ONG-urile, care spun că ele vor rămâne fără bani dacă prin Legea educaţiei, 2% din venituri se pot da pentru educaţia permanentă. Tincuţa Baltag, preşedintele Forumului Donatorilor din România, susţine că prevederea de 2% este importantă nu doar pentru că aduce bani ONG-urilor, care la rândul lor asigură servicii pentru societate, ci mai ales pentru că prin intermediul acestei prevederi contribuabilul devine cetăţean.

„România are nevoie de un sector neguvernamental puternic şi bine finanţat, tocmai pentru a putea asigura acele servicii pe care statul nu vrea sau nu poate să le administreze. Anul trecut, am observat cu multă bucurie că din ce în ce mai mulţi cetăţeni căutau informaţii despre organizaţii serioase către care să direcţioneze cei 2% din impozitul pe venit", arată Tincuţa Baltag.

Sumele sunt mici

Anul trecut, când Legea educaţiei era în dezbatere publică, mai multe organizaţii neguvernamantale solicitau atât Guvernului, cât şi Parlamentului, clarificarea procentului pe care îl pot dona părinţii din impozitul pe venituri, pentru că altfel suma poate fi confundată cu deja bine-cunoscutul „2% pentru ONG"-uri. Reprezentanţii organizaţiilor spuneau că unele dintre organizaţiile care fac servicii publice, precum SMURD, pot avea de suferit după ce se va pune în aplicare această lege. În plus, ONG-urile au făcut şi un calcul simplu prin care arătau că la un salariu mediu de 1.400 de lei, părintele plăteşte un impozit de 16% echivalent cu 224 de lei. Din aceşti bani el va pune anual în cont de educaţie permanentă 2%, adică 4,48 de lei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite