Vioara, biletul câştigător către o carieră de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă depăşeşte lipsurile financiare prin talent şi seriozitate. Mălina Ciobanu cântă la vioară de la 7 ani. Anul trecut a câştigat competiţia „BCR Speranţe“, care sprijină educaţia muzicală a copiilor talentaţi, dar nevoiaşi.

Mălina are 12 ani şi este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional de Artă  „Octav Băncilă" din Iaşi. Adolescenta nu şi-ar fi descoperit talentul pentru vioară dacă n‑ar fi fost cele patru verişoare ale sale, toate studente la Conservator. Ele i-au sugerat să cânte la un instrument, iar ea a ales vioara. „Mama mi-a spus de la început că va fi foarte greu, dar am vrut să încerc, am văzut că merge şi am continuat", povesteşte Mălina.

Tomescu: „vom mai auzi de mălina"

„Trebuie multă seriozitate, multă muncă, dar trebuie şi talent ca să faci acest instrument. Mai mulţi profesori de renume din ţară şi din străinătate mi-au spus că vioara mi se potriveşte." Printre aceştia se numără şi violonistul Alexandru Tomescu, alături de care a şi cântat la diverse evenimente. „Pe Mălina o ştiu de mulţi ani, am lucrat împreună. Este foarte matură, foarte ambiţioasă şi munceşte foarte mult. Eu cred că vom auzi de Mălina mulţi ani de acum încolo", spune Tomescu. De altfel, violonistul a fost cel care a sprijinit-o în competiţia „BCR Speranţe". „Avem foarte multe talente şi este important să ştim să le sprijinim şi să le oferim condiţii suficient de bune cât să nu fie tentaţi să plece în alte ţări, pentru că acesta e fenomenul generalizat", consideră Tomescu.

În fiecare an, 10 copii talentaţi sunt selectaţi de BCR şi susţinuţi financiar până la terminarea studiilor. Periodic, copiii selectaţi sunt evaluaţi, iar cei care nu confirmă speranţele puse în ei trebuie să părăsească programul. BCR îi acoperă Mălinei costurile de perfecţionare, deplasările şi participările la concursuri şi festivaluri, ba chiar îi va cumpăra şi o vioară nouă, căci cea pe care cântă acum e una miniaturală, de copil, iar ei deja i-a crescut mâna şi are nevoie de una adevărată.

Eforturle părinţilor

Până să câştige această competiţie, părinţii i-au susţinut pasiunea pentru vioară cu mari eforturi, tatăl ei fiind nevoit să meargă la lucru în străinătate, pentru a-i plăti meditaţiile, în timp ce mama, casnică, merge cu ea peste tot. „Veneam la Bucureşti o dată pe lună, la pregătire, iar drumul şi meditaţia ne costau 550 lei. Ea are nevoie de pregătire cu un solist, a depăşit etapa în care îi era suficient profesorul de la clasă", explică mama fetei. Acum lucrurile s-au schimbat şi va avea ocazia să lucreze şi cu profesori străini, crede Tomescu. „Cu ajutorul BCR voi putea să‑mi îndeplinesc unele vise. Îmi doresc să merg la concursurile internaţionale din străinătate, ca să devin cât mai cunoscută, vreau să ajung o mare solistă pe scenele lumii", spune Mălina.  

Mălina a participat la numeroase concursuri şi a cântat pe scene din ţară şi din străinătate la invitaţia mai multor fundaţii şi instituţii. Printre distincţiile obţinute se numără şi premiul întâi la Olimpiada Naţională, dar şi la Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur". 

"Îmi doresc să devin cât mai cunoscută şi să ajung o mare solistă pe scenele lumii."
Mălina Ciobanu violonistă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite