Reguli în şcoală ca în epoca feudală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regulamentul făcut de Ministerul Educaţiei are norme aberante, aşa cum e şi cea care îi face pe elevi să plătească pagube fără să fie de vină. Juriştii spun că prevederea care implică răspunderea colectivă se regăseşte numai în legislaţia feudală şi este în afara Constituţiei.

Elevii nevinovaţi pot fi sancţionaţi şi puşi să plătească daunele materiale produse în şcoli dacă autorul faptei nu este identificat. Aşa sună o normă din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, postat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi aflat în vigoare din 2005.

Citiţi şi:

Orizonturi Deschise: 100 de burse pentru masterat şi doctorat
Sfatul psihologului:Pedeapsa pe nedrept creează frustrări

Astfel, potrivit articolului 132, punctul 2 din Regulament, „În cazul în care vinovatul nu se cunoaşte, răspunderea devine colectivă, revenind întregii clase".

Avocatul Gheoghiţă Mateuţ spune că o astfel de reglementare este neconstituţională şi nu ar trebui să existe într-un regulament. „Nu este normală o astfel de reglementare. Este o normă neconstituţională. În legislaţia din România nu există aşa ceva, deoarece prezumţia de răspundere nu este compatibilă cu prezumţia  de nevinovăţie. Această normă ar însemna o negare a justiţiei", susţine avocatul Gheorghiţă  Mateuţ.

O astfel de prevedere, aşa cum arată şi juriştii, se găsea numai în epoca feudală când era reglementată răspunderea colectivă, iar obştea sătească era condamnată la plata unei amenzi în cazul în care nu îşi îndeplinea obligaţia de a depista infractorul.

Elevii şi profesorii nu sunt de acord

Aurelia Abăluţei, directoarea Şcolii Generale nr. 170 din Bucureşti, ne-a declarat că în instituţia pe care o conduce nu s-a aplicat această normă din Regulamentul de ordine interioară.

„Nu este normal să plătească elevii nevinovaţi pagubele. Noi, din fericire, avem un buget pentru reparaţii urgente sau apelăm la sprijinul comitetului de părinţi. Este destul de dificil să punem elevii dintr-o clasă să plătească", a declarat Aurelia Abăluţei. Nici elevii nu consideră justă o astfel de prevedere.

„Nu mi se pare normal să plătesc ce strică alţii. Dacă cineva a distrus ceva trebuie pedepsit el, nu alţii", spune Ana, elevă în clasa a VII-a la o şcoală din Bucureşti.

Ce spun şefii din minister

Contactaţi de ziarul „Adevărul" pentru a comenta asupra corectitudinii articolului 132 punctul 2 , reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că vor analiza prevederile din regulament.

„În cazul în care se impune vom modifica Regulamentul de organizare şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar", au adăugat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite