Părinţii – noii şefi ai şcolilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii vor avea un rol important în consiliul de administraţie al şcolii
Părinţii vor avea un rol important în consiliul de administraţie al şcolii

Noul proiect de lege a educaţiei schimbă felul în care vor fi luate deciziile în şcoli. Părinţii vor fi un fel de arbitru între profesori şi reprezentanţii consiliilor locale, însă elevii vor fi excluşi de la luarea deciziilor. 

O treime cadre didactice, o treime părinţi şi o treime reprezentanţi ai consiliului local. Aşa va arăta consiliul de administraţie al şcolilor din România, dacă noulproiect de lege a educaţiei va intra în vigoare în forma actuală.

„Potrivit acestui algoritm, părinţii vor fi cei care vor înclina balanţa deciziei fie către propunerile profesorilor din şcoală, fie către cele ale reprezantanţilor consiliului local", a explicat Laura Tomescu, director la Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, unde învaţă copii de clasele I-XII.

Director de şcoală part-time

Până acum, consiliile de administraţie ale şcolilor din România erau compuse 50% din cadrele didactice ale şcolii, iar restul, dintr-un reprezentant al consiliilor locale, un reprezentant al primarului, un părinte, unul sau doi directori, în funcţie de mărimea şcolii, şi un elev.

Noul proiect exclude însă elevii de la luarea deciziilor din consiliul de administraţie. În schimb, creşte rolul părinţilor. Potrivit proiectului, preşedintele consiliului de administraţie nu poate fi un cadru didactic, ci fie un părinte, fie un reprezentant al administraţiei locale. Directorii de şcoli nu sunt de acord cu noua organizare şi consideră că activitatea s-ar putea bloca în cazul demisiilor.

„Dacă directorul îşi dă demisia, preşedintele consiliului de administraţie va trebui să-i ţină locul inclusiv ca ordonator de credite. În cazul în care acesta este un părinte care nu poate renunţa la serviciul său ca să conducă şcoala, ce se întâmplă?", a mai spus Laura Tomescu.

„Ar trebui ca directorul să aibă drept de veto, ca să ne asigurăm că nu vor fi luate decizii care să afecteze şcoala sau copiii", mai spune profesorul Sebastian Răşinar, directorul Şcolii „David Prodan" din Cluj-Napoca.

În opinia sa, părinţii care fac parte din consiliul de administraţie trebuie să aibă studii medii, în cazul gimnaziului şi universitare, dacă fac parte din consiliul liceelor. „Nu mi se pare corect nici faptul că este atât de uşor ca directorul de şcoală să fie demis, de exemplu la propunerea consiliului local, for care este un organ politic.", se întreabă directorul de la „Prodan".

Părinţii şi elevii nu sunt de acord

Nici părinţii nu sunt foarte mulţumiţi de proiectul de lege. „Propunerea mi se pare foarte proastă şi nu poate fi susţinută în realitate. „Eu am serviciu de minimum opt ore pe zi. Nu pot pleca atunci când vreau, ca să particip la şedinţele de la şcoală", a spus Eugenia Pop, mamă a doi copii elevi de generală.

Potrivit noului proiect de lege, elevii nu vor mai face parte din consiliul de administraţie al liceelor. „Am trimis în Parlament un raport care conţine şi propunerea ca în aceste consilii să fie minimum un elev.

A fost decizia Consiliului Naţional al Elevilor, întrunit la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj", a declarat Oana Onicaş, preşedintele din Cluj al organizaţiei. Ea susţine că şi părerea elevilor trebuie luată în considerare, chiar dacă înseamnă un singur vot în consiliu.

Cum este în alte ţări

Italia „Consiliul şcolar este cel care ia hotărârile în legătură cu politica educaţională la nivel local în şcolile de stat italiene", a explicat Tiziana Catenazzo, de la Inspectoratul Şcolar al regiunii Piemonte. Din consiliu fac parte directorul, profesorii şi personalul administrativ al şcolii, dar nu şi părinţii elevilor. „La începutul fiecărui an se discută bugetul", a mai precizat Catenazzo.

Spania În cadrul fiecărei instituţii de învăţământ există un Consiliu al Părinţilor, unde jumătate dintre membri se schimbă la fiecare doi ani, prin vot secret. În afara acestuia mai există şi Consiliul Elevilor, care ia parte la hotărârile care îi privesc pe aceştia. Consiliul de Administraţie al şcolii este compus din director şi câte patru profesori, patru părinţi şi patru elevi.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite