De la Elevul Dima la Harry Potter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Drumeş, Jules Verne, dar şi J.K. Rowling sunt scriitorii preferaţi ai elevilor. Copiii preferă lecturile moderne în faţa celor recomandate. Evaluarea cititului nu s-a schimbat foarte mult de acum 10 ani: copiii trebuie să completeze aceleaşi fişe de lectură.

Mai mult decât lecturile recomandate de profesori, copiii sunt atraşi de romane misterioase, de science fiction, cu titluri captivante - cum ar fi seriile Harry Potter sau cele ale scriitorului britanic Terry Pratchet.


Citeşte şi:

Pictoriţele care au uimit Estul

Pentru elevii din clasele mai mari de gimnaziu - „Amurg" de Stephenie Meyer câştigă în faţa calculatorului ca să citească. Dintre poveştile româneşti, „Elevul Dima dintr-a VII-a" rămâne în top.

Elevii fug însă de fişele de lectură. Secretul specialiştilor pentru profesori este să îi evalueze cât mai original dacă au citit în vacanţă.

Fără fişe plictisitoare

Elena Oproiu, profesoară de română de la Şcoala Centrală din Bucureşti, încearcă soluţii creative pentru a-i îndepărta pe elevi de calculator. Ea îi implică pe elevi prin fişe de lectură interactive: „Pe lângă rezumate, le cer să caracterize personaje «simpatice» sau chiar să propună un alt final sau un alt titlu".

Recunoaşte însă că adolescenţii sunt interesaţi de romanele moderne, misterioase sau SF. Tocmai de aceea a inclus celebra carte „Harry Potter" de J.K. Rowling în lista de lecturi pentru clasa a VI-a: „Ei citesc cu mare plăcere seria «Harry Potter» sau cărţile lui Joseph Delanay - «Ucenicul vraciului»".

Nu doar romanele scrise de autori străini sunt preferate de elevii de gimnaziu. „Elevul Dima dintr-a VII-a" este în vogă. David, elev în clasa a VII-a la şcoala nr. 10 din Râmnicu Vâlcea, spune că i-a plăcut pentru că e o poveste amuzantă despre adolescenţi.

„Personajele gândesc oarecum asemănător cu noi. Îmi place atunci când Dima se îndrăgosteşte imaginar de Alina Barbu şi mă amuză personajul Magotu. Restul lecturilor din listă nu prea mă fascinează".

Profesoara de română Elena Oproiu din Bucureşti a aplicat un chestionar elevilor ei de a VIII-a. Aceştia au răspuns că le plac: „Cişmigiu&Company", „Invitaţie la vals", „Romanul adolescentului miop", „La răscruce de vânturi" şi „Mizerabilii".

Tot ei au mărturisit că nu sunt fanii completării caietului de lecturi şi nici ai „Baltagului".

Şi în Biblioteca Adevărul, puteţi găsi romane din listele de lecturi ale copiilor, cum ar fi „O călătorie spre centrul Pământului" de Jules Verne sau "Singur pe lume" al lui Hector Malot. 

"Îmi plac titlurile misterioase, mă fac să citesc cartea, cum ar fi «Amurg»."
David Constantinescu
elev clasa a VII-a

Ce recomandă profesorii

Clasa a V-a

Daniel Defoe, Robinson Crusoe
Ioan Slavici, Zâna Zorilor
Mark Twain, Aventurile lui Tom Sawyer

Clasa a VI-a  

Constantin Chiriţă, Cireşarii
Vasile Alecsandri, Chiriţa în provincie    
A. Dumas, Cei trei muşchetari
Mircea Sântimbreanu, La 13 ani şi jumătate

Clasa a VII-a

Mihail Drumeş, Elevul Dima dintr-a VII-a
Mircea Cărtarescu, Florin scrie un roman
Liviu Rebreanu, Iţic Ştrul, dezertor

Clasa a VIII-a

Mircea Eliade, Romanul adolescentului miop
J.D. Salinger, De veghe în lanul de secară
Victor Hugo, Mizerabilii

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite