Absolvenţii de-a VIII-a intră în focuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de a doua probă a Evaluărilor Naţionale, cea de Matematică, va fi susţinută mâine de elevii care tocmai au terminat gimnaziul. Notele testelor pe care absolvenţii claselor a VIII-a le susţin în această săptămână pot fi hotărâtoare în privinţa admiterii în liceul dorit.

Evaluarea Naţională se susţine într-o singură sesiune. Elevii au la dispoziţie o oră şi jumătate pentru a rezolva subiectele. Măsurile stricte de securitate nu-i ocolesc nici pe ei. Dacă un elev este prins că încearcă să copieze, este eliminat din examen şi primeşte nota 1.

„Se interzice elevilor să pătrundă în clasă cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile ori cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. Nerespectarea acestor dispoziţii privind introducerea de materiale interzise în sala de clasă duce la eliminarea elevului din clasă de către preşedintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu nota 1 a lucrării elevului eliminat", se arată în metodologia de organizare şi desfăşurare a testelor naţionale.

Pentru lucrările scrise, elevii pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi doar creion negru. Pentru proba la Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, însă nu au voie în sală cu mijloace de calcul. Elevii care doresc să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.

După rezolvarea tuturor subiectelor, elevii trebuie să-şi numeroteze paginile sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini (exemplu: 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini).

Cum să iei o notă bună la Matematică

Dintre toate materiile, „îngrăşarea porcului în ajun" dă cele mai slabe rezultate în cazul Matematicii. În aceste condiţii, profesorii îi sfătuiesc pe elevi să renunţe la emoţii şi să verfice prin cel puţin două metode rezultatul. Transcrierea rezultatelor de pe ciornă pe curat poate da de asemenea bătăi de cap candidaţilor. Astfel, ei trebuie să fie foarte atenţi când trec pe foaia de examen rezultatul final.

„Esenţial este ca elevii să se concentreze pe enunţul subiectelor", explică Rozica Ştefan, profesoară de matematică şi directoare a Şcolii nr. 56 „Jose Marti" din Bucureşti. Profesoara spune că, în primul rând, elevii trebuie să fie atenţi şi la enunţ, şi la ipoteză, şi la concluzie. „Contează ce au învăţat în cei patru ani de gimnaziu şi evident, mai puţin ce au învăţat în ultima săptămână. În mod normal şi logic, primul subiect este de cel mai uşor, de nota 5-6. Este subiectul pe care ar trebui să-l facă fără probleme mai toţi elevii."

Rozica Ştefan spune că, aşa cum arată modelele de subiecte, exerciţiul al doilea din examen are un grad de dificultate mai mare. „Nu sunt foarte grele, aproape de nota  8 sau 9, pentru copii de un nivel mediu. Exerciţiul al treilea este cel care departajează, arată care este elevul care a muncit mult, care gândeşte, acolo vorbim de un grad mai mare de dificultate", explică profesoara de matematică.

Calendarul testării

- 20 iunie - Limba şi literatura română - proba scrisă
- 21 iunie - Limba şi literatura maternă - proba scrisă
- 22 iunie - Matematică - proba scrisă
- 24 iunie - Afişarea rezultatelor
- 24 iunie - Depunerea contestaţiilor
- 25-26 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
- 27 iunie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
- 29 iunie- 5 iulie - Completarea opţiunilor în fişele de înscriere
- 13 iulie - Afişarea listelor de admitere la liceu
- 15-25 iulie - Depunerea dosarelor de înscriere

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite